Herman van Veen - Overblijven (1977)

Label: Harlekijn

1. Wiegeliedje 1 (2:02)
  2. Hoe Dikwijls (3:03)
  3. In het Midden (6:13)
  4. Prikkeldraad Delen No. 5 (1:30)
  5. Afscheid van de Man (3:02)
  6. De Fiere Pinksterblom (0:27)
  7. Hebben en Houwen (2:39)
  8. Omaatje (3:58)
  9. Na 9 Maanden (2:19)
  10. Pudding (3:11)
  11. Diane (4:38)
  12. Wiegeliedje 2 (1:02)
  13. Vroeger Moest Ik (2:34)
  14. Voor Altijd (3:17)
  15. Dovemansoren (3:21)
  16. Stokrozen (3:28)
  17. Dyaethyl (2:50)
  18. Prikkeldraad Delen No. 2 (1:37)
  19. Tijn (1:49)
  20. Kunst (3:11)
  21. Stilleven (3:54)
  22. Pinksterblom (2:12)
  23. Dan Bel Je Mij Toch (3:33)
  24. In de Wieg Gelegd (2:26)
  25. Wiegeliedje 3 (1:24)
avatar van frisow
Op het dubbelalbum 'Overblijven' hoor je een bijzondere mix van de jaren '70 orginaliteit en naiviteit gecombineerd met een opkomende productiestandaard van de jaren '80. Maarliefst 25 liedjes en het gekke is, ik vind ze allemaal goed terwijl ik er voorheen geen één kende (dit terwijl mijn vader al z'n hele leven fan is). De teksten zijn vrijzinnig en effectief in het oproepen van Hollandse eigenheid, maar ook de subtiliteiten van de liefde. Tussen de kleinkunst / chanson / folk liedjes die we mogen verwachten van Herman van Veen zitten opvallend veel 'expirimentjes'; een gekke maatsoort, een soliste, een stukje met enorm snelle zang, een amateurkoor, een meerstemming verhaaltje, een absurde tekst, grote contrasten, enz. Dit maakt dit tot één van de weinige dubbelelpee's die ik ken die écht de moeite waard zijn, hoewel dit als twee losse albums ook zeker effectief had kunnen zijn. De opnames van de liedjes klinken erg mooi, maar vooral ook spontaan. Iets wat in het jaren '80 tijdperk nog wel eens ingeleverd werd ten dienste van de perfecte productie. Eén van m'n favoriete Nederlandstalige platen.