Voivod - War and Pain (1984)

Canada
Label: Metal Blade

1. Voivod (4:17)
  2. Warriors of Ice (5:06)
  3. Suck Your Bone (3:33)
  4. Iron Gang (4:16)
  5. War and Pain (4:55)
  6. Blower (2:43)
  7. Live for Violence (5:12)
  8. Black City (5:08)
  9. Nuclear War (7:02)
  10. Condemned to the Gallows [Live] * (5:07)
  11. Blower [Live] * (3:01)
  12. Voivod * (3:50)
  13. Condemned to the Gallows * (5:10)
  14. Voivod * (4:42)
  15. Iron Gang * (4:24)
  16. Build Your Weapons [Live] * (4:43)
  17. War and Pain [Live] * (6:25)
  18. Condemned to the Gallows [Live] * (4:52)
  19. Wariors of Ice [Live] * (5:07)
  20. Helldriver [Live] * (3:57)
  21. Horror [Live] * (3:52)
  22. Black City [Live] * (5:32)
  23. Nuclear War [Live] * (6:32)
  24. Blower [Live] * (3:04)
  25. Live for Violence [Live] * (6:45)
  26. Ripping Headaches [Live] * (3:12)
  27. Iron Gang [Live] * (4:19)
  28. Korgull the Exterminator [Live] * (4:50)
  29. Suck Your Bone [Live] * (4:25)
  30. Witching Hour [Live] * (2:51)
  31. Chemical Warfare [Live] * (6:17)
avatar van namsaap
Deze plaat na lange tijd weer eens afgestoft en op de speler gelegd. Te lang geleden, want ik was een beetje vergeten hoe waanzinnig goed deze plaat eigenlijk is. Wat een energie! Het eigenzinnige gitaarspel van Piggy en de maniakale zang van Snake, opgejaagd door een op hol geslagen ritmesectie. De rauwe productie draagt bij aan het karakter van dit album en laat de band onverbloemd horen, inclusief alle kleine foutjes die gemaakt worden. Alle nummers van dit album mag ik graag horen maar het drietal waarmee de plaat afsluit zijn toch wel mijn favorieten.

Score: 84/100

avatar van ABDrums
Een meer dan uitstekend debuut van dit eigenzinnige Canadese metalinstituut. De vele componenten die Voivod later zo goed maken, zijn hier al aanwezig. De Fripperiaanse gitaarpraktijken van Piggy, de moddervette bass van Blacky en de chaotische drums van Away. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, het is immers pas het debuut, maar de composities spreken me niet altijd aan op deze plaat. Gelukkig zet Voivod daar later stappen in, reuzenstappen zelfs...

Al met al heb ik me erg vermaakt met dit aparte schijfje, waarin de Voivoid-sound nog in de kinderschoenen staat en zo nu en dan de bocht wat uitvliegt. Maar dat heeft gelukkig ook zijn charme, toch?