Henny Vrienten - Unit 13 (1996)

Score
Label: Varagram

1. De Schemering (1:43)
  2. De Groep (Unit 13 Thema) (2:40)
  3. De Onschuld (4:29)
  4. De Duisternis (Skylla Thema) (2:01)
  5. De Verleiding (3:52)
  6. De Overval (3:06)
  7. De Jacht (1:56)
  8. De Nachtwake (2:16)
  9. De Harststocht (5:43)
  10. De Beproeving (2:11)
  11. De Haat (2:44)
  12. De Hartstilstand (1:09)
  13. De Reis Generzijds (1:37)
  14. De Verbijstering (2:19)
  15. De Begrafenis (1:52)
  16. De Belofte (3:10)
  17. De Ontknoping (2:59)
  18. De Afrekening (4:03)
  19. De Overwinning (Unit 13 Thema) (3:11)
  20. De Dageraad (0:29)
neo
Unit 13 was een politie serie met Peter Tuinman in de hoofdrol.En een boeiende ook, alhoewel slechts enkele afleveringen bij mij de revue passeerde.Henny Vrienten deed de score voor de serie, gedurende de periode 1996-1998.Naar alle waarschijnlijkheid zijn de hoogtepunten op deze cd terug te vinden. Opgenomen in Studio Vrienten en Studio Ennes (wat een naam).

De score is sfeervol en spannend.Het hoofdthema brengt een onbedoeld Mexicaans gevoel met zich mee (de trompet), met voor de rest een aanstekelijk vioolmotiefje.Vrienten doet hier denken aan zijn latere werk van Left Luggage.Bijvoorbeeld ''De Onschuld'', met overeenkomstige instrumentatie en sfeer.

Als een rode draad door de score heen wordt gebruikt gemaakt van het skyllafluitje (''voor bonk, floep & poets'' vermeld het boekje, wie of wat die bonk en andere ook mogen zijn).''De Haat'' is een van de meest interressantere door gebruik van de skyllafluit die overgaat in dreigend slagwerk en dan weer eindigt met de skylla.

''De Afrekening'' is duidelijk qua tracktitel; hier gaan koppen rollen.Met een kraakgeluid, wat bij aandachtig luisteren toch echt het laden van een geweer blijkt te zijn, verbeeld de componist dit mooi.Ook hier het indrukwekkende slagwerk, inzet van een klokkenspel en spannings omvattende violen.

Een score die zowel atmosferisch, met underscore, als thematisch sterk is. 4 sterren