De Kift - Hoofdkaas (2008)

Avant-Garde / Punk
Label: V2

1. Knoeck (3:58)
  2. Beguine (3:30)
  3. Record (2:49)
  4. Sherry (3:17)
  5. Eeuwige Bewonderaar (6:11)
  6. Vleesmolen (2:15)
  7. De Rivier (3:31)
  8. Portiek (2:30)
  9. Zilverstuk (2:29)
  10. Locomotief (2:13)
  11. Alleenstaande Ledematen (1:46)
  12. Toen (2:49)
  13. Heisa-ho (2:31)
  14. Hoofdkaas (6:33)
avatar van platedraaier
Dit is goed, het is humor met een scherp kantje. Geweldige teksten met fantastische muziek. Lekker die blazers en de muziek pakt me ook direkt.
Dit is gewoon weer eens iets anders dan anders.

ik begin met 4* maar dat kan best meer worden.

Hopelijk niet in de stijl van Vier Voor Vier, maar van 7.
Live is deze band trouwens erg goed. Als je de mogelijkheid hebt om ze te zien, dan moet je dat zeker doen.

avatar van platedraaier
Die albums ken ik niet, maar hij staat op de http://3voor12.vpro.nl/spel... dus oordeel zelf

Is inderdaad weer geweldig; wat zit dit muzikaal heerlijk in elkaar. Die combi van de blazers met het punkgitaartje. Weer echt een juweeltje. Een van de spannendse bandjes van Nederland.

avatar van oruiz
jaja heerlijke nieuwe plaat van De Kift. In zijn geheel beter dan het eveneens prachtige 7. Prachtige afsluiter met hoofdkaas

Net gekocht, ben benieuwd .

avatar van levenvergeten
Eeuwige Bewonderaar is echt een prachtnummer. 'We horen het geluid van de zee, ik zeg het omdat het zo anders klinkt', en op de achtergrond hoor je dan auto's rijden. Geweldig

Veelbelovend, voor nu 4 sterren, misschien later nog een halve.

Beter 4 sterren, dan een halve ster.

Meneer Bungel
"Kopkaas'' klinkt wel ietsje beter, maar vooruit, het is een leuke albumtitel.

Ik vind 'on par' met 7, die ik ook beeldschoon vond. Daarom 5 sterren, verheug me op het concert binnenkort.

avatar van xav
xav
De Kift wrikt zich in de geest. Voornamelijk door de unieke combinatie van De Nederlandse taal met de fanfare-punk muziek. Toch loop je in elke beschrijving mank. Hoofdkaas is wederom een juweel en een 'daik' van een plaat.
Bij de aankondiging voor het concert op 25 oktober vond ik deze pakkende tekst:
Dit kunstenaarscollectief uit Koog aan de Zaan vierde afgelopen maand haar twintig jarig bestaan en lijkt anno 2008 vitaler dan ooit tevoren. Onlangs bracht het gezelschap haar achtste langspeler Hoofdkaas uit, waarop de groep rondom zanger Ferry Heijne opnieuw weet te spelen met de romantiek van het hulpeloze individu. Met een uitmuntende combinatie van fanfare, punk, theater en poÎzie weet De Kift nog altijd verrassend uit de hoek te komen. Met name live op het podium, waarbij de passie met potten en pannen over ons heen wordt gestort. Een op hol geslagen fanfare, wat duidelijk geen enkel feestje in de weg staat.

Klinkt als: Muziek, theater, fanfare en punk

Geen idee wat hier avant-garde aan is, maar heb een stuk zitten luisteren en het klonk echt heel erg goed. De Kift was wel een bekende naam voor me, maar ik kon me niet heugen ooit eerder iets van ze gehoord te hebben. Is dit een goede plaat om mee te beginnen?

Best wel(of luister Krankenhaus). Ik vindt hem ook erg goed , ga er nog een groter stuk overschrijven deze week.

avatar van levenvergeten
herman schreef:

Misschien wel de beste plaat om mee te beginnen, gezien de mannen hier hebben gezocht naar typische Kiftelementen van de laatste twintig jaar, en vanuit dat concept deze plaat hebben gemaakt. Ook zeker de moeite waard om een keer een optreden van te zien.

Avantgarde is het niet echt, maar een ander genre zou ik er eerlijk gezegd ook niet voor weten.

Pop/rock? Staat Animal Collective ook gewoon onder.

herman schreef:

Hoofdkaas en Zeven zijn goede platen om mee te beginnen. Veel mensen zijn "at first sight" ook onder de indruk van Koper en Krankenhaus.

Maar eigenlijk zijn alle platen even goed . Met 'Vier voor vier' (Opera) en 'Yverzucht' (Post-punk/noise) is het misschien wat meer oppassen. Maar als je er van houdt zijn ze ook erg goed.

RedLightCityBoy
Vage titel.

UnknownPleasure

Dit heeft mij heel erg enthousiast gemaakt!

avatar van scabiosa
Deze hobo's gisteren zien spelen in Eeklo, gelijk ook maar de plaat gekocht. En het is weer eens prachtig!
Het is de muziek, het is de weemoed, de levenslust en de smart in de teksten, het is hun speelplezier....
Heerlijk

avatar van Omsk

Gewoon een gangbaar synoniem voor zult in de Zuidelijke Nederlanden.

RedLightCityBoy
Dat zal vast, maar toch vind ik het best vaag klinken.

avatar van Lexcoaster
Daarom heet het liedje en de album ook zo denk ik.

Skinny Fists
Het einde van hoofdkaas.... echt prachtig!

Jaaaaaa , mooie plaat , maaarrrrrrrrrrrrrrr De Kift moet je vooral zien.
Je bent direkt verkocht als je een avond met deze Punkfamilie meemaakt.
Bijna geen band in Nederland die je zo meesleept .

En het mooiste nummer vind ik "BEGUINE" en dan zeker als je de fantastische clip hiervan op YouTube bekijkt.

De clip is dan ook bekroond en in die clip spelen alleen maar mensen van De Kift mee. Ook moeder en vader van Ferry Heijne, de leider van het orkest.
Ja en die fantastische teksten :
Bedwelmend moet het zijn en DAT IS HET.

avatar van Aazhyd
Inderdaad schitterend. Hier staat-ie:
Video van Beguine door de Kift

avatar van hoi123
Toch wel een erg mooi album. Ongeveer iedere bestaande emotie wordt hier geloofwaardig behandeld. Maar het hoogtepunt is de afsluiter.
Wat een ongelooflijk mooi nummer!

avatar van AOVV
Goeie plaat, al vind ik 'Brik' wel beter. Het titelnummer vind ik echt geweldig.

avatar van Eveningguard
Prachtig nummer inderdaad. Vooral die uitbarsting van vocalen op het eind. De track wordt ook prachrig gebruikt in de docu Goddelijk Varken.