Chris Rea - New Light Through Old Windows (1988)

Alternatieve titel: The Best Of

Label: Warner Bros.

1. Let's Dance (4:15)
  2. Working on It (4:25)
  3. Ace of Hearts (4:53)
  4. Josephine (4:34)
  5. Candles (4:44)
  6. On the Beach (6:52)
  7. Fool (If You Think It's Over) (4:04)
  8. I Can Hear Your Heartbeat (3:24)
  9. Shamrock Diaries (4:12)
  10. Stainsby Girls (4:08)
  11. Windy Town (4:07)
  12. Driving Home for Christmas (3:59)
  13. Steel River (6:47)
avatar van Wandelaar
Dit album heb ik destijds gekocht als vervanger van of aanvulling op de langspeelplaten Shamrock Diaries en Whatever Happened to Benny Santini. Die elpees bezit ik inmiddels niet meer, maar deze CD vond ik onlangs terug en draai ‘m nu regelmatig.

Het luistert prima weg, de versies op deze verzamelaar zijn wat meer ingekleurd, met percussie en gitaarwerk en wat me vooral opvalt is hoe dicht Rea aanschuurt tegen Mark Knopfler’s Dire Straits.

Fraaie sentimentele rockers met een stem die doorleefd klinkt en melancholie uitstraalt. Niet alles bevalt me, maar ik wil toch graag het volumeknopje wat hoger draaien bij nummers als: Ace of Hearts, Windy Town, waarbij ik steeds aan Den Helder moet denken, en het prachtige Steel River.

Mooi, maar de hele CD achterelkaar draaien, dat is toch wel een opgaaf. Aan prachtig gitaarwerk geen gebrek, maar de stem van Rea vermoeit wel enigszins.

avatar van Theoden King
Ik deel de meeste waarderingen hierboven niet.

De opnieuw gearrangeerde en geproduceerde versies op deze verzamelaar vind ik stuk voor stuk minder dan de originelen (m.u.v. Working on it, dat een geheel nieuw nummer is voor dit album, en derhalve geen andere versie kent).

Rea verhaspelt zijn originelen bijna tot karikaturen, met een hoger tempo en in mijn oren veel te commerciële arrangementen. Mijn tip: snor de originele versies op en houd het daarbij.