menu

Belle and Sebastian - The BBC Sessions (2008)

mijn stem
3,80 (75)
75 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop
Label: Jeepster

 1. The State I Am In
 2. Like Dylan in the Movies
 3. Judy and the Dream of Horses
 4. The Stars of Track and Field
 5. I Could Be Dreaming
 6. Seymour Stein
 7. Lazy Jane
 8. Sleep the Clock Around
 9. Slow Graffiti
 10. Wrong Love
 11. Shoot the Sexual Athlete
 12. The Magic of a Kind Word
 13. Nothing in the Silence
 14. (My Girl's Got) Miraculous Technique
 15. Here Comes the Sun *
 16. There's Too Much Love *
 17. The Magic of a Kind Word
 18. Me and the Major *
 19. Wandering Alone *
 20. The Model *
 21. I'm Waiting for the Man *
 22. The Boy with the Arab Strap *
 23. The Wrong Girl *
 24. Dirty Dream #2 *
 25. The Boys Are Back in Town *
 26. Legal Man *
toon 11 bonustracks
zoeken in:
avatar van Bertus
4,0
Alhoewel een nieuw studio-album onderhand ook wel weereens gemogen had, gaat dit toch een leuk tussendoortje worden. De eerste drie albums, met tussenhangde ep's, blijven toch de beste van B&S en life-uitvoeringen daarvan (zie ook Sinister Live at the Barbican) zijn niet te versmaden. Natuurlijk heeft iedere fan die zogenaamde nog niet eerder uitgebrachte tracks (Wrong Love, Shoot the Sexual Athlete, Nothing in the Silence, My Girl's Got Miraculous Technique), net zoals de rest van dit spul, allang in huis, maar dat drukt bij mij de pret niet. Bovendien kan Jeepster de centen best gebruiken, dus gewoon kopen dat spul over anderhalve maand

avatar van thetinderstick
4,0
In tegenstelling tot veel andere B&S fans heb ik die niet eerder uitgebrachte tracks nog nooit gehoord, dus deze release lijkt me erg interessant!
Hoe is het niveau van die 'nieuwe' nummers? Waarom zijn ze nooit op plaat verschenen? Het schijnen in ieder geval de laatste opnames te zijn met Isobel Campbell in de gelederen.

avatar van Bart
Volgens mij is deze plaat nog niet gelekt? Of heb ik het verkeerd?Of bezit jij een promo, Bertus?

avatar van Bertus
4,0
Voor zover ik weet is de cd nog niet gelekt, nee, maar de inhoud ervan zwerft wel als bootleg onder verschillende titels (Live at the BBC, Peel Sessions, Queens Univ. Belfast etc.) over het wereldwijde web. Combineer de informatie op de artiestenpagina van B&S op Last.fm en http://www.wonderllama.com/cgi-bin/boots.pl?mode=display&sort=a-f en je krijgt een redelijk complete lijst met bootlegs. De op deze cd verzamelde nummers zijn allemaal afkomstig van radio-opnames; de kwaliteit van de bootlegversies is daarom over het algemeen tamelijk hoog.

Ik zal vanavond de nieuwe nummers bespreken, als ik ze rustig kan beluisteren.

avatar van Chronos85
Ik heb inmiddels ook een demoversie te pakken onder de titel BBC Sessions 96-97. Een aantal van deze nummers staan erbij echter niet allemaal (ik vermoed alleen de in 1996-1997 opgenomen nummers).

avatar van Bertus
4,0
Over de nieuwe nummers:

Shoot the Sexual Athlete is de vreemdste eend in deze bijt - malle titel ook, btw, schijnt iets met 'hand jobs' te maken te hebben. Het nummer begint met een nogal houterige maar tegelijk funky baspartij, waarover Stuart vervolgens in parlando zijn verhaal vertelt. Wanneer gitaar en viool invallen krijgt de song een veel vertrouwder Belle & Sebastiangeluid; denk aan A Space Boy Dream (van The Boy With the Arab Strap) en vooral A Century of Elvis (van Lazy Line, Painter Jane).

Nothing in the Silence zou zo op Amorino, Isobels eerste volwaardige soloalbum, kunnen staan: het is een typisch Isobel-fluisterliedje. Op het eerste gehoor wellicht niet erg bijzonder, maar de gebruikte mondharmonica geeft het nummer wel degelijk een eigen gezicht. En dat dit het laatste liedje is dat Isobel schreef voor de band, maakt het natuurlijk bijzonder genoeg.

