Cymarshall Law & Mr. Joeker - Hip Hop in the Soul (2008)

Verenigde Staten / Hongarije
Label: Freedom (I)

1. Intro to the Soul
  2. The Takeoff (Getting It)
  3. I'm a MC (Hip Hop in the Soul)
  4. Control

12. Live While You Can
  13. Sorry
  14. King with 4 Wives
avatar van MJ_DA_MAN
Ah, was al naar wat info aan het zoeken van de plaat maar kon bijna niks vinden, gelukkig staat ie er al op . Freedom is naar mijn mening misschien wel de beste plaat van dit jaar tot nu toe (in concurrentie met Black Snow van Snowgoons), dus ik hoop natuurlijk op wederom een goede plaat. Mr. Joeker overigens, is dat een rapper of producer? En produceren The Beatnikz wederom?

avatar van Rhythm & Poetry
Wat kijk ik hier naar uit zeg, Cymarshall is voor mij een van de meest beloftevolle rappers. Ik vind zijn stem en flow gewoon erg mooi en lyricaal is het allemaal ook zeer vermakelijk, een aantal nummers heb ik geloof ik al een keer beluisterd, dacht onder meer die met KRS even uitzoeken welke het nou allemaal precies waren. Jammer dat I'm an MC er niet op staat, dat vind ik een geweldig nummer. Mr. Joeker is de producer van dit album.

Edit. Control kende ik idd al, heerlijk nummer imo.

MJ_DA_MAN schreef:

Mr. Joeker is een producer uit Hongarije. Hij produceert het gehele album. The Beatnikz komen weer in actie bij het solo album van Skit Slam .

Rhythm & Poetry schreef:
Jammer dat I'm an MC er niet op staat, dat vind ik een geweldig nummer.

Volgens mij staat I'm an MC er wel op, alleen is de tracknaam veranderd in Hip Hop in the Soul, goed nieuws voor jou dus . Control is ook wel een lekkere track idd.
Overgens staat op de myspace page van Cymarshall Law een andere release date, namelijk 4 november. Het zal mij niet verbazen als het album op die datum verschijnt.

avatar van Sjaakspeare
Fraaie voorkant. Dat belooft wat. Hopelijk.

JET_JAGUAR
Jezus wat is deze rapper slecht zeg, ik had er veel van verwacht maar z'n flow is gewoon niet te harden.
Dat refrein van I'm an MC is verschrikkelijk corny en hij komt over als een wannabe.
Rijmwoorden als tinky winky swinky, nigga please...
Z'n rijmschema's kan ik ook niet volgen, klemtonen zijn irritant (famiLY, newjer SEY,)
Volgens mij is deze man niet zeker van z'n zaak en probeert hij opperbackpack-realness te combineren met een Majik Most- achtige gimmick.
Niks voor mij dit.

avatar van Rhythm & Poetry
Dan laat je het maar mooi liggen , ik vind zijn stem wel erg fijn. Lyrics zijn niet het sterkste punt van Cy maar ik vind ze wel verfrissend. De tracks die ik tot nu toe beluisterd heb vind ik van een sterk niveau.

Ach ja ik heb dan weer helemaal niks met de 'verses' en stem van Souljah Boy.

JET_JAGUAR
Ja ieder z'n ding, hoopte dat dit voor mij interessante muziek was maar helaas.

|Joël|
Ik ken momenteel alleen Control en dat belooft al veel goeds voor het album!

SinX
Ik zie stemmen, is hij er?

avatar van thomzi50
Seedorf heeft 'm sowieso toegestuurd gekregen, begreep ik.

avatar van Rhythm & Poetry
Idd, die andere stem is van zijn broer.

Klopt ja.

