Blackalicious - The Craft (2005)

Label: ANTI-

1. World of Vibrations (5:02)

met Ledisi

8. Side to Side (4:36)

met Lateef en Pigeon John

9. Automatique (4:07)

met Floetry

10. The Fall & Rise of Elliott Brown (3:55)
  11. Black Diamonds & Pearls (4:22)

met Larry Saunders en Ledisi

12. Give It to You (3:51)

met Kween en Lyrics Born

13. Ego Sonic War Drums (5:57)

met P.E.A.C.E.

14. The Craft (3:46)
avatar van BoordAppel
We hebben er drie jaar op moeten wachten maar eindelijk is hij er dan, de opvolger van het geniale tweede album van Blackalicious. In de tussentijd heeft Gift of Gab nog wel een solo album gemaakt met als producers Jake One en Vitamin D en hoewel dat album niet slecht was haalde het nergens Blackalicious niveau.

Dat kwam dus vooral door de beats, Gab was er erg goed op dreef maar nu blijkt hoe goed Xcel en Gab elkaar aanvoelen. Wel minder experiment op deze plaat, een nummer als Chemical Calisthenics staat er niet op maar dat mag de pret niet drukken, echt standaard wil het nergens worden hoewel deze plaat wel wat toegankelijker is dan Blazing Arrow.

Naar de teksten moet ik nog eens aandachtig gaan luisteren want het is teveel om in 1 luisterbeurt allemaal te bevatten. Gab flowt in ieder geval weer meesterlijk over de beats heen. Zeker een van de beste MC's ooit: veel variatie, alles rijmt en hij zegt er ook nog eens iets mee.

avatar van Reijersen
There back. En hoe. Heb de 1e 2 albums van dit duo, en dat zijn voor mij 2 klassiekers uit Hip-Hop scene. Komen ze met een nieuw album, zet ik het album aan, en en ik weer helemaal stil, hoe krijgen ze t toch steeds voor elkaar. Een super-cd. Ik verwonder me er nu nog over.
Onbetwist 5 sterren!!!!

avatar van Plakband
Ok, deze is echt fijn!!

Super laid back, echt Blackalicious! Begint meteen heel dope, en t zakt eigenlijk ook niet af... Die biets, raps, flow, alles, woeiiii, had hen gemist! Staat hier al 3 dagen op repeat, een dikke 4,5 aan sterretjes!

avatar van Reijersen
Voor mij zijn tot nu toe Rhythm Sticks end Black Diamonds & Pearls mijn favoriete nummers van dit album.

avatar van BoordAppel
Eigenlijk staat er geen minder nummer op deze plaat. Mijn favoriet is denk ik Side to Side. Geinig nummer met een lekker meezing refrein. Pigeon John is ook weer eens erg goed daarop, begin hem steeds meer te waarderen.

Maar ja, een echte favoriet aanwijzen op zo'n plaat is erg moeilijk. Ook de opener is geweldig, sleurt je meteen mee in de lyrische woordenstorm van Gab en de beatmagie van Xcel. Lekker refrein ook weer in dat nummer. Net als in Powers, een stiekeme gooi naar commerciel succes. Niet dat dat iets afdoet aan de kwaliteit van dat nummer. Las ergens dat het vergeleken werd met Hey Ya! van Outkast. Kan me er wel in vinden, het heeft ook zo'n lekkere beat waar je meteen op wilt gaan dansen en een makkelijk mee te zingen refrein.

wat een plaat zeg, ongelofelijk!!

even in mijn top 10 zetten!!

5!!

world of vibrations! gruwelijk goed gewoon! net weer even geluisterd..

avatar van Jordy
Het wil niet zo boteren tussen mij en dit album. Vond de vorige Blackalicious albums erg leuk, al luister ik ze niet vaak, maar ik ben hier al zeker 6 of 7 keer na een paar tracks gestopt. Niet slecht ofzo, zal ook niet (laag) stemmen, maar het is mij allemaal te poppy waardoor m'n aandacht verslapt.

avatar van BoordAppel
Het is inderdaad wat normaler dan het vorige album maar poppy zou ik het niet willen noemen, op Powers na dan.

in recensie gelezen dat ze soms duidelijk mikken op groter publiek met deze cd ...

avatar van Gyzzz
Fijn album dit, Blackalicious doet altijd waar ze zin in hebben, en of het nou op een groter publiek gericht is of niet, er komt altijd wel weer wat goeds uit. 4 sterren.

Samen met The Mouse and The Mask beste Hip-Hop album van dit jaar toch wel. ****

avatar van Reijersen
Dit album kan je maar blijven luisteren en luisteren en ik ga m alleen maar beter en beter vinden. Wat een heerlijke plaat.

De eerste keer dat ik deze plaat beluisterde viel al tijdens het eerste nummer mijn mond wagenwijd open. Heb vervolgens de plaat afgeluisterd -en natuurlijk meteen daarna weer opnieuw opgezet- met constante momenten waarop ik weer besloot dat dit omgelovelijk goed is.

Heil Blackalicious.!

avatar van Kos
Kos
Ik vind Blazing Arrow toch wat beter helaas. Het is erg jammer van al die jiggy basloopjes en dansbare beats. Op zich niets mis mee, maar ik hoopte toch op wat anders van deze heren.

Tekstueel en qua rapskills is het namelijk uitermate sterk, doet me veel denken aan Organized Konfusion, maar ze moeten echt met wat vettere echte hip-hop producties komen willen ze bij hen in de voetsporen treden.

avatar van WeSSeL..
Vind het album niet echt het beste van het beste.. Maar toch als ik deze text hoor dan ga ik toch wel even twijvelen.

If you ain't heard about my crew
I guess I have to spell it then

B, B is for the beat you knock. While puffin on you L
L is for the lyrics on the beat that have to get to
A, A is for the absolute that dwells. Everywhere you can't
C, C C C C, C is for creating that is if you're in the K
K is for the knownin' which will bring us back to A
A as in another A and then another
L, I hope you follow me me me me
I as in myself. Myself and me
C cultivate and capture.Put a cease.To
I, Ignorance cause ignorance must die. Die die die.Fly away make us free. Free free free
O, O is for the oneness that is U
U U U U, U is universal like the sound your listenin' to
S, Essence of the spirit in the music that opens up
The Chi Chi Chi

Wat een tekst toch. Hoe kom je er toch bij om je groep te gaan spellen op zo'n manier.. Supper gewoon..

Ze noemden hun groep natuurlijk niet blackalicious hierom ... is gewoon , leuke latere vondst op de naam.

avatar van WeSSeL..
sn@ke schreef:

Tuurlijk dat snap ik ook wel. Maar hoe verzin je het om een rijm te maken over zo'n lange naam. Ik vind het nog wel wat om het ook op die manier te doen hoe hun het doen.

Ok , ik snap het .

avatar van Reijersen
Geloof het of niet, maar Blackalicious gaat commercieel. Met het nummer 'Powers' wel te verstaan. Clipje erbij en op single.

avatar van Plakband
Clip is hier te zien!

Plakband schreef:
Clip is hier te zien!

lekker retro

vondeich
Ik vind dit echt een uitstekende cd. Ben geen grote HipHop liefhebber maar naar Blackalicious en The Roots mag ik graag luisteren.

Pauper
Black Diamonds & Pearls is toch wel echt een pareltje, hele rustige plaat

avatar van Shelter
Relaxt album, rustige producties, laid back raps, beetje loungy.. fijn album --> 4 sterren

avatar van waxs
Reijersen schreef:

Don't let Money Chance Yaaa... Pari-Pa-Padi-Da-Daaa... Paaa!

Social_Mask

Gift of Gab is gewoon een geniale rapper. Zijn wordplay, flow, delivery en stem!! Geweldig. Erg goed album. Het begint redelijk. Maar dan komt Powers! 1 van de beste nummers van het album. Van nr 4 tot 7 is het genieten! Daarna komen 2 redelijk goede nummers. En dan weer een zeer sterk The Fall & Rise of Elliott Brown. En die sample uit Black Diamonds & Pearls komt me zooo bekend voor. Ik moet direct denk aan Nas...
Give It to You is ook erg sterk. En de laatste 2 nrs zijn ook gwn goed.

4,5*, erg goed album. En nog een voor Gift of Gab.

avatar van Osiris Apis
Social_Mask schreef:
Maar dan komt Powers! 1 van de beste nummers van het album.

Dat vind ik het slechtste en irritantste nummer van het album. Zo'n commercieel refrein. Poooooow-wers

Social_Mask
Misschien wel het meest commercieel, maar het slechtst..... U bent gek (of ik..) Ach jah, ik kan er erg van genieten. Een beetje commercieel is niet slecht vind ik. Maar ik vind het alles BEHALVE irritant en slecht..

avatar van Osiris Apis
Als iets commercieel klinkt, dan hoeft het niet per se slecht te zijn. Maar het nummer verveelt gewoon snel en het is vrij simpel.