Frits - Dankzij de Dijken (1995)

Label: EMI

1. Quo Vadis (3:31)
  2. Vieze Oude Man (4:53)
  3. Een Fantast (7:09)
  4. Sarawak (5:07)
  5. Het Wijnglas (5:13)
  6. Beter Zo (5:49)
  7. De Zandloper (7:28)
  8. Kijk Dat Is Kees (5:33)
  9. God Wat Ben Ik Blij (8:17)
  10. Doodsangst (4:39)
  11. Vaders Stem (5:51)
  12. Freek Doe Me een Lol (2:19)
  13. Dankzij de Dijken (3:35)
  14. Denken (5:33)
avatar van Drs. DAJA
Dit vind ik verreweg het beste album van Nederlandse bodem. Die emotie van Freek. Die geweldige begeleiding van De Nits en dan bovendien die teksten. Die teksten geven tranen, van het lachen en van ontroering.

avatar van bikkel2
The Nits en Freek de Jonge samen op de buhne en dat resulteerde in een theaterprogramma vol met Neerlands Hoop nummers , Freek solo en een bewerking van In The Dutch Mountains van The Nits , omgedoopt in Dankzij De Dijken wat uiteindelijk ook de titel van deze registratie werd .
Freek worstelt zich vocaal aardig door de nummers heen en de Nits begeleiden en geven vocale ondersteuning alsof ze nooit anders gedaan hebben .
Natuurlijk veel humor , maar ook veel donkere emotioneel sterke nummers .
Een nuttige samenwerking met veel mooie momenten . Pop en Cabaret , Frits kwam , zag en overwon .

avatar van dennisversteeg
Deze samenwerking werkt verrassend goed (en kreeg een langdurig vervolg waarbij Freek jarenland Robert Jan Stips als muzikale begeleider behield). ik heb dit destijds live gezien en deze CD bevat misschien net de helft van wat er die avond gespeeld werd. Jammer dat de rest niet op CD verkrijgbaar is. Het volledige optreden is een tijd op VHS beschikbaar geweest, en wellicht ook even op DVD.

Al met al is dit een mooie mix van oude Freek/Neerlands Hoop nummers, een Nits-nummer en een aantal zeer geslaagde nieuwe Frits-composities. Freek krijgt de kans om zich vocalal volledig uit te leven (en doet dat best vedienstelijk) en Nits kan zich muzikaal wat verder uitstrekken in blues, rock en cabaret dan wat ze normaal doen. Zoals gezegd: zeer geslaagd.

avatar van kühnekxs
Toen het uitkwam werd het veel gedraaid bij mijn ouders thuis. Zelfs nog mee genomen op de achterbank op vakantie. Nu draai ik het zelf thuis nog steeds. Het is, zoals hierboven ook al benoemd, de combinatie van de sterke tekst, de goede muziek en het zingen van Freek die dit album zo goed maken. Elk nummer krijgt zijn eigen sfeer die past. Freek zingt op zijn best; met drama.
Speciale aandacht voor de cover 'Het wijnglas'. Oorspronkelijk een hekeldicht van cabaretier Drik Witte uit 1918 en hier krachtig en met emotie neergezet. En, bijzonder genoeg, nog steeds actueel.

Voor Nederlandstalige muziek ongekend sterk.