Ricardo Tobar - Boy Love Girl EP (2008)

Chili
Electronic
Label: Border Community

1. Boy Love Girl Song
  2. Computers
  3. Psprf Frame
  4. Voy a Buscar
avatar van Goodfella
Mooie plaat. Begin dat Border Community-stijltje steeds leuker te vinden na het geweldige optreden van James Holden in Paradiso onlangs. Soort cocktail (mojito) tussen trance, idm en techno. Fijn zweverige dansmuziek. Verdient absoluut meer luisteraars.

edIT: en een gave (post)rock-achtige vibe soms, zonder gitaren dan Voy a Buscar!

Hmm, ik volg BC net iets minder op de voet de laatste tijd, maar ik ben hier toch wel weer benieuwd naar als ik dit zo lees. Luc, staat hier dat geweldige nummer van die Pixel-set op?

avatar van T.O.
Zijn vorige release deed voor mij de BC-deur een beetje dicht, eens kijken of dit wel echt interessant is.

avatar van luc011190
herman schreef:
Luc, staat hier dat geweldige nummer van die Pixel-set op?

Nee

Over Ricardo Tobar kan ik heel kort zijn, naar mijn mening is hij het beste dat de elektronische (dans)muziek kon gebeuren. Het is gewoon echt precies, maar dan ook precies, mijn ding. Zijn geweldige live-set in Paradiso heeft me toen ook zo geraakt, daar zal ik eens een stukje over schrijven bij de artiestenpagina.

Deze EP:
1: Nummertje dat James Holden al ongeveer een jaar draait. Soort vage stemsampletjes vullen de track. Later komt hier nog een ronkende bas over. Na een break met een mooie melodie knalt die kick er ook weer zo fijn in.
2: James Holden noemde dit een 'rave-punk techno'. Het nummer heeft inderdaad een rave-achtig riffje en verder een nogal aparte strucuur voor techno, nogal 'in-je-gezicht'. Niks geen subtiele opbouw maar snel opvolgende loops over elkaar die hier een soor shoegaze-vuurwerk van maken. Ik kan me voorstellen enkele puristen (of niet-puristen) dit te simpel gedaan vinden, maar ik vind het effect echt perfect. Lekker niet-pretentieuze knaller die je live (8 aug in de Flexbar met Luke Abbott!) van je sokken blaast.
3: Absolute hoogtepunt van deze EP. Deze track vind ik zo ongeloofelijk knap geproduceerd. Hoe vanuit die ruis langzaam het ritme herkenbaar wordt en deze track vervolgens als een trein door blijft denderen omgeven door allerlei dynamische piepjes. Waar het eerste en het tweede nummer nog verweten kan worden wat simpel te zijn is dit echt zo'n prachtige onvoorspelbare track, hier bewijst Ricaro echt zijn talent. Melodie in het slotakkoord van deze track rond het perfect af.
4: Track die weer wat beter aansluit op de 2e. Een soort langzame, slepende punk. Erg lo-fi weer, mooi liefelijk melodietje. Erg atmosferische track ook.

avatar van Leonard91
Niet echt geweldig. Tracks 2 & 4 doen me vrij weinig en tracks 1 en vooral het geweldige Psprf Frame (ik hoor naast James Holden vooral Stephan Bodzin terug) zijn wel leuk. Aardige Ep met 1 leuk nummer en 1 prachtig nummer, maar BC overtuigd mij minder dan eerst.

Voor mij is dit de EP waarop Tobar bewijst dat ie toch behoorlijk wat in huis heeft. Het komt er niet altijd even geweldig uit, maar er zitten toch aardig wat ideeën in deze muziek. Het eerste nummer had van Holden zelf kunnen zijn, doet me erg veel denken aan diens EP/album van twee jaar terug. En ook Tobar blijkt een groot fan van Aphex Twin, getuige de titel en het schattige melodietje dat er op 3:00 ongeveer in komt.

Computers tapt uit een ander vaatje en klinkt als opgefokte shoegaze-techno. Lekker krijserig nummer en de baslijn heeft ergens wel wat van (daar is-ie weer) Aphex Twin's Pw.steal.dlynch32 (of hoe die Analord-track ook heet).

Ook wat mij betreft is Psprf Frame het absolute hoogtepunt van deze EP. Heerlijk die stevige ruis en dat bedje Nathan Fake-achtige melodietjes (want eerlijk is eerlijk: Stephan Bodzin doet op zijn album alleen maar 12 keer The Sky Was Pink na) over die minimalklikjes.

Voy a Buscar (wat zou het betekenen) is een soort postrocknummer inderdaad. Wel electronisch en binnen 4 minuten gepropt. Mooie afsluiter wel van deze EP.

Hoop wel dat ie de sound van track 1 en zeker track 3 vast blijft houden en nog weet te verbeteren, want dan staat er nog een hoop moois te wachten van meneer Tobar...

avatar van luc011190

Eens.

Ik heb trouwens vrienden die je op zouden zoeken en een baksteen door je ruit zouden gooien bij het lezen van die opmerking

avatar van T.O.
herman schreef:

Voy a Buscar (wat zou het betekenen)

Ik ga zoeken

Dank.

@Luc: desalniettemin vind ik Bodzin ook wel goed hoor (luister nu nb naar zijn nieuwe, Bremen-Ost)

Zometeen Psprf Frame nog maar 's draaien...

tuktak
james holden is tof, border is tof, de ingredienten zijn tof, de covers zijn tof en de producers zijn van goed en origineel niveau. het wil er alleen nog niet helemaal uitkomen helaas. misschien dat de stempel van holden te groot is op dit label oid. elke ep hoor ik nieuwe goede ingredienten voor vette nummers, maar overal wordt weer zon holden sausje overheen geplakt, wat ik erg jammer vind. dit label zo het vetste en meest vooruitstrevende label kunnen en misschien wel moeten zijn.

avatar van GrafGantz
T.O. schreef: