Yancey Boys is een album dat aan moet tonen dat de muziek van grootmeester J Dilla nog volop in leven is. Zijn dood in 2006 (aan de gevolgen van een bloedziekte) is er een die allesbehalve vergeten is. De legendarische producer is voor veel artiesten nog het onderwerp van de dag en zijn grote talent voor het maken van de juiste producties wordt gemist. Op Yancey Boys wordt de producer weer tot leven gebracht. Op dit project staan namelijk louter beats van de man, allen ontwikkeld tussen 1995 en 1998. Je zou bijna vergeten dat de uitvoerend rapper Illa J zijn jongere broertje is.
En jawel, ook deze man heeft talent, dat blijkt al op de sterke opener Timeless. Het zit hem niet in de teksten, maar in de heerlijke stem van Illa J. Deze gebruikt hij niet alleen voor rap maar ook voor soul. De kenmerken hiervan zijn de warme, hoge klank en het fraai uitrekken van de laatste woorden in een zin. Uithalen zitten er niet bij, waardoor het geen moment geforceerd klinkt. De productie is een rustig pianodeuntje dat uit een stuk klassieke muziek af lijkt te stammen, met daaronder, uiteraard, een drum.
Het ijs is gebroken; Illa J legt het accent op zijn stem en niet op de teksten. En ook al is dit slechts een begin, het belooft al meteen veel voor het verloop van Yancey Brothers. Het moet een soulvol geheel worden dat de creativiteit van Illa J blootlegt. Het geluid dat hij voortbrengt, gebruikt hij zowel voor soul als voor rap. Neem nou de track We Here: opnieuw een hoge soulstem, dit keer gemengd met een up-tempo rapstem. Rappend heeft hij een lage stem die warm klinkt en een duidelijke articulatie bevat. Niet alles is echter geslaagd: tekstueel kan het een stuk beter, want hoewel het vermakelijk is, wordt het zeker niet hoogstaand, getuige dit citaat: "We here, I said we here//Let's buckle up and enjoy this crazy year//It's clear, the check is cleared//We poppin' bottle's like it's the first day of the year."
Illa J rapt veelal luchtig over zaken als vrouwen, hosselen en zijn artiestenleven. Een omschrijving die net zo goed aan zou sluiten bij de huidige generatie MTV-rappers, ware het niet dat het uit de mond van deze rapper zeer respectvol overkomt en er geen grootspraak te noteren valt. Een fragment uit het nummer Strugglin’ staat eigenlijk centraal voor de lyrics van Illa J: “Everybody make noise if you feel my raps//Feel my daps, pass the pop-lock 'til it don't stop//Breathe in, breathe out, bullshit, ease out//But then, they told me I would make it this industry.”
Ondertussen blijven de producties van Dilla geweldig en precies zoals we van hem kennen. Kenmerkend is dat de beats zonder al te veel poespas altijd soulvol klinken. Het geheim is vaak een rustige drum met daarover een warm instrumentaal gedeelte dat bijvoorbeeld door een keyboard of piano gemaakt is. En soms, zoals op R U Listening, is er een sample te horen en wat gescratch. Eenvoud en warmte zijn twee eigenschappen die J Dilla maar al te goed beheerst zijn muziek klinkt dan ook altijd lekker. Wat heet, als producer weet hij eigenlijk op vrijwel elk nummer de show te stelen. Want of het nou een hoog keyboardgeluid is (DFTF), met de ondersteuning van de kenmerkende rustige drum, of de ratel en een hoge sample waarvan de drie hoge tonen herhaald worden (All Good): alles klinkt buitengewoon goed en is met zorg samengesteld. Daarnaast lijkt Illa J als geen andere te weten hoe er gerapt of gezongen moet worden over het werk van J Dilla. Hij gebruikt zijn hoge soulstem op de langzame stukken van de productie en begint automatisch te rappen als er om meer tempo gevraagd wordt.
Als de laatste klanken van Yancey Boys weggestorven zijn, kan de balans opgemaakt worden. Allereerst de producties, die groots zijn te noemen. De warmte die van het geluid afspat maakt het een soulvol album. Illa J, het tweede muzikaal talent van de familie Yancey, is qua stem een artiest om de komende jaren in de gaten te houden. Als het tekstueel nog beter wordt dan is er zelfs de mogelijkheid om uit de schaduw te stappen van zijn grote inspiratiebron, J Dilla.
Mijn recensie is ook te lezen op
je favoriete site.