(My Girl's Got) Miraculous Technique is mijn favoriet onder de nieuwe nummers. Het is een ouderwetse Belle & Sebastiansong in volledige bezetting: door Stuart hoog ingezongen, er komen allerlei instrumenten langs - fluit, strijkers -, het refrein is in fraaie samenzang en het geheel ademt een zalige melancholie.

The Magic of a Kind Word tot slot, begint rustig met Isobel die over een gitaarpartij heen zingt. Na een halve minuut slaat de sfeer echter compleet om naar een ontzettend vrolijk, Beatlesque, nummer, qua sfeer nog het meest te vergelijken met Scooby Driver (van Storytelling).

Genoeg moois, kortom! Wat demo's en bootlegs betreft valt er van Belle & Sebastian trouwens ook na deze officiële release nog wel het één en ander te ontdekken. Zo is er een aantal pré-Tigermilknummers in omloop (Rhoda, Pocketbook Angel, Hurley's Having Dreams, London Has Let Me Down). Deze worden, plus een hele sloot aan live-covers - vaak van slechte kwaliteit -, meestal verzameld onder de titel 'London Has Let Me Down Again'. Meest opmerkelijke cover is misschien nog wel Belle & Sebastians interpretatie van Pachelbells Canon in D, dat ook een belangrijke rol speelt in We Rule the School (van Tigermilk). Deze is in omloop in studiokwaliteit. Ook opmerkelijk: een Franstalige versie van Lord Anthony...

avatar van Bertus
4,0
Via de B&S website zijn inmiddels ook twee nummers te beluisteren. Zie http://www.belleandsebastian.com/newsstory.php?id=411

Nu staan er heel veel nummers met een sterretje bij, betekent dit dat er van dit album een enkele en een dubbele versie uitkomt, of krijgen wij hier alleen de eerste 13 nummers?

Dat zou best jammer zijn, want er staan prachtige platen bij de overige nummers.

avatar van Bertus
4,0
De cd komt idd in verschillende versies - ook op vinyl - op de markt, zie ook de link die ik hierboven postte.

Ik had gewoon op de link moeten klikken natuurlijk, maar even snel gekeken moet je dus rap zijn voor de bonusdisc en ben je dat niet dan ben je op vinyl of downloads aangewezen. Dus in theorie kan je altijd beschikken over alle nummers en maakt het niet uit welke versie je koopt.

avatar van aERodynamIC
4,0
Oei, dit vind ik eigenlijk een moeilijk te beoordelen album voor een band die zeer regelmatig een 4,5* score haalt bij mij. Waarom moeilijk? Dit is toch een soort van verzamelaar in ietwat andere versies. Ja, ietwat anders, want ik vind hun werk toch al een akoestische live-feeling hebben op de studio-versies (zeker hun eerste albums). Heel erg toevoegend vind ik dit album dan ook weer niet.
Maar toch, als ik dit allemaal weer voorbij hoor komen, bloeit mijn B&S hart toch wel weer open. En die 'nieuwe nummers' zijn natuurlijk meer dan welkom.
Laat ik het maar op een stevige 4* houden en daarmee voor de veilige weg kiezen: een heerlijke cd, zeer geschikt voor de fans, minder voor de gewone luisteraar. Die raad ik liever één van de studioalbums aan en voor mijn part het geweldige Push Barman to Open Old Wounds.
Daarbij is Belle & Sebastian vooral een band die je live moet meemaken dat geeft ze net even wat meerwaarde dan een 'live-album' als dit thuis op je bank beluisteren.

avatar van Bertus
4,0
aERodynamIC schreef:
Daarbij is Belle & Sebastian vooral een band die je live moet meemaken dat geeft ze net even wat meerwaarde dan een 'live-album' als dit thuis op je bank beluisteren.


Daar kan ik het alleen maar heel erg mee eens zijn. Ik beschouw de twee B&S concerten die ik tot nu toe meegemaakt heb, als absolute inwoners van mijn top-10 van beste concerten. Maar juist daarom vind ik dit wel een aardig extraatje; vooral op cd 2 - die kennelijk niet bij iedere versie van dit album bijgeleverd wordt - is de life-sfeer erg goed gevangen. Op cd 1 is dat wat minder het geval. Ik denk dat dat komt doordat het hier radio-opnames betreft, optreden in een steriele radiostudio is toch wat anders dan optreden in een dampende concertzaal.

