Johnnie Ray - Johnnie Ray (1952)

Label: Columbia

1. Don't Blame Me (2:25)
  2. Walkin' My Baby Back Home (2:23)
  3. Don't Take Your Love from Me (2:20)
  4. All of Me (2:10)
  5. Give Me Time (3:11)
  6. The Lady Drinks Champagne (3:21)
  7. Out in the Cold Again (2:53)
  8. