Henry Grimes Trio - The Call (1966)

Jazz / Avant-Garde
Label: ESP Disk

1. Fish Story (4:32)
  2. For Django (11:11)
  3. Walk On (3:09)
  4. Saturday Nite What Th' (3:33)
  5. The Call (7:51)
  6. Son of Alfalfa (3:19)
avatar van Benos
Review #12:

The Call is opvallend verfrissend voor een free jazz plaat. Henry Grimes maakt gebruik van een klarinet/drum/bas-trio dat, zeker in free jazz waar enorm veel ruimte is voor improvisatie, uitstekend kan zorgen voor een comfortabele, verfrissende sfeer.

De klarinet is bij uitstek het hoogtepunt van deze plaat, iets wat wellicht het beste te horen is in de nummers For Django en The Call. For Django in het bijzonder laat de talenten van de spelers goed zien. Price drumt als een krankzinnige en het lijkt af en toe alsof hij niet kan stoppen. De bas volgt de melodie van de klarinet, wat resulteert in een relatief open geluid (natuurlijk te verwachten in een free jazz trio). Deze ruimte wordt soms uitstekend ingevuld door de drums, soms overrompeld door de drums tot het punt waar het toch net iets te veel van het goede is. Dan ben ik toch een grotere voorstander van de delen waar de drums een rustiger patroon volgen en de bas en klarinet de melodie overnemen, zoals in het laatste deel van For Django goed te horen is.

The Call is zeer verfrissend voor een free jazz album. Door het gebruik van slechts drie spelers is er enorm veel ruimte voor elke speler voor zijn toevoeging, iets wat slechts enkele keren ten koste gaat van de aangename, comfortabele sfeer die het album grotendeels met zich meedraagt.
Echter laat deze opzet zien dat free jazz trio's redelijk beperkt zijn in hun variëteit. Het gebruik van een klarinet in plaats van de piano, zoals gebruikelijker is in trio's, is in het bijzonder een keuze die de variëteit niet ten goede komt.

The Call verdient zeker aandacht binnen de free jazz. De opzet van het album is enerzijds een verademing en zorgt voor een van de meest aangename momenten binnen het genre, anderzijds is de opzet een valkuil die al gauw zorgt voor een gelijksoortig geluid, zeker in de kortere nummers. Dan is het niet alleen een verademing om zeer open free jazz zoals For Django en The Call te horen, maar dan is het ook een verademing wanneer de laatste noten op Son Of Alfalfa het album afsluiten.

6,5 / 10

Beste Nummers: For Django, The Call