Gridlock - Further (1999)

Electronic

11. Egeszseges (4:21)
  12. Scrape (4:00)
  13. Under (9:49)
  14. Ash [KSP Rmx] (4:25)
  15. Enzyme [Dryft Rmx] (5:16)
avatar van Onderhond
Tweede CD van Gridlock, die perfect past in de evolutie die de beiden heren doorgemaakt hebben. Overwegende soft-industrial klanken, met meer en meer aandacht voor het subtiele, en meer en meer IDM invloeden die doorklinken in de composities.

"From Zero" is een trackje dat beiden zeer mooi weet te combineren, met een heerlijke intro. Rustige waves, donkere uitgerekte voicesamples, industriële klanken ver op de achtergrond en korte zachte distsamples. Tot 1 minuutje van het einde, waar de track openbreekt. Stevige basses, prominentere samples en een lekker ritme vliegen over de waves, om zo'n half minuutje later weer weg te deemsteren. Geniale opener, die het Gridlock talent bevestigde. Deze componenten domineren het album, al verandert de dosering wel eens. "Ash" is een heerlijk chill nummer, terwijl "Sever" heel wat steviger doordramt. Heerlijk ritme in het nummer, lekkere distorted beats en onder dit alles lekker kalmerende waves. Prachtige combinatie.

Naarmate het album vordert beginnen de rustige nummers het stilletjes aan over te nemen. "Cramp" en "Without" zijn nog twee nummers die steviger voor de dag komen, met lekkere distorted samples. "Here" begint nog stevig, maar halverwege de track slaat de sfeer om. Meer en meer krijgen de waves de bovenhand, en vermindert de intensiteit van de basses, claps en het omliggend samplewerk. Enkel "Scrape", what's in a name, pakt nog eens lekker uit. Rauwe samples, stevige drums en beats en steeds weer die hemelse waves die Gridlock toch dat niveau hoger weten te tillen. "Under" is de enige track zonder enige verdere ondersteuning. Pure wavetrack, die je lekker laat uitbollen.

Het album wordt afgesloten met 2 mixen, de eerste van KSP. Mensen waar ik dringend wat meer van wil horen, maar jammer genoeg niks van kan vinden. Ze zijn altijd in staat om de meest geniale remixen uit hun mouw te toveren lijkt het wel. Prachtige Ash mix, net verschillend genoeg, en toch uiterst passend op dit album. Tweede mix is van Dryft, hun eigen projectje, dat later z'n eigen weg zou gaan. Cleaner dan de Gridlock sound, iets meer dnb invloeden, maar ook een prachtige track om het album in schoonheid af te sluiten.

Prachtig album, eigen stijl, alleen overtroffen ze zich nog met Trace, dus hou ik het "maar" bij 4.5* Aanrader.

avatar van bas
bas
Ik was blij dat ik deze cd kon vinden op eBay, en gisteren viel hij op de mat. Een eerste indruk is toch wel dat het was doffer en industrieler klinkt dan de latere albums. Latere nummers werden wat subtieler, dus ik wil het nog een paar keer luisteren voor ik mijn stem geef, anders krijgt het nu mogelijk een lager punt...

avatar van bas
bas
Inderdaad dat deze cd na een paar keer luisteren alsmaar mooier en mooier wordt. Prachtige beats, donker en heftig. Heftiger dan Trace, en allebei duidelijk z'n eigen charme. Gridlock is prachtig! 4*

avatar van orbit
Na Trace en Formless verreweg hun interessantste plaat! Staan echt heerlijke tracks op, zoals Sever, Here of Further. Nog meer in hun industrial-periode, maar het is al duidelijk dat we hier met een interessant project te maken hebben

avatar van VanDeGriend
Ook al een prachtig album dat verder ook al niet te vinden is. Dus wie heeft m en wil m kwijt?. Wat duisterder dan Formless, de enige andere cd die ik tot nu toe ken, maar net zo meeslepend.

avatar van orbit
Ik heb helaas het origineel niet.. en degene die hem wel heeft zit in de States. Schiet niet op zo he

avatar van KampF
Ook al een prachtig album inderdaad. Vooral het nummer Sever is geweldig!

VanDeGriend schreef:
Ook al een prachtig album dat verder ook al niet te vinden is
Gevonden

avatar van Carolaah
dit klonk zeer nice, na een 1e luisterbeurt..

avatar van VanDeGriend
Tjongejonge wat een album is ook dit. Al een jaar in huis en helaas pas een paar keer kunnen draaien maar nu zwaar in de rotatie. Alvast maar een halfje erbij. Begin langzaam redelijk thuis te raken in de electronic hoek maar fraaier dan Gridlock ben ik nog niet tegen gekomen.

avatar van Carolaah
Mmmm.. ik vind hem nu ook steeds fijner worden!
Luister hem eigenlijk te weinig.

Zet hem even op een 4,0 die hoogstwaarschijnlijk nog wel door groeit tot een 4,5

avatar van bennerd
Scrape

avatar van Bardt1980
Hij is weer Verkrijgbaar op vinyl voor de liefhebbers!