Squarepusher - Just a Souvenir (2008)

Electronic
Label: Warp

1. Star Time 2 (5:02)
  2. The Coathanger (4:03)
  3. Open Society (1:04)
  4. A Real Woman (3:04)
  5. Delta-V (4:08)
  6. Aqueduct (1:38)
  7. Potential Govaner (2:11)
  8. Planet Gear (4:02)
  9. Tensor in Green (3:42)
  10. The Glass Road (7:10)
  11. Fluxgate (1:08)
  12. Duotone Moonbeam (2:27)
  13. Quadrature (3:20)
  14. Yes-Sequitur (1:27)
tuktak
ik ben niet echt een grote kenner en liefhebber van squarepusher, maar dit album is toch wel erg lekker. ik kan geen vergelijk geven met eerdere werk maar zo te lezen lijkt het wel op het vorige album. maffe soms energieke beats met jazzsounds en veel funk. veel echte instrumenten die gebruikt zijn, en veel volgens mij ook door squarepusher zelf bespeeld. lekker drumwerk en heel veel gitaar. wat dit album betreft is squarepusher wel een eigen genre.

Ik vind het nogal een tegenvaller, deze nieuwe Squarepusher.

Het is me allemaal te funky en de melodieën (bijvoorbeeld in Star Time 2) vind ik vaak maar flauw. Ook de computerstemmen mag ie wat mij betreft achterwege laten. In The Coathanger gaat dit nog, maar in A Real Woman maakt ie het echt te bont. Veruit het lelijkste nummer van de plaat dit.

Dan zijn er nog een partij nummer die veel te vol en druk zijn zoals Planet Gear, The Glass Road of het 'kop-noch-staart' nummer Tensor In Green dat eerlijk gezegd nogal inspiratieloos klinkt.

Tussen dit hele circus staan een aantal korte ingetogen nummers (Open Society, Aqueduct, Fluxgate en de afsluiter Yes Sequitur) die ik eigenlijk nog het beste vind, vooral omdat ze de plaat nog een beetje sfeer geven. Redden kunnen ze de plaat echter niet.

Ik heb de kwaliteit van de Squarepusher albums onderling altijd al erg wisselend gevonden. Een aantal albums kan ik zeker waarderen, maar er zitten ook een aantal flinke missers tussen. Het is altijd weer een verrassing hoe het uit gaat pakken. Dit was wat mij betreft in ieder geval weer een misser. Nu dus maar afwachten hoe het de volgende keer weer uitpakt.

Voor een mooie mix van electronica, een breed spectrum aan zelfbespeelde instrumenten en mooie melodieën zou ik overigens eerder Kirlian Selections of Reunion van The Flashbulb aanraden.

tuktak
zijn eerdere albums dan anders dat het je ding misschien niet is, of zok die daadwerkelijk kwalitatief van een hoger niveau? en welk album moet ik dan hebben?

avatar van Fianosther
Ik ben het met Aurum eens, het is een flauw album geworden. De melodieen en ritmes zijn te simpel om te kunnen boeien en komen ronduit cheesy over. Af en toe is de plaat dan ook nog onnodig druk.

avatar van Goodfella
Ik sluit me ook aan bij de kritiek. Onnodig druk vind ik het niet, maar vooral die overmaat aan gitaargedoe klinkt erg overdreven melig. Flauwe disco-melodietjes helpen ook niet echt mee. Misschien wel z'n minste release ooit.

hè geef es antwoord op mijn vragen dan

tuktak schreef:

Do You Know Squarepusher voor Anstromm-Feck 4 en vooral de geniale gelijknamige titeltrack, z'n beste track ooit, en Ultravisitor voor oa Steinbolt en Tetra-Sync. Squarepusher is een man van momenten.

tuktak schreef:
hè geef es antwoord op mijn vragen dan

Ik was al bezig, ongeduld!

ghehe;)
thanks, ik zal eens op zoek gaan iig. ik vind dit album zo heel slecht nl niet. het is niet fenomenaal ingewikkeld, maar eerder catchy. niet alles hoeft autechre te zijn wat mij betreft...

avatar van frans swa
vind dit ook 1 van zn minste
ik verlaag m naar 2,5
Hard normal daddy is ook tof kutkat, met als hoogtepunt Beep Street

avatar van Nakur
Ultravisitor is bij vlagen echt geniaal en verder erg tof, Hello Everything is tof maar daar zat ook weer zo'n rukplaat tussen (Go Plastic). Ik lees negatieve reacties dus dat wordt geen blinde koop maar een voorzichtige luisterbeurt.

tuktak
na het beluisteren van diverse albums, de reacties hier, en de reacties verder op het web kan ik vooral concluderen dat squarepusher gewoon heel divers is en de uitdaging niet schuwt. dat het daardoor wel eens buiten bepaalde plaatjes of hokjes valt hoort daar dan bij. wat mijns inziens niet betekent dat het daardoor meteen slechter is. door het beluisteren van vorige albums ben ik deze plaat dan ook anders gaan bekijken, maar zeker niet negatiever. ik hoor meer dan genoeg kwaliteit, verrassing en leuks in deze plaat.

avatar van luc011190
Niets aan dit album, ik voeg me bij Aurum

avatar van dilluhn
Ik hoorde het lied delta-v van squarepusher en vond het echt geweldig maar de rest van het album vind ik eigenlijk maar niks.
heel erg jammer.

avatar van Mindshifter
Lekker album. Precies de goede lengte Hoor er een beetje Cosmogramma van Flying Lotus in. Al en al een welkom album waar ik niet veel van had verwacht, gezien het lage cijfer *4.

avatar van Madjack71
Mooie hoes, dat wel nieuwsgierig maakt. En ik meen dat ik in de jaren negentig wel eens met Squarepusher te maken heb gehad door de speakers....ws. onder het genot van het e.o.a.
Dus toen ik dit album tegenkwam weer uit nieuwsgierigheid geluisterd, maar vind het wel wat onsamenhangend, druk zonder overtuiging en een beetje een ratjetoe van stijlen.