ABC - Skyscraping (1997)

Label: Deconstruction

1. Stranger Things (5:18)
  2. Ask a Thousand Times (5:12)
  3. Skyscraping (4:19)
  4. Who Can I Turn To (3:48)
  5. Rolling Sevens (4:31)
  6. Only the Best Will Do (4:19)
  7. Love Is Tts Own Reward (4:08)
  8. Light Years (6:40)
  9. Seven Day Weekend (3:31)
  10. Heaven Knows (3:59)
  11. Far Away (5:22)
  12. The World Spins On * (3:44)
  13. All We Need * (4:33)
  14. Stranger Things [Acoustic] * (5:09)
  15. Skydubbing * (7:27)
  16. Stranger Things [Live] * (4:55)
  17. Rolling Sevens [Radio Edit] * (3:33)
  18. The Look of Love [Live] * (3:54)
  19. All of My Heart [Live] * (5:53)
  20. Skyscraping [Alternate Version] * (4:16)
Hoewel ik een groot ABC-liefhebber ben, heb ik deze plaat jaren links laten liggen. Na Up en Abracadabra dacht ik dat het kaarsje was uitgedoofd bij de heren. Skyscraping verscheen in 1997 op een klein label, het album werd nauwlijks gepromoot en is daardoor in alle anonimiteit gepasseerd.
Pas nu, bij het verschijnen van Traffic, kreeg ik de neiging deze cd te willen beluisteren. Gelukkig kon ik via Marktplaats nog een tweedehands exemplaar op de kop tikken.

En eerlijk gezegd is dit helemaal geen slecht album. Niet te vergelijken met the Lexicon of Love natuurlijk maar het luistert lekker weg en er zijn zeker nog wel wat hoogtepuntjen te vinden.
Qua sound combineert deze cd de rock van Beauty Stab met de blanke soul van Alphabet City.

Alleen het nummer Love Is Its Own Reward, waarbij de Sex Pistols samen met Roxy Music voorbij vliegen, is minder geslaagd. Voor het overige verdient deze cd een tweede kans.

avatar van blur8
Het pijnpunt van dit product is dat de songs te weinig compositorische zeggingskracht hebben. Het zijn dezelfde elementen die we kennen van het album Beauty Stab, maar het komt er net niet uit.
Lekker ritme, volle sythesisers, soulvolle achtergrondzang, een snijdende sax, een rockende gitaar; het is er allemaal. Maar het hobbelt voorbij, zonder echt indruk te maken.

avatar van Blitz!
Erg ondergewaardeerd ABC album.

Een best sterk ABC album waarin de dancepop van de eerdere albums wordt verlaten en terug gegrepen wordt op de sound van met name het weergaloze debuut Lexicon of love. De vergelijking met dat 80s hoogtepunt valt in het nadeel van deze plaat uit, maar Fry blijkt nog prima bij stem en het is op zichzelf beschouwd een prima popplaat met een aantal lekkere songs, waaronder de sterke titeltrack. 4 sterren

avatar van TEQUILA SUNRISE
Geen hemelbestormend album van ABC maar wel iets beter dan de wat zielloze voorganger.
Album heeft wel wat raakvlakken met de plaat Beauty Stab waar de band ook wat meer rockend uit de hoek kwam.
Martin Fry blijft een fijn stemgeluid hebben.
Titelnummer springt er voor mij uit.