"Tours section updated 31/07/2006" staat er op hun site te lezen.

Het wordt wel weer eens tijd voor een tourtje lijkt mij.

avatar van Bertus
4,0
Ze zijn wat aan het klooien met de tracklist. Op de site van Jeepster is de tracklist van cd1 net iets anders en cd2 staat er daar helemaal niet bij. Verschil in de tracklist van cd1 is dat bij Jeepster 'The Magic of A Kind Word' daar opstaat, in plaats van op cd2. Dat lijkt me ook logisch aangezien die song opgenomen is tijdens dezelfde radiosessie als de andere nieuwe nummers.

Waar de Smiths voor mij een onderschatte band blijven in de media, worden Belle and Sebastian veel te veel gehyped. Net alsof ze geen slecht nummer op hun repertoire hebben. Nou ik kan geen cd van Belle in 1 keer beluisteren. Of ik ben halverwege in slaap gevallen of hij is mij grootendeels ontgaan. Zo inspirerend zijn ze. Niet dus.

avatar van Bertus
4,0
[email protected] schreef:
Waar de Smiths voor mij een onderschatte band blijven in de media, worden Belle and Sebastian veel te veel gehyped. Net alsof ze geen slecht nummer op hun repertoire hebben. Nou ik kan geen cd van Belle in 1 keer beluisteren. Of ik ben halverwege in slaap gevallen of hij is mij grootendeels ontgaan. Zo inspirerend zijn ze. Niet dus.


Waarom ga je in vredesnaam een life-album - duidelijk iets voor de fans - beluisteren en beoordelen van een band waar je zo over denkt?

avatar van aERodynamIC
4,0
[email protected] schreef:
Waar de Smiths voor mij een onderschatte band blijven in de media, worden Belle and Sebastian veel te veel gehyped.

a) rare vergelijking
b) klopt geen bal van: beide bands worden in de media hoog aangeslagen en hebben ook een behoorlijk fanatieke aanhang fans alsmede mensen die er niet veel van moeten hebben (te pretentieus)
c) waarom dan juist dit album ook nog eens beluisteren wat meer op de fans gericht is?

4,0
Belle and Sebastian veel te veel gehyped... aha weer wat geleerd blijkbaar.

Ontopic: Ik vind het zeker niet slecht! Inspiratie voor andere bands lijkt mij

4,5
Toffe plaat!

[email protected] schreef:
Waar de Smiths voor mij een onderschatte band blijven in de media, worden Belle and Sebastian veel te veel gehyped. Net alsof ze geen slecht nummer op hun repertoire hebben. Nou ik kan geen cd van Belle in 1 keer beluisteren. Of ik ben halverwege in slaap gevallen of hij is mij grootendeels ontgaan. Zo inspirerend zijn ze. Niet dus.


erg grappig, jammer alleen dat je het zo serieus bedoelt.

avatar van Bertus
4,0
Nu klopt de tracklist weer niet... Dames en heren hij staat zo achterop het hoesje, dat ik nu in mijn handen houd:

The BBC Sessions
1. The State I Am In
2. Like Dylan in the Movies
3. Judy and the Dream of Horses
4. The Stars of Track and Field
5. I Could Be Dreaming
6. Seymour Stein
7. Lazy Jane
8. Sleep the Clock Around
9. Slow Graffiti
10. Wrong Love
11. Shoot the Sexual Athlete
12. The Magic of a Kind Word
13. Nothing in the Silence
14. (My Girl's Got) Miraculous Technique

Bonus Disc: Live in Belfast, 2001
1. Here Comes the Sun *
2. There's Too Much Love *
3. The Magic of a Kind Word *
4. Me and the Major *
5. Wandering Alone *
6. The Model *
7. I'm Waiting for the Man *
8. The Boy with the Arab Strap *
9. The Wrong Girl *
10. Dirty Dream #2 *
11. The Boys Are Back in Town *
12. Legal Man

avatar van Martin Visser
4,0
zag 'm in de winkel en kom 'm niet laten liggen.

en nu.... genieten geblazen

Nihilisme
Belle and Sebastian: beste vrienden zullen we nooit worden. Daarvoor zijn de albums te wisselvallig voor mij. Soms tergend saai, soms briljant. En ja, ook ik vind B&S lichtelijk overschat.

