John Williams - The Terminal (2004)

Score
Label: Decca

1. The Tale of Viktor Mavorski (4:13)
  2. Dinner with Amelia (8:02)
  3. A Legend Is Born (3:17)
  4. Viktor and His Friends (4:44)
  5. The Fountain Scene (5:33)
  6. The Wedding of Officer Torres (5:02)
  7. Jazz Autographs (3:46)
  8. Refusing to Escape (3:01)
  9. Krakozhia National Anthem and Homesickness (1:50)
  10. Looking for Work (3:17)
  11. Gupta's Deliverance (3:19)
  12. Finding Coins and Learning to Read (4:03)
  13. "Destiny" "Canneloni" and the Tale of Viktor Navorski [Reprise] (5:06)
  14. A Happy Navorski Ending (2:46)
avatar van JohnWilliams
Ik heb dit album besteld via www.bol.com, ik vind het een prachtig album. Vooral omdat je deze steil bijna nooit hoort. Vooral de nummers 1,2,13 en 12 slaan mij aan.
Zelf vind ik dit 5 sterren waard maar als jullie er anders over denken schrijf er dan wat onder want ik ben de 1e die iets over dit album schrijft en dat vind ik leuk en wat minder leuk. Misschien komt het wel omdat deze film wat minder bekend is in Nederland. Ik heb zelf in ieder geval wel de film en ik vind hem zielig en grappig.
Ook krijg ik zoals eerder gezegd de soundtrack van deze film, en ik kan niet wachten voordat ik hem in huis heb!

neo
Dit is overigens een bekende film hoor. Redelijke van Williams, die leuk teruggrijpt naar zijn beginperiode met diens jazzy invloeden. Lijkt wat op lichtvoetige scores als Fitzwilly uit de jaren 60.

avatar van JohnWilliams
John is erg goed maar raakt onderhand wel wat op leeftijd, maar dat wil nog niet zeggen dat hij stopt met componeren, hij blijft doorgaan, ik heb gelezen op google dat hij de film Intesellar, Indiana Jones IV, en Lincoln van muziek gaat voorzien. Maar je raad het vast al...........
Steven Spielberg is de director en waar Steven heen gaat............

neo
dan krijgt Williams weer een Oscar nominatie?

Ook,
Maar wat ik bedoelde was eigenlijk:

Steven Spielberg is de director en waar Steven heen gaat..............gaat ook John Williams heen. John blijft Steven's vaste composer en dat zal hij ook blijven todat de dood hun zal scheiden

avatar van Bart Tönjann
Ja maar dat dacht ik ook van Danny Elfman en Sam Raimi, aka Spider-man. Dat leek me ook de ul-tie-me combinatie maar die zijn nu ook van elkaar losgeraakt. Uiteindelijk gaat het om de prestaties van de composers en niet alleen om de vriendschap van de twee. muziek van deze film is niet slecht maar soms staat de stijl me wat tegen. Overigens moet ik eerst de film zien voor een definitief oordeel. Die zal ik binnenkort bij een collega kijken. Dan kan ik pas een oordeel trekken. Het blijft natuurlijk FILM muziek.

avatar van JohnWilliams
Danny Elfman is een goede Composer maar voor dit soort muziek (Terminal) zie ik hem niet aan.
Hij is meer van het ritme en de percussie.
John meer van de violen en cello's.

avatar van Bart Tönjann
Inderdaad. Maar persoonlijk houd ik toch meer van de ''modernere stijl'. En die is bij Danny toch sterker aanwezig.

avatar van JohnWilliams
Ik zeg altijd maar oud en vertrouwd.
John Williams heeft meer snaar en blaas instrumenten en dat vindt ik weer mooier dan percussie.
Nou moet ik zeggen dat John wel meer percussie moet gaan gebruiken als hij mee wil gaan met alle andere componisten. Hans Zimmer & Klaus Badelt gebruiken bijvoorbeeld ook veel slagwerk.
Misschien ligt het ook wel aan het leefdtijdsverschil.
Danny Elfman is geloof ik in de 40 en John Williams is ondertussen al 75 jaar oud.

avatar van Bart Tönjann
Ja maar feit blijft: Bij modernere films is een modernere stijl gewoon gepaster tenzij de film teruggrijpt naar een oudere stijl in een modern jasje.

