The Fiery Furnaces - Blueberry Boat (2004)

Label: Rough Trade

1. Quay Cur (10:25)
  2. Straight Street (5:01)
  3. Blueberry Boat (9:09)
  4. Chris Michaels (7:53)
  5. Paw Paw Tree (4:39)
  6. My Dog Was Lost But Now He's Found (3:30)
  7. Mason City (8:15)
  8. Chief Inspector Blancheflower (8:58)
  9. Spaniolated (3:21)
  10. 1917 (4:52)
  11. Birdie Brain (3:06)
  12. Catamaran Man (Turning Round) (2:13)
  13. Wolf Notes (4:52)
Het verbaasd me dat er slechts 3 mensen deze plaat kennen. Hij is door meerdere critici de hemel in geprezen. Op pitchforkmedia kreeg hij zelfs een 9.6. Daarom had ik besloten om hem maar eens te beluisteren. Het is inderdaad, zoals ik ook overal las, een wat moeilijke plaat. Ik zal hem ook zeker nog vaker moeten luisteren, maar ik hoor nu al veel dingen die me erg aanspreken. Het openingsnummer Quay Cur is bijvoorbeeld erg inventief. De mannen van Fiery Furnaces proberen in elk nummer duizenden ideetjes te stoppen, en hoewel dat vaak verkeerd uitpakt, komen zij ermee weg.

avatar van Yak
Yak

De mannen van Fiery Furnaces

Niet 'mannen', maar broertje en zusje Friedberger.
Foto.

Ah jah, dat wist ik eigenlijk wel, maar ik ben zo gewend om mannen te zeggen

avatar van bloempje24
Zo inventief is dit album, je weet niet welke instrumenten je steeds hoort. Soms is het iest te veel van het goede, maar voor mij de beste van 2004. Als ze nog iets meer gaan verfijnen gaan we nog veel mooie dingen horen van deze familie.

(p.s. las laatst in een interview dat The Fiery Furnaces makkelijk met nieuw materiaal komen, omdat zij hun muziek vrij makkelijk vinden... Ben ik nou gek?)

Maar weer eens opgezet na 'em een tijdje te hebben weggelegd, hij is toch wel tamelijk briljant. De nummers komen nu eindelijk allemaal door.

Maar hun muziek is alles behalve makkelijk, maar misschien voor hun makkelijk te maken, het zou kunnen

Echt een fantastisch album dus

vooral voor het nummer Chief Inspector Blancheflower neem ik mijn spreekwoordelijke hoed af

avatar van HiLL
Ik heb wat nummers beluisterd en dat klinkt best wel lekker zeg. Nog absolute aanraders?

Qua nummers, het is denk ik meer 1 geheel, maar vooral het gedeelte Mason City / Inspector Blancheflower zit erg knap in elkaar. En de eerste 2 nummers overigens ook.

Ik luister nu trouwens voor het eerst Gallowbird's Bark, lijkt er toch wel veel op hoor

avatar van bloempje24
de titeltrack (nr 3) is mijn favoriet. Ik hoorde laatst een heel goed stuk ergens op dit album en kon het daarna niet meer terugvinden. Was schijnbaar een 2e deel van een track die compleet omsloeg. Volgens mij Inspector Blancheflower. Echt een verademing deze cd!

bloempje24 schreef:

Inderdaad, het was Inspector Blancheflower

na een eerste luisterbeurt was ik zeker verrast, alleen ben ik er niet uit of ik ook aangenaam verrast was.
deze verdient zeker een tweede kans, maar dan moet hij toch echt vallen.
anders ligt ie voorlopig echt "in de ijskast"

avatar van Ludo
Gisteren toevallig nog gehoord en wat is het toch eigenlijk overschatte bagger.
Behalve het fijne artwork is het echt een groot rommeltje zonder memorabele melodietjes.

Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen dit niks vinden, dit lijkt me het schoolvoorbeeld van een album dat je of geniaal vind of inderdaad (om met jouw woorden te spreken) overschatte bagger.. Ik zit bij het eerste kamp.

Ludo schreef:
Gisteren toevallig nog gehoord en wat is het toch eigenlijk overschatte bagger.

Ga jij maar weer verder met je rol in GTST. Ik wil je hier niet meer tegenkomen. Sfeerverpester!

avatar van Ludo
ha! uitstekende grap.

avatar van Toon1
Briljant gewoon, dit album.

sxesven
Toon1 schreef:
Briljant gewoon, dit album.

Inderdaad! Ik schop er een half puntje bij, 4 naar 4.5*!

avatar van nevyn
Dit is net zo'n album dat net niet in de top 10 terecht komt. Geweldig creatief allemaal. Duurt ook lekker lang
Toen ik de cd laatst weer opzette was mijn vader bang dat ik een plaat van hem te pakken had, maar goed.

Fantastisch openingsnummer met dito vervolg. De titeltrack is best catchy en blijft dagen in je hoofd hangen als je niet uitkijkt. My Dog Was Lost But Now He's Found heeft een geweldige tekst, Inspector Blancheflower ook al geweldig. Van de omslag in dat nummer krijgt het geheel nog wat extra.

Ikzelf heb geen last gehad van de moeilijkheid van deze cd, het had me direct 'te pakken'. Toch is het album wel erg aandachtsopeisend. Ik kan dit echt niet te luisteren als ik ergens anders mee bezig ben.

Ik verhoog mijn 4,5 toch maar weer naar 5*

avatar van HiLL
Ik ga deze zeer aparte en soms zelfs ronduit vreemde cd steeds meer waarderen. Typisch een groeiplaat waarvan ik in eerste instantie dacht dat er totaal geen lijn te ontdekken viel. Die lijn hoor ik steeds meer en het wordt steeds aangenamer om naar te luisteren! Zeer gaaf! Verhoging naar ****

Dit is inderdaad het schoolvoorbeeld van een groeiplaat. En aan het gemiddelde te zien is niet iedereen bereid ze deze kans te geven.. dat moet veel hoger!

avatar van bloempje24
THE FIERY FURNACES PROMOTIETEAM GEZOCHT!

avatar van HiLL
Hier! Wat wordt de volgende voor mij?

avatar van bloempje24
Pram - The Museum of Imaginary Animals (2000)

Jij luistert echt dingen die niemad kent, he

Omayyad
Cardiacs - A Little Man and a House and the Whole World Window (1988)

Dat is te heftig voor onze Heuvel...

Nah moet best kunnen. Vind dat ook een beetje in de categorie geschifte popmuziek vallen

Fugu schreef:

Jij luistert echt dingen die niemad kent, he

Toch al vier stemmen hoor

avatar van HiLL
De volgende Fierny doelde ik op. Enne Omay, is dat te hard?

HiLL schreef:
De volgende Fierny doelde ik op...

Sla dan de grootmoedersplaat maar over, tenzij je echt hardcore weird bent. Iets poppier is Bitter Tea en die is ook fantastisch!