Hier drie video's waarin hij bijna het gehele album laat horen:

http://www.youtube.com/watch?v=MGdHIl2JAVY (part1)
http://www.youtube.com/watch?v=jTIV2_Ovgbk (part2)
http://www.youtube.com/watch?v=uQ5Ef_4_SsU (part3)

Zo kun je je album ook promoten ja.

avatar van MJ_DA_MAN
Hoe kun jij hem trouwens al hebben, Seedorf?

avatar van Seedorf
Opgestuurd gekregen van ene Cymar Simmons.

avatar van MJ_DA_MAN
Cool, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

avatar van Seedorf
Ben bezig met een stuk over ES (voor hiphopleeft). Vandaar het contact met Freedom Entertainment.

avatar van MJ_DA_MAN
Mazzelaar . Ben benieuwd naar het stuk.

avatar van Seedorf
Beluister hier de full album snippet.

avatar van Rhythm & Poetry
Zeer fris album, was even bang dat Cy geen heel album kon 'dragen'. Maar het tegendeel is voor mij bewezen. Prima combinatie met de voor mij tot voor kort onbekende producer. Deze geeft het album echt een eigen tintje (soms lekker oosters bijvoorbeeld). Cymarshaal Law zijn stem vind ik helemaal geweldig, lyricaal is het interessant, leuk en bevat enkele mooie wijsheden (ondanks dat niet de meest hoogstaande lyrics maar ze spreken me wel erg aan). Net als het project van Everliven Sound ben ik weer helemaal om. De gastbijdrages (die van KRS ook) zijn super.

avatar van Rhythm & Poetry
Cymarshall kan mij ook echt raken en is daar een van de weinige MC's. Die man moet volgens mij vol begrip en respect zitten .Sorry is daar een ideaal voorbeeld van, echt een kippenvel track. Greed en No Explanation idem dito. Muziek zit in zijn bloed, ik voel hem. Ik geef dit 5* plus een welverdiende plaats in mijn top 10.

tuktak
goede producties en een mc die afentoe weet te boeien, maar helaas voor hem lang niet de gehele plaat.

avatar van Rhythm & Poetry
4,5* ik mag niet overdrijven van de dokter.

Hypnotick
Muziek zit idd in zijn bloed dat valt duidelijk te horen. deze man is flink vooruit gegaan met dit album vooral z,n flow is flink verbeterd en z,n stem is wat rouwer en lekkerder. Cymarshall Law heeft me zeker verast met dit album.

Deze man heeft echt kwaliteiten mensen. ik kan echt geen minpunt verzinnen alles is top. lyricaal bezit Cymarshall Law veel diepzinnigheid. kan echt genieten van deze rapper. hij is erg down to earth en bewust van de wereld om hem heen.
Dat valt duidelijk merken aan z,n muziek.

avatar van MJ_DA_MAN
Dit valt echt gigantisch tegen. Cymarshall Law een gehele plaat zonder de steun van Skit Slam is toch niet helemaal wat ik er van had verwacht en soms irriteert hij me zelfs een beetje d.m.v. zijn stem. Ook de producties liggen me bij vlagen niet zo; de goede elementen (samples e.d.) voor soulvolle producties met gevoel zijn aanwezig, maar worden niet altijd goed gebruikt door Mr. Joeker en soms vind ik het zelfs een beetje vals klinken (I'm A Emcee bijv.). Ik geef het een kleine 3*; vind het erg vervelend want had natuurlijk wel wat meer verwacht vantevoren .

avatar van jelmer19
MJ_DA_MAN schreef:

Ik heb dus hetzelfde!
Einde van het album vind ik het wat sterker worden..

avatar van j.b.b.l
De producties op dit album is echt top maar dat kan ik helaas niet zeggen over Cymarshall Law.Ik vind hem een matige rapper.De refreinen op de meeste nummers vind ik echt irritant,maar de producties vind ik wel heel lekker.

Ik geef het een 3,5* voor de producties.

avatar van Sjaakspeare
Dit album valt ook mij tegen. Naast dat ik Cymarshall wat betreft stemgeluid vaak ronduit krampachtig vind aanhoren (I'm a MC [waar best 'an' had mogen staan] is hierin het summum), vind ik dit album inhoudelijk één groot debacle. Dit album belichaamt tekstueel gezien de teleurstellende ontwikkeling van een cliché onder de noemer 'real hiphop'. In al de tijd dat ik op de hoogte ben van die woordcombinatie, heb ik er misschien drie dagen in geloofd. De eerste drie dagen wel te verstaan. De titel van dit album is al sprekend voor wat ik hier aan wil kaarten. Cymarshall Law pleit doorlopend de wijsheid over hiphop in pacht te hebben, maar komt geen moment met iets ogenopenends op de proppen. Hij presenteert zichzelf als een intellectueel, maar geeft desondanks voortdurend blijk zich amper te kunnen onttrekken aan het overheersende inhoudelijke paradigma van de hiphop. Hij zou eens naar Masters of the Universe van Binary Star moeten luisteren. Die bezigen de term 'real hiphop' en allerhande qua niveau bijpassende standpunten niet, en waren er bovendien acht jaar eerder bij.

Nu de achterstelling van negers in Amerika steeds een minder grotere zaak begint te worden, al helemaal na het signaal dat uit is gezonden door de verkiezing van Obama als president, moeten veel rappers op zoek naar iets nieuws om publiekelijk tegen te ageren. Rap blijft een vorm van protest. Dat is geweldig, maar doe het dan goed. Dit 'real hiphop'-gezemel is niettemin nog erger dan Mos Defs afrocentrisme. Ik hoop niet dat heel het gedeelte van de rappers die niet al hun te verkrijgen erkenning relateren aan hoe gevuld hun bankrekening is, en daardoor ook op kunstzinnig of maatschappelijk vlak iets willen bieden, nu grijpen naar de strijd tegen industriële, maatschappelijk-fascistische (zij creëren de wil van de meute namelijk zelf) hiphop. De meeste rappers hebben namelijk al lang en breed aangetoond niets meer aan te kunnen voeren dan wat het merendeel van de JijBuis-gebruikers krabbelt onder een nummer van Common. Cymarshall Law zeker bij deze groep.

Over het album zelf: de beats vind ik vaak erg behoorlijk en soms zelfs erg sterk (Live While You Can, Sorry). Niet allemaal, een nummer als 'Out of the Rain' heeft bijvoorbeeld een beat die mij doet denken aan een circusact met zittende en pootopstekende olifanten. Een in diezelfde lijn te plaatsen ondertoon zit eigenlijk door heel het album geweven, maar is meestal juist wel de moeite waard, behalve dan waar hij het predikaat 'ondertoon' overschreidt. Agezien van de Oost-Europeaanse circusriedeltjes die het interessant maken, zijn de beat echter niet verfrissend of echt creatief. Toch moet ik concluderen dat Mr Joeker een uiterst bekwame producer is.

Cymarshall Law heeft een intonatie die mij doet denken aan een kruising tussen Talib Kweli, Damian Marley en de volledige Souls of Mischief-crew. Dat lijkt te mooi voor woorden. Ware het niet dat je voor deze combinatie wel echt een grauwe, op zijn minst redelijk zware stem voor moet hebben. Die van de rapper in kwestie is hoog en slaat met grote regelmaat lichtelijk over. Ik vind dat zeer storend. Dat hij dan ook nog eens een pseudo-intellectueel eerste klas is, maakt dat ik hem ronduit slecht vind. Het lijkt wel alsof hij het belangrijk vind over gewichtiger zaken te rappen, maar niet weet waarom hij dat vind...

Naar mijn mening is 'Greed' het sleutelnummer van het album: interessante doch in wezen niet vernieuwende kwaliteitsbeat, met vermeend maatschappelijk geëngageerde teksten die de Engelstalige uitvoering van Lange Frans geschreven had kunnen hebben. Door de bij vlagen uitstekende beats, en de intonatie en flow van Cymarshall Law, die in wezen af en toe zowaar magnifiek zijn, wat ik in die gevallen blijkbaar nog enigszins kan waarderen door zijn knullerige stem en flapdrollerige teksten heen, kom ik nog uit op drie sterren.

Sjaakspeare schreef:
(I'm a MC [waar best 'an' had mogen staan] is hierin het summum).
Ja, dat viel me ook al op. En het staat ook nog gewoon zo op de achterkant vermeldt .

Harco
Sjaakspeare schreef:

Amen. Daar bovenop spreken mij de beats ook totaal niet aan.

avatar van BoordAppel
Waarom zou je "an MC" willen schrijven, "an" komt toch alleen voor woorden die beginnen met een medeklinker?