P.S: Als ik kijk naar Klaus Badelt, die lijkt me ook vrij jong?

avatar van JohnWilliams
Badelt is al 39 jaar oud, als je dat jong vindt?
Hij lijkt jong.........

Maar om terug te komen, nu (2007) grijpen de meeste films (en dus ook muziek) terug naar de vroegere tijden.
Memoirs of a Geisha speelt rond 1944 en Munich ook.
Ook Indiana Jones is van een tijdje terug (jaren 30) dus de filmmuziek van nu (2000/2001/2002............) gaat gewoon ook nog over vroeger. Waarom dat moderne muziek. Eigenlijk komen er steeds meer films over vroeger met name W.O.II. (we praten niet over A.I) dus de muziek van nu hoeft NIET modern te zijn. Ik zeg niet dat het slecht is, maar een beetje een ouderwets jasje vind ik wel leuk op z'n tijd!

avatar van Bart Tönjann
Jawel maar de muziek kan ook naar een oudere stijl grijpen terwijl hij de moderne stijl ook erin houd. Dat lijkt de oude Williams niet zo te hanteren. Hij heeft magnifiek werk geleverd in het verleden (E.T.) maar het word nu gewoon tijd voor een nieuwe generatie componisten. En al zou er af en toe een oudere stijl bij kunnen, dan denk ik dat Williams nog wel te porren is.....

avatar van JohnWilliams
Ik geloof dat jij niet echt een Williamsfan bent.
Meer de kant van Danny Elfman of van Hans Zimmer.
Maar over de Soundtrack zelf:
"The Terminal".
Mooie Score, doet met denken aan Frankrijk.
Nummer 2 vooral, een soort wandeling nummer, vrolijk en toch ritme door de arcordeon solo die er in zit.
Ook Nummer 9 heeft een Frans tintje.
Mooiste nummer vindt ik denk ik nummer 13 omdat je een prachtige overgang hebt van de liefdesmelodie en dan weer de Main Theme (The Tale of Viktor Navorski). Iemand die dit géén mooi album vindt moet er een goede reden voor hebben!

avatar van Bart Tönjann
Nee hoor, de stijl kan je gewoon niet aanstaan. Ik heb niks tegen Williams. Overigens vind ik sommige nummers wel mooi hoor. Bij nummer 1 moet ik altijd denken aan een butler in een of andere oude strip, ik weet niet meer precies. Maar niet aan een man die opgesloten zit in een terminal.

avatar van JohnWilliams
Dat heb ik ook, nummer 1 vindt ik meer iets voor nummer 6, ik vind 1 meer een bruiloft iets

avatar van Bart Tönjann
Nu je het zegt, wel een beetje ja. Dat me denken aan zo'n typische bruiloft, je weet wel van zo'n rijke stinkerd met veel stijl en zo..... maar nogmaals minder voor in een terminal.

avatar van JohnWilliams
De Terminal is een goed album en dat zal het blijven maar als je aan een onbekende een stukje laat horen zal hij niet weten waar het over gaat. Bij Star Wars bijv. wel, en misschien bij E.T ook wel (2 uiterste en bekendste van JW)
Dus maar om terug te komen, een soort bruiloft ja ik geef Bart gelijk daarmee.

P.S: Hoeft niet van een rijk iemand te zijn hoor!

avatar van Bart Tönjann
Dat zei ik alleen maar om aan te geven dat het een chique bruiloft zou zijn, zonder dat iemand het zou verpesten...
Dit gaat ver heen! Maar nee, dat was een gebbetje, de muziek past dus niet echt bij de film maar is wel redelijk als individu.

Gebbetje?
Mooie Score, wel veel klarinetten en hongaarse instrumenten.

avatar van Bart Tönjann
...Wat de sfeer ietwat de verkeerde kant opstuurt naar mijn mening.

avatar van JohnWilliams
Bij de film vind ik deze muziek toch wel passen.
Vooral dat lieve toontje op het begin, past echt bij Viktor Navorski, omdat hij geen vlieg kwaad doet.
Dus NEE Tönjann daar ben ik het niet mee eens!

[quote]JohnWilliams schreef:

En nu past het er ineens wel bij?

avatar van JohnWilliams
Ik bedoelde dat als je de muziek aan iemand laat HOREN, dan weet die persoon vast niet van welke film die is.
Maar als je de film kijkt ZIE je dat het een leuk melodietje is en wel een goede Score is en dus past het wel bij de film.

avatar van Bart Tönjann
Je HOORT dat het een leuk melodietje is, je ZIET het niet. hooguit HOOR & ZIE je het. Hoef je niet gelijk zo tegen me uit te vallen.... Ik vind het gewoon niet zo biezondere muziek....

avatar van JohnWilliams
Oké dat is jou mening, iedereen is anders zeg ik maar.
Maar over de Score je hebt nog niet gezegd hoeveel sterren je ervoor gaf. Ik gaf er trouwens 5* voor.

avatar van Bart Tönjann
3, 05 denk ik, aangezien ik er toch wel leuke herrineringen aan heb. 5 lijkt me echt te veel.... een 10? Het is geen bagger, maar een 10? Dat is echt het hoogste, he! Dat vind ik toch echt te veel eer voor deze cd.

avatar van JohnWilliams
Aardig en Verassend dat je deze Score toch een 7,5 geeft.
(3.5* is ongeveer toch 7,5). Na ons lange geklets kan ik melden dat de CD die ik besteld heb binnen is gekomen.
Op Bol.com stond 4 Weken. Dus ik dacht dat ik dat kon bestellen voor mijn verjaardag. Maar hij is nu een maand te vroeg. Bol.com leverde hem namelijk in 1 week.

Maar nu voel ik drang om hem open te maken maar dat mag niet. Pas op mijn verjaardag mag ik hem openmaken.

avatar van Bart Tönjann
Zozo, dat is goede service. Ja, een 7,5 vind ik toch wel op zijn plaats. In de film is de muziek gewoon helemaal niks maar als individuele muziek juist wel. Overigens denk ik dat ze het beter aan JNH of Elfman hadden kunnen overlaten. Maar ja, Spielberg en Williams, het is iets wat waarschijnlijk wel nooit zal stoppen met samenwerken jammer genoeg. Ik heb het nooit echt het ideale team gevonden. George Lucas (hihihi) en Williams ging beter samen.

avatar van JohnWilliams
Spielberg en Lucas vindt ik goed.
John Williams vind misschien het ene album wat leuker om te maken. Star Wars, misschien had hij daar meer zin in.
Memoirs of a Geisha, die ook wel. Misschien ligt het dus ook aan de film zelf of een componist zegt "Ja", die vindt ik leuk om te maken. Misschien voelt John zich een beetje fijner bij Spielberg, kan ik ook best voorstellen ze begonnen samen met Jaws geloof ik. (ook een prachtige score met een herkenbaar Theme)!

avatar van Bart Tönjann
Nee, ze begonnen samen met de film 'The sugerlandexpress'. Een jaar later werkten ze weer samen aan Jaws. En ja, die theme word vanaf toen altijd gesynomeerd met haaien en dreigend gevaar. Je kunt dus wel zeggen dat Jaws theme, naast de film, een tweede leven kreeg. Niet zozeer als theme voor de film dus, maar als herkenningsmelodie dat staat voor haaien en gevaar. In een spel dat ik eens speelde hoorde je ook bijna het zelfde liedje als de haai te dicht bijkwam. Dat zie ik bij deze soundtrack niet gebeuren.

p.s.: Als je echt zo'n Williams fan bent, had je dat geweten. Misschien zou je eens een werkstuk of spreekbeurt over hem moeten maken/houden?