Killah Priest & Chief Kamachi - Beautiful Minds (2008)

Label: Good Hands

1. Beautiful Minds (2:55)
  2. All Hail (3:53)
  3. Closest (3:28)
  4. Reflections (2:57)
  5. Illest (4:26)

met Planet Asia en Rhettmatic

6. Most High (3:54)
  7. Time Out Revisited (1:27)
  8. Don't Waste Your Lungs (2:49)
  9. All Been Buried (4:06)
  10. Blessing (2:59)
  11. See Clearly (4:54)
  12. Scrolls (3:06)
avatar van Rhythm & Poetry
Zeer interessante samenwerking tussen Killah Priest en AOTP lid Chief Kamachi (een van mijn favoriete van AOTP, zo niet mijn favoriet). Kijk hier erg naar uit, ik geloof dat dit album 23 september uitkomt.

avatar van MJ_DA_MAN
Heb de snippets al beluisterd een tijd geleden, en die vielen me tegen.

Rene1979
verwacht er een hoop van

Rene1979
Wanneer komt ie nou definitief...Zit er echt op te wachten

avatar van MJ_DA_MAN
Uitgesteld naar 23 september, volgens Amazon. Op UGHH staat dat ie al vanaf 12 september te koop is, maar gezien ie nog niet gelekt is zal de plaat idd wel zijn uitgesteld.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik wil iets zeggen, maar ben bang dat BoordAppel dan kwaad wordt .

avatar van Rhythm & Poetry
Ik heb het ook gezien maar zal wijselijk mijn mond houden...

Rene1979
Ik weet lekker wat het is Maar zeg lekker niks

Rene1979
Daar is ie dan de Chief kamachi en Killah priest collabo!

Op voorhand zeg ik het is op een haar na geen instant classic.

Stapte vanmorgen om half 6 in de auto om naar mijn werk te rijden.
En ik heb deze meteen opgezet. Radio 0p 24 en gaan. Dat ik aankwam was ik klaar op te beginnen. Wat een vette producties allemaal stuk voor stuk. Helaas zitten er geloof ik 2 tracks op met behoorlijk wat instrumentaal werk, in deze 2 tracks komen de chief en de priest amper of niet aan het woord. Dit vond ik het enige minpuntje omdat de cd maar 12 tracks telt. De overige 10 zijn daarin tegen zo sterk! Dat het geheel een cijfer gaat vormen van 4 dikke sterren met een toekomstige uitloop naar 4.5.

De twee rappers passen voor mijn gevoel prima bij elkaar zowel qua stemgeluid als stijl. Ook de gastartiesten (2) passen prima in hun straatje. Het album geeft voor mij op een eerste gehoor een prima indruk!

avatar van Rhythm & Poetry
Die productie op Closest, wow. Die productie op Reflections, zo mogelijk nog beter. Wat een heerlijk sfeervol album van beide mannen die elkaar met goede raps aanvullen. Beide vind ik qua flow ook ijzersterk en ik vind eigenlijk allle tracks ijzersterk. Dit is een project wat ik waarschijnlijk 100 keer achter elkaar kan beluisteren, en dat mij dan nog niet gaat vervelen.

Rene1979
weer 2x beluisterd! Wat een perfect album dit. Zou er bijna een 5 voor geven..Dus nu een halfje hoger iig...4.5*

Rene1979
verder niemand die dit goed vind?

Harco
Gisteren even geluisterd, niet echt aandachtig, maar was wel okay.

avatar van Woltertjes
Vind het ook wel een goed album. Vooral het nummer Closest vind ik heel vet. Ga em nog een paar keer luisteren en dan een keer stemmen.

avatar van Seedorf
Closest .

Ik heb dit nu een keer geluisterd, en ik snap totaal nog niet waarom dit album 2x een 4,5 heeft gekregen.
Het klinkt in mijn oren niet eens echt lekker, laat staat bijzonder. Teksten heb ik nog niet zo op kunnen letten.

avatar van MJ_DA_MAN
Moet hem nog een keer beluisteren voordat ik ga stemmen, maar een 4,5 (of hoger) wordt het in ieder geval níet.

avatar van MJ_DA_MAN
Vind dit vrij jammer, want ik heb bij bijna alle producties een ''net-niet-gevoel''. Ze zijn wel goed, maar niet goed genoeg om het een echte topper te maken. En dat vind ik altijd doodzonde. De combi Priest en Kamachi vind ik niet zo bijzonder, maar kan ermee door.

3,5 sterretje.

Relax
Ik vind het toch wel geweldige beats, ze passen goed bij Priest en Kamachi.

Dankzij die combo vind ik ze niet "net niet".

Zeg... wat een taalgebruik zeg, schorum.

In ieder geval een typische plaat die ik eerst een paar keer goed moet horen.

avatar van hiphopmaster
Dat "net-niet-gevoel" heb ik ook. Killah Priest en Chief K. zijn redelijke rappers, en bij sommige producties/nummers (bijv. All Hail en Most High) krijg ik het Babygrande-gevoel. En die is bij mij niet heel positief. Soms pakt deze wel positief uit (Closest, Blessing).
En hier vind ik Planet Asia echt weer top op het nummer Illest. Ook vind ik het scratchwerk super. Één van de betere nummers, samen met Don't Waste Your Lungs en Scrolls.
Leuk tussendoortje, maar niet meer dan dat! 3,5*.

Eerder dit jaar bracht Killah Priest al een geslaagd album uit: het op het succesvolle The Offering volgende Behind the Stained Glass. Die soloprojecten legden een rode loper uit voor de samenwerking met Chief Kamachi. Chief Kamachi heeft tot nu toe twee in beperkte kring goed ontvangen albums afgeleverd (Cult Status uit 2004 en The Concrete Gospel uit 2006) en heeft vooral furore gemaakt als lid van de supergroep Army of the Pharaoh’s. Een samenwerking tussen deze twee (semi-)undergroundhelden zou in principe tot een topalbum moeten leiden, maar het scheppen van een dergelijk album is makkelijker gezegd dan gedaan. Beautiful Minds is in ieder geval een heldhaftige poging.

Zonder dralen trekken Killah Priest en Chief Kamachi meteen fel van leer tegen de al zo lang verguisde commerciële rappers. De dappere strijders trekken de wapens en krijgen op de titeltrack en All Hail een stevige beat om hun relaas te onderbouwen. We hebben het allemaal al eens gehoord, maar Killah Priest en Chief Kamachi zijn creatief genoeg om de uitgekauwde boodschap nog betrekkelijk interessant te maken. Met het nodige verbale vertoon waar mystieke sferen mee worden geschapen, weten de twee MC’s het album sterk af te trappen.

Die lijn van ongrijpbare onderwerpen en onbeschrijfbare sferen wordt later op het album versterkt doorgezet. Killah Priest staat bekend om zijn bijna overdadige gebruik van metaforen die hun oorsprong in de Bijbel en andere geloofsgerelateerde boeken vinden, maar ook Chief Kamachi gebruikt graag dergelijke bronnen. Helaas weten de rappers niet helemaal duidelijk te maken wat hun punt is, waardoor de luisteraar door de gedachten van twee sterke MC’s wordt geleid, en daarbij eigenlijk verdwaalt.

Maar dat is niet eens zo erg. De beats zijn namelijk sterk genoeg om zowel de luisteraar als de rappers scherp te houden. Deze drijven vaak op wat melancholieke pianodeuntjes, ondersteund door de gebruikelijke en bijbehorende geluidseffecten: drumslagen, tikjes en hier en daar hoorngeschal. Erg verheven of vernieuwend is het niet, maar wel uiterst effectief. De beats hebben steeds de juiste vaart, waardoor er even ingehouden of juist versneld kan worden. Daarmee vormen de instrumentaties de juiste basis, want qua flow zit het wel snor bij de mannen, al is het stemgeluid van de heren niet zo onderscheidend. Wat dat betreft voegen de MC’s niet zoveel aan elkaar toe, maar ze lijken elkaar wel goed aan te voelen op de tracks en vullen elkaar genoeg aan.

Uiteindelijk is Beautiful Minds een prima in de praktijk gebrachte ‘mindstate’ van twee rappers die een bovengemiddelde kennis van zaken lijken te hebben. Het is jammer dat ze weinig van hun wijsheid echt op de luisteraar kunnen overbrengen omdat ze vooral vervallen in onduidelijke metaforen, maar ze hebben al met al wel voor een vermakelijke hiphopplaat gezorgd. Beautiful Minds slaat misschien niet meteen aan, de plaat zou een groeier genoemd kunnen worden, maar is absoluut interessant genoeg om rijpingstijd te krijgen. Fans van Killah Priest en Chief Kamachi kunnen hun hart ophalen met dit project en algemene hiphopliefhebbers zullen ook geen buil vallen aan deze plaat. Beautiful Minds is zeker geen moderne klassieker, maar het is zonder meer een bovengemiddeld album. Chapeau.

Uiteindelijk vind ik het toch best een vet album

Review is ook hier te lezen

avatar van 'State Of Mind'
Lijkt me een tof album! De cover is ook gaaf.

SinX
De sample van Closest komt trouwens uit Naruto

avatar van Elohim
@SinX, damn you, was ik ook van plan te zeggen, je was me alleen bijna 2 jaar voor. Maar dit is gewoon echt een supervet album. Priest en Kamach hebben perfect bij elkaar passende stijlen en stemgeluiden, het klinkt mij in de oren alsof ze al jaren samenwerken.

Met een vet naruto sample in closest en Ben E King met I who have nothing gesampled in Don't Waste Your Lungs (waar Killah Priest trouwens niet op meedoet), zijn de producties leuk, maar niet uitmuntend. Ook een track als Blessing heeft een vette feel, waar het openingsnummer voor mij totaal de plank misslaat qua productie. Dat nummer is gevuld met lelijke synths, dirty south snares, slecht gemixte kicks en songverkrachtende claps.

Toch is ook dit nummer geen skipper voor mij omdat Priest en Kamach zo netjes elkaar afwisselen. Plus, hier brengt Priest toch wel een van de vetste lines van het album: "This is documentary rap, not Walt Disney". Op het eerste gezicht natuurlijk niet meer dan een leuke line, maar ik blijf em gewoon goed vinden.

avatar van Elohim
Deze heb ik dubbel. Ik wil hem wel verkopen, maar het liefst ruil ik hem! =D

Hij wordt niet meer gedrukt. =]

Elohim schreef:
Hij is officiëel niet meer te krijgen
Jawel hoor .

Oepsie! Even aangepast!

Hij wordt in ieder geval niet meer gedrukt. XD

avatar van MAS
MAS
Dat wil nog niks zeggen. De levertijd is bij die sites 2-3 weken en in de praktijk komt het er dan op neer dat hun de CD's nog moeten bestellen bij de leveranciers. Veel sites zoals FRS en BOL updaten hun catalogus vaak niet waardoor CD's uiteindelijk nog niet leverbaar blijken te zijn. Dat is ook gelijk de reden dat ik bij zulke sites vrijwel nooit meer CD's bestel waarbij zo'n levertijd staat.

avatar van Elohim
Bij bol bestel ik inderdaad niet meer. Heb één keer 2-3 maanden gewacht om erachter te komen dat ie niet meer leverbaar was. Heb ik niks aan natuurlijk.