Iced Earth - The Crucible of Man (Something Wicked Part 2) (2008)

Label: SPV

1. In Sacred Flames (1:29)
  2. Behold the Wicked Child (5:38)
  3. Minions of the Watch (2:06)
  4. The Revealing (2:40)
  5. A Gift Or a Curse (5:34)
  6. Crown of the Fallen (2:49)
  7. The Dimension Gauntlet (3:12)
  8. I Walk Alone (4:00)
  9. Harbinger of Fate (4:43)
  10. Crucify the King (5:36)
  11. Sacrificial Kingdoms (3:58)
  12. Something Wicked (Part 3) (4:32)
  13. Divide and Devour (3:15)
  14. Come What May (7:24)
  15. Epilogue (2:21)
avatar van Dexter
Weer met Matt Barlow, dus je weet dat het commercieel sowieso snor zit. Of ze het ook muzikaal waar kunnen maken is natuurlijk de vraag, je legt de lat natuurlijk heel hoog als je een vervolg maakt op je beste album. Sommige bands lukt het (kijk naar Helloween), maar het kan natuurlijk ook een grote flop worden.

avatar van Sinner
Beetje een dubbel gevoel hierbij. Aan de ene kant vind ik het jammer dat Owens uit de band is - ik had het hem alleszins wel gegund dat ie ook deel 2 mocht inzingen. Ik vrees dat het nu vanwege de twee verschillende zangers toch niet echt als één geheel gaat overkomen.

Aan de andere kant kijk ik wel uit wat Barlow ervan bakt. Hij blijft toch het gezicht van Iced Earth en was qua persoonlijkheid en uitstraling op het podium (en daarbuiten) superieur aan Owens.

avatar van Dexter
Was Framing Armageddon dan deel 1 van de Something Wicked trilogie? Ik dacht dat Something Wicked This Way Comes dat was...

avatar van AGE-411
Wat doet Ripper Owens nu eigenlijk, nadat ie 2x hervervangen is door de originele frontman?

avatar van bennerd
AGE-411 schreef:

Zit in Beyond Fear, goede band. Hun gelijknamig debuut is gewoon sterke Heavy Metal.

avatar van AGE-411
Is het echt 18 september? LARGE kan hem bezorgen vanaf 5 september.

avatar van Dexter
De single van I Walk Among You is trouwens al een tijdje uit. Heeft iemand 'm al gehoord?

Dexter schreef:

om jou een plezier te doen heb ik hem zojuist gedownload.

Het klinkt toch wel goed. Met wat meer luisterbeurten zal het nog beter klinken denk ik. We zien dan wel.

Intussen ben ik hem op youtube aant uploaden. Niemand had dat totnutoe gedaan. Kzal ulder sebiet de link geven

avatar van Slater
Hij is inmiddels gelekt, en heb hem maar geluisterd want ik kon niet meer wachten.
Veel bekende thema's van het vorige album komen terug, voornamelijk precies dezelfde. Het is erg jammer dat de sound allemaal zo druk klinkt en dat je er bijna geen goeie melodiën uit kan halen. Matt Barlow zingt geweldig, maar ook nergens een goed refrein waarbij je het op zijn minst kan onthouden.
Ja ik ga dit album natuurlijk vaker luister, maar totzover steken er maar een paar erboven uit kwa zang en spel; Behold The Wicked Child, I Walk Alone, Sacrificial Kingdoms en Divide and Devour.

Tot zover maar een 3tje*
[Ik stem maar niet, want hij is nog niet officieel uit]

BlueBerry
Ik heb de leak ook geluisterd. De eerste luisterbeurt kwam koud op mijn dak. Waar blijft de pure metal die we van Iced Earth kennen? Ook was duidelijk hoorbaar dat het allemaal wat meer de progressive kant op is gegaan. Na een aantal keer luisteren blijkt dit album toch wel erg goed in elkaar te steken. Dit album is intens en vol met emotie...niet het vette hakwerk wat we kennen van de oudere albums, maar geslepen kunstwerkjes die de sfeer perfect weergeven. Experimenteel en gedurfd dus. Een aantal fans zullen zeker afhaken, maar na een aantal luisterbeurten groeit dit album toch zeker uit tot een waardig einde van het Something Wicked verhaal.

AGE-411 schreef:

Zing tegenwoordig trouwens ook gewoon bij Malmsteen en heeft zijn nieuwe plaat ingezongen. Van wat ik live meegekregen heb is het de beste zanger/frontman die Yngwie in jaren heeft gehad. Ben dus erg benieuwd.

Geweldige plaat!! Net zoals bij de recente judas priest (Nostradamus) is dit een beetje zo'n plaat die bij je moet groeien.
Het is allemaal heerlijk geproduceerd en het is ook bij vlagen wat progressiever dan bij bijvoorbeeld de albums uit de jaren 90.
Matt Barlow is weer terug en doet geweldig werk met name op het laatste nummer 'Come What May'. Maar er zitten natuurlijk ook een aantal stevige beukers en bangers tussen zoals 'I Walk Alone' en 'Devide and Devour'.

