James Taylor - Covers (2008)

Label: Hear

1. It's Growing (4:07)
  2. (I'm a) Road Runner (3:19)
  3. Wichita Lineman (3:41)
  4. Why Baby Why (2:41)
  5. Some Days You Gotta Dance (2:41)
  6. Seminole Wind (4:50)
  11. In the Midnight Hour *
  12. Knock on Wood *
  13. Memphis *
  14. Not Fade Away (2:45)
  15. Summertime Blues (2:39)
  16. Wasn't That a Mighty Storm *
  17. Oh, What a Beautiful Morning *
  18. Shiver Me Timbers *
avatar van potjandosie
James Taylor bewijst op dit album dat covers van goede liedjes gespeeld door goede muzikanten lang niet altijd geslaagd zijn. vermoedelijk ligt dat bij dit album aan de arrangementen en de behoorlijk gladde, gepolijste productie.

gelukkig is het niet alleen kommer en kwel, want met "I'm Growing" (William Robinson/Warren Moore), "Wichita Lineman" (Jimmy Webb), "Why Baby Why" (Darrell Edwards/George Jones) met een fraai koortje, "Seminole Wind" (John Anderson) en "Sadie" staan er ook een 5-tal nummers op het originele album die het beluisteren waard zijn. de overige 5 covers zijn niet erg geslaagd en kunnen inderdaad niet tippen aan de originelen.

van de 8 bonus tracks verschenen er 6 eerder op de EP "Other Covers" (2009) en zijn "Summertime Blues" en "Not Fade Away" nieuw. beide zijn niet bepaald goed te noemen. 2 van die 8 nummers ontstijgen de middelmaat, de traditional "Wasn't That a Mighty Storm", waarvan de cover versie van Nanci Griffith op het album "Other Voices Too" te prefereren valt en de Tom Waits cover "Shiver Me Timbers", hoewel ik de de laid-back cover van "Memphis" (Chuck Berry) ook best lekker vind.

onder de sessiemuzikanten bevinden zich behalve een blazerssectie o.a. de klasbakken Steve Gadd (drums), Jimmy Johnson (bass), Michael Landau (electric guitars) en Luis Conte (percussion).

Album werd geproduceerd door Dave O'Donnell & James Taylor
Recorded at The Barn, Washington, Massachusetts

deelcitaat uit de liner notes (James, June '08)

"I've done covers of other people's songs since the beginning. Looking over the various collections of my tunes (record labels love to re-release), a fair-sized portion of my "hits" have been covers "You've Got a Friend", "How Sweet it Is", "Up On the Roof", "Handyman"...so this is not uncharted water for me. I've always thought that writing an original song and reinterpreting someone else's were similar processes; just as making music is a lot like listening to it"