AZ - Doe or Die (1995)

1. Intro (1:18)
  2. Uncut Raw (3:00)
  3. Gimme Yours (3:07)

met Nas

4. Ho Happy Jackie (3:35)
  5. Rather Unique (4:50)
  6. I Feel for You (3:04)

met Erica Scott

7. Sugar Hill (4:09)

met Miss Jones

8. Mo Money, Mo Murder Homicide (6:32)

met Nas

9. Doe Or Die (4:39)
  10. We Can't Win (3:23)

met Amar

11. Your World Don't Stop (3:33)
  12. Sugar Hill [Remix] (4:19)
avatar van Ilyasse15
E.Norton schreef:
Daarom zei ik erbij 'Eigenlijk Teveel'

je knikt er wel "nee" bij, dus zo "eigenlijk" kwam het niet over .

avatar van Kill_illuminati
Dit album werd toch als een classic gezien.

dion_odinot
RedLightCityBoy schreef:
AZ heeft de beste rapstem ooit vindt ik. Hij gooit er echt emotie in, geniaal.

helemaal mee eens

avatar van nopro
AZ voor mij toch wel een van de beste rappers ooit. Hij flowt zo lekker en natuurlijk als een rivier. Toch jammer dat deze man de producties nooit echt mee heeft. Jammer van de producties. ik geef hem toch 4 sterren. Had hij de producties me gehad dan waarschijnlijk 5 sterren en wellicht een plaatsje in mijn top 10.

avatar van Santo09
Classic!

avatar van Kill_illuminati

Idd. Een parel van het Maffioso rap genre.
Wat zingt Miss Jones op SugarHills weergaloos.

avatar van J.M.
Kill_illuminati schreef:

Wat zingt Miss Jones op SugarHills weergaloos.

Dat vind ik dus totaal niet. Dat gezang vind ik niet mooi en vind het nummer ook één van de zwakste van het album.

avatar van hiphopisntdead
Mooi album, alleen vind ik Sugar Hill geen goede track, en ook een beetje uit de toom vallen, opeens zo een R&B refrein, voor de rest een erg goed album, vooral Mo Money Mo Murder, geweldige track!
Ook zeker zijn beste album

avatar van nopro
Sugar Hill skip ik meestal.

nopro schreef:
Sugar Hill skip ik meestal.

Ik juist niet ik vind dat namelijk een van de beste nummers hierop. Miss. Jones kan erg goed zingen. Ik kan haar erg goed waarderen met name op nummers als Big L - MVP "Radio version" en Punish me van Big Punisher. Dit nummer klinkt wel lekker funky trouwens buiten dat flowed AZ wel minder.

avatar van J.M.
hiphopisntdead schreef:
alleen vind ik Sugar Hill geen goede track, en ook een beetje uit de toom vallen, opeens zo een R&B refrein.

Idd, dat nummer past totaal niet in de sfeer van het album. Toch jammer.

avatar van Kill_illuminati
Waar gaat We Can;t Win over?

avatar van hiphopisntdead
Volgens mij over de maatschappij en over Illuminati, als ik het niet verkeerd hoor.

Kill_illuminati schreef:

Big L - MVP "Radio version" en Punish me van Big Punisher.

Haha, precies de tracks die ik minder vind van de beste mannen. Ik heb het niet zo op de R&B Invloeden oop hiphopalbums.

avatar van Raul
Zoals al eerder gezegd, album lijdt onder matige beats, aan AZ's flow en teksten ligt het in ieder geval niet, die zijn erg dope.

AZ kwam natuurlijk met een knal de rapscene binnen met zijn verse op Life's a Bitch en dan is dit album toch wel een lichte teleurstelling te noemen.

3.5 sterren, de tracks met Nas zijn de hoogtepunten en Rather Unique natuurlijk, die vind ik ook erg sterk.

avatar van misorabi
Die Sugar Hill Remix is echt fucking veel vetter dan het origineel

avatar van gweah
Wel aardig album maar valt in het niet bij vergelijkbare releases uit 94-96 (Nas, Biggie, Jay-Z, Wu-Tang + solos, Mobb Deep)

AZ had een vergelijkbare status als Jay-Z in die tijd, nl. een beetje een rapper in de schaduw van andere bovengenoemden. Iedereen kende AZ natuurlijk wel van Illmatic maar je snapt wat ik bedoel.
Ik denk dat iedereen het er wel over eens was dat van alle debuten van bovengenoemden, Doe Or Die de minste was.

AZ kan mijn aandacht ook niet echt vasthouden een heel album lang, dat heb ik bij wel meer MC's

avatar van Kill_illuminati
Die Amar op We Can't Win levert een erg goede vers af. Al lijkt alsof AZ die vers heeft geschreven.

avatar van ThingMan
misorabi schreef:
Die Sugar Hill Remix is echt fucking veel vetter dan het origineel

Ben ik het mee eens! Heerlijke L.E.S. beat!

RedLightCityBoy
Dit blijft gewoon een heerlijk album van AZ. Ik zal het nogmaals herhalen... ik vind AZ qua stemgeluid echt het prettigste wat er rond loopt! Verder vind ik niet elk nummer even goed, maar sommige nummers als: Doe or Die, Ho Happy Jackie, Gimme Your's en Mo Money, Mo Murder Homicide draai ik regelmatig en dat vind ik dan ook zalige nummers.

avatar van Kill_illuminati
Rather Unique behoord nog steeds tot een van mijn favoriete Hiphop nummers. Dat nummer is zo laid-back. En dan nog eens het geniale drumwerk van Pete Rock. Fenomenaal!

avatar van FunkyMonk
Idd; geniale beat.

avatar van josbosvos
leuk album , AZ heeft een goeie flow. Alleen heel jammer van I feel for you en Sugar Hill wat ik echt kotsnummers vind (met name Sugar Hill ). 3*

avatar van pureshores
Rather unique=toptrack

ken het album verder niet en ken AZ alleen van singles en appearances en van de hits is Hey AZ met SWV en What's the deal nog altijd favoriet.
Dit soort hiphop en hiphop met rnb refreintjes uit de 90's is zoveel prettiger dan de troep van de dag van vandaag op dit vlak

avatar van Anne Maaike
AZ is best een fijne MC om naar te luisteren, het is jammer dat hij in mijn ogen geen echt goede plaat meer heeft uitgebracht sinds deze.

avatar van alexander-r
AZ is een van mijn favoriete mc's. Dit komt door zijn aangename stemgeluid, heerlijke flow en omdat hij een van de eerste artiesten was die ik luisterde toen ik begon hip-hop te luisteren. Aanvankelijk begon ik toen met het album: The Format, wat ik een heel lekker album vond. Maar toen ik dit ontdekte was ik verkocht. Doe or Die is een van mijn favoriete albums ooit en heeft eigenlijk alleen maar toptracks. We can't win, Mo Money Mo Murda, Rather Unique, Ho Happy Jackie, Uncut Raw, Your World Don't Stop... Wat een held

avatar van alexander-r
Dat ik mijn favoriete nummer van dit album vergeten ben I Feel for You, wat een sample zit daarin zeg, heerlijk nummer!

avatar van Raul
vind de stem van Nas eerlijk gezegd prettiger dan die van AZ
is dan ook wel een beetje pijnlijk dat de twee nummers met Nas ook meteen de beste zijn

avatar van Jar0on
Ik vind het gewoon een heel goed album, makkelijk te luisteren, snap wat negativiteit hierin niet maar meningen verschillen, gewoon een van me favoriete albums!

Lv92
Historische samenwerking op track 5.