The Smashing Pumpkins - 1979 (1996)

Label: Virgin

1. 1979 (4:28)
  2. Ugly (2:52)
  3. The Boy (3:04)
  4. Cherry (4:02)
  5. Believe (3:15)
  6. Set the Ray to Jerry (4:10)
Deze nummers zijn eigenlijk geen b-kanten meer te noemen. Ze hadden rustig op Mellon Collie gezet kunnen worden. Duidelijk een geval van "we hebben te veel laten liggen en willen julie dat toch laten horen".
Bedankt !!!

Alleen Radiohead bracht ten tijde van The Bends en Ok Computer singles uit die qua b-kanten met de MCIS-singles van de Pumpkins konden concurreren. Ook deze single is weer prachtig. Elk b-kantje is prachtig.

avatar van ZERO
Eigenlijk had Mellon Collie gewoon een cd box met 4 cd's moeten zijn !

avatar van Pinsnider
Ze hebben de MC-singles toch gebundeld in een box..?? Die zag ik nog even niet in het bestand staan!!
Vooral werelds ook omdat iedere single weer "andere" B-kantjes heeft: deze zijn bv rustig en zo is de Zero single weer stevig. Hulde!!!

avatar van gemaster
De beste single uit de Mellon Collie periode. Zoals aERo al zei: deze nummers hadden ook op MC kunnen staan. Vooral 'The Boy' vind ik een gruwelijk mooi popliedje.

avatar van fluidvirgo
Ugly vind ik een meesterlijke song vol zelfmedelijden. Billy was goed bezig hier. Naast de meesterlijke hoofdact op dit singletje viel ik zelf als een blok voor de afsluiter Set the Ray to Jerry. De sfeer is perfect hier, echt het gevoel alsof ik in m'n eentje op een eenzame landweg rijd en de zon net opkomt. De productie van deze song is ook sterk, veel detail met name in de drums, elk tikje op de splash of tom is hoorbaar en dat is zeker in het geval van Jimmy Chamberlin een must om te horen! Wat blijft hij toch een werelddrummer! Een van de hoofdredenen (tezamen met Stewart Copeland) waarom ik zelf op de drumkruk ben gaan zitten.

****

avatar van jellorum
normaal koop ik geen singles maar toch deze is speciaal
alle 6 de nummers konden op mellon collie naar mijn zin en dan nog zou set the ray to jerry een van de betere nummers zijn
wat een sfeer in die song!!
echt waar...
enjoy

avatar van Raggie
Door dat nummer Set the ray to Jerry geef ik al een 5, wat een bizar sterke B kant weer!

JellyBelly
herman schreef:

Helemaal mee eens.
En niet alleen de B-Kantjes van de MCIS singles zijn geweldig maar ook bijvoorbeeld die van Siamese Dream (welke later grotendeels verzameld zijn op Pisces Iscariot).

Voor mij zijn de Smashing Pumpkins en Radiohead de enige twee groepen die echt goede b-kantjes uitbrengen en ze ook nog eens geregeld tijdens de concerten spelen.

avatar van thetinderstick
Deze b-kantjes hadden stuk voor stuk op een volwaardig album gekunt, 4,5*

avatar van thesceneisnow
'ugly' en 'set the ray to jerry' behoren tot het beste werk van the pumpkins. Ik denk dat ze in die tijd in staat waren om een cd vol met dergelijke prachtige songs te vullen, of, zoals meer mensen opperen, een derde/ vierde cd aan MC toe te voegen.
Wat een sfeer, ook de andere nummers overigens.

Op deze single en de Tonight, Tonight single leveren de Pumpkins bijna geheel nieuwe albums af. De songs klinken als B-kantjes, zeker wat productie betreft, maar dat is tegelijk hun charme. Set the Ray to Jerry vind ik een van de beste nummer die ze hebben gemaakt. Ook Ugly en The Boy zijn niet te versmaden.

avatar van ps5702
Mijn favoriete single. Behalve dat 1979 het altijd goed doet bij mij, staan op de B-kant zoveel mooie tracks. Andere bands zouden willen dat nummers als Ugly en Set the Ray op hun album zouden staan!

Thekillers87327
Hele goede b-kantjes van the SP, ze blijven goede muziek maken. Zelfs de B-sides mogen veel bands trots op zijn!
Favo's: The boy en Set Ray to jerry!