Kopen deze handel!

avatar van Kef
Kef
Vandaag dit toch wel geweldige album gekocht. Ik ben hem nu voor de tweede keer aan het luisteren. Je ondekt steeds meer mooie details. Owens is een goede zanger. Maar met Barlow achter de microfoon is het toch wel weer fijn vertrouwd. Tot album!

avatar van Sinner
Grappig overigens dat Barlow ook deel 1 opnieuw gaat inzingen en dat beide delen hierna in een box-set worden uitgebracht. Heb ik zelf zoiets van dat je wel flink genaaid wordt als fan en de delen dan afzonderlijk in huis hebt gehaald. (dat van Barlow wordt door John Schaeffer zelf aangegeven in een interview in de Duitse Rock Hard).

avatar van Kef
Kef
Sinner schreef:

Ripper zal zich ook behoorlijk genaaid voelen. Wel erg lullig tegenover hem.

Fza
Ik schrok me dood, dacht dat het misschien wel zwaar kon tegen vallen. Maar de stemmen zijn wel raar verdeeld zullen we maar zeggen. Ik ben benieuwd in ieder geval!

Dexter schreef:

Framing Armageddon is deel 1.

De laatste 3 nummers van Something Wicked This Way Comes, waren een soort samengevatte Something Wicked trilogie. Schaeffer maakte ze met het idee om er later een groter stuk van te maken. (zegt hij zelf tenminste)

Sinner schreef:

Ik kan nergens informatie vinden over een re-release. Enig idee wat de datum zou zijn?

avatar van Poncho
Fza schreef:

informatie via interview met schaffer op de metalfan website. Ik vind dat het een CD is die heel veel groeit:

eerste luisterbeurt: nogal lauw, had meer verwacht
tweede luisterbeurt: ow zitten toch wel enkele leuke songs tussen
vijfde luisterbeurt: STUKKEN beter als framing armageddon

zo was het toch voor mij in elk geval, en kvind em ook beter als horror show. Alleen het werk van Something wicked en vroeger kan eraan tippen vind ik persoonlijk (plus CD 2 van glorious burden, is een persoonlijke favoriet van mij)

avatar van Metal-D78
Mee eens, anderzijds: dat geldt ook voor Framing Armageddon die ik qua productie eerlijk gezegd beter vind klinken....
Ik hoop echter dat Iced Earth in de toekomst af gaat zien van de koorzang en dat soort fratsen. Het ouderwetse gehak kan ik toch stukken meer waarderen.

Akron777
Best wel een mooie comeback voor Matthew Barlow. Ik hoor persoonlijk meteen weer een verschil tussen de muziek in het geheel. Iced Earth heeft matt gewoon nodig. De plaat luisterd zich erg lekker af, voor mij toch zeker de beste release van vorig jaar.

avatar van Edwynn
Deel 2 uit de opnieuw opgelepelde Something Wicked geschiedenis. Deel 1 klonk lekker energiek en behoorlijk groots. The Crucible Of Man vind ik wat minder. Alle ogen waren uiteraard gericht op de terugkeer van Matthew Barlow. Zijn stem heeft uiteraard iets vertrouwds, maar duidelijk is dat deze meneer niet de belangrijkste smaakmaker van Iced Earth is. The Crucible Of Man kampt met veel te veel mid tempo geneuzel, hetgeen ervoor zorgt dat ik de aandacht zo nu en dan verlies.
Al met al is het geen slechte Iced Earth aflevering. Daarvoor bevat het toch veel kwaliteit. Maar er had voor mijn gevoel meer ingezeten.

PriestMaiden
Matt Barlow is terug op deze plaat, zijn stem klinkt meer duister als die van The Ripper. Zo ook deze plaat, die klinkt duisterder als de voorganger. Goed vervolg. 4*

avatar van Von Helsing
Matt is alweer vertrokken, zie de bandpage voor een update.

avatar van Edwynn
Mooi, dan kan Owens weer terugkomen. Die deed het zo slecht nog niet bij Iced Earth, vond ik.

avatar van Metal-D78
Jammer. Ben geen fan van Owens. Wel van Barlow, die heeft een unieke stem dat samen met de staccato riffs van Schaffer Iced Earth voor mij bijzonder maken.
Gelukkig heb ik Iced Earth (met Barlow en lang hoor(!!!)) al eens gezien. Volgens mij was dat op Waldrock 1998 toe ze Savatage vervingen. Ik kan me nog herinneren dat er promo's (op cassette!!) het publiek in werden geslingerd van Something Wicked this Way Comes. Mooie herinnering. Iced Earth was toen coming...

avatar van Edwynn
Ik houd ook wel van Barlow's vocalen, maar op The Crucible Of Man vind ik hem maar erg mat overkomen. Zeker als ik vlak erna nog eens Burnt Offerings of Dark Saga opleg.
Wat dat betreft zorgde Owens voor veel meer vuur op Framing Armageddon.

avatar van Metal-D78
Eens. Heeft er ook mee te maken dat ik vind dat Framing Armageddon een stuk beter geluid heeft meegekregen dan deze. Maar dat kan aan mij liggen.
Ik kan erg genieten van Days of Purgatory, The Dark Saga en Alive in Athens. De rest doet me minder.

avatar van Edwynn
Los van de vocalen vind ik de composities op Framing Armageddon ook beter.

Burnt Offerings en Night Of The Stormrider zijn mijn absolute Iced Earth favorieten. Erg verfrissend destijds tussen alle bands die zo nodig moesten moderniseren.