Archive - Londinium (1996)

Electronic / Hip-Hop

6. Londinium (4:40)
  7. Made (4:33)
  8. Nothing Else (4:40)
  9. Skyscraper (4:06)
  10. Parvaneh (Butterfly) (3:54)
  11. Beautiful World (4:16)
  12. Organ Song (3:53)
  13. Last Five (2:22)
VanDeGriend schreef:
Lees hierboven dat dit de beste triphop plaat ever zou moeten zijn. Dat is zeker niet het geval.

Hier kun je tot in den treure over blijven twisten natuurlijk. Feit is dat het een album is dat indertijd niet echt is opgepikt (zeker ook niet door mij).
Zelf zie ik Mezzanine van Massive Attack en Dummy van Portishead er het liefst met deze titel van doorgaan, maar again: over smaak valt niet te twisten, laat staan het toekennen van geuzentitels.
Ik ken de twee Controlling Crowds albums en dat was voor mij de kennismaking met Archive.
Logisch dat je dan terug de tijd in gaat en dan het debuut beluistert. Nee dus. Zo ging het in dit geval niet.
Ik werd gewezen op Royah Arab (zus van Leila Arab) en haar bijdrage aan het nummer Nothing Else. Dat beviel me wel en gek genoeg viel het Archive-kwartje met enige vertraging: verdomd, dit is Archive van Controlling Crowds.
Beluistering van Londinium zorgt ervoor dat het Archive-sfeertje snel terugkomt, wat dat aan gaat hebben ze een vrij herkenbare sound, een sound die mij wel weet te pakken. Niet op verpletterende wijze als eerder door mij genoemde albums (ik mis het duistere van Mezzanine en het broeierige van Dummy), maar het maakt meer dan voldoende indruk en het is fijn om zo af en toe weer eens triphop op te zetten, een genre dat ik een lange tijd zeer veel gedraaid heb en dat ineens naar de achtergrond verdween. Archive zorgt er voor dat het weer even in de spotlights komt te staan.