Ook hier is het weer zover: de eerste (studio lijkt me?) helft boeit me nauwelijks (al zijn Seymour Stein en Lazy Jane briljant), de tweede helft vind ik geweldig. De heerlijke covers van The Beatles en The Velvet Underground, de prachtige uitvoeringen van The Model en The Boy With The Arab Strap... puik! Jammer dat mijn persoonlijke favoriet The Fox In The Snow ontbreekt, maar goed, valt mee te leven. Shoot the Sexual Athlete vind ik alleen echt drie keer niets, vreselijk naar nummer.

3,5* (prachtige cover overigens, die van B&S doen me altijd aan die van The Smiths denken )

Grappig u heeft het over soms tergens saai en u komt dan met de twee voor mij meest saaie B&S nummers aanzetten nl. Seymour Stein en Fox in the snow.

avatar van thetinderstick
4,0
De meeste nummers op The BBC Sessions wijken niet drastisch af van de studioversies (behalve Lazy Jane), maar zijn dus wel gewoon erg sterk.
Het concert Glasgow 2001 is erg leuk, met de Beatles cover 'Here Comes The Sun' als persoonlijke favoriet.
De prijsnummers zijn natuurlijk de 4 nooit-uitgebrachte nummers uit 2001, waarvan 'Nothing In The Silence' en '(My Girl's Got) Miraculeus Technique' de mooiste zijn.
4*

avatar van itchy
4,0
Vraagje: Zijn BBC Sessions iets anders als peel Sessions?

Verder een degelijke verzameling (zowel de sessions als het concert) die je meeneemt naar de B&S-hoogtijdagen. Met als toetje de leuke onuitgebrachte nummers. Lekker veel persoonlijke favorieten ook. En een erg fijne cover van I'm Waiting For My Man! Eigenlijk maar twee echte minpunten: de aanwezigheid van het verschrikkelijke Seymour Stein en een paar valse instrumenten in een paar nummers op de BBC sessions-cd.

avatar van Bertus
4,0
itchy schreef:
Vraagje: Zijn BBC Sessions iets anders als peel Sessions?


Je kan hier zien welke sessies er opgenomen zijn.

avatar van herman
4,0
Ik zet het maar hier neer, scheelt weer een beetje klikken en scrollen:

01 The State I Am In (Mark Radcliffe Session; 07/96)
02 Like Dylan in the Movies (Mark Radcliffe Session; 07/96)
03 Judy and the Dream of Horses (Mark Radcliffe Session; 07/96)
04 The Stars of Track and Field (Mark Radcliffe Session; 07/96)
05 I Could Be Dreaming (Mark Radcliffe session; 12/96; abbreviated version)

06 Seymour Stein (Evening Session; 07/97)
07 Lazy Line Painter Jane (Evening Session; 07/97)
08 Sleep the Clock Around (Evening Session; 07/97)
09 Slow Graffiti (Evening Session; 07/97)
10 Wrong Love (later recorded as "The Wrong Girl") (Evening Session; 07/97)

11 Shoot the Sexual Athlete (John Peel session; 05/01)
12 The Magic of a Kind Word (John Peel session; 05/01)
13 Nothing in the Silence (John Peel session; 05/01)
14 (My Girl's Got) Miraculous Technique (John Peel session; 05/01)

avatar van Kaaasgaaf
Hey, ik had een vraagje:
Normaal koop ik altijd alles van B&S op vinyl.
Maar toen ik deze in de winkel tegenkwam stonden de tracks van de tweede cd er niet op.
Weet iemand misschien of er nog een tweede vinyl-editie is waar wel alle 26 nummers op staan, of dat die misschien nog komt?
Ik zou het wel ongelofelijk jammer vinden als dat niet zo is. Hou namelijk graag mijn collectie compleet.

avatar van Bertus
4,0
Er is helaas geen vinylversie met de bonus-cd en voor zover ik weet gaat die niet komen ook.

avatar van Maartenn
4,0
Maartenn (crew)
Een leuke plaat, met genoeg voor ieder. Veel nummers hebben een hoog Velvet Underground gehalte imo, maar dat mag de pret niet drukken.

4.0*

Gast
geplaatst: vandaag om 00:14 uur

geplaatst: vandaag om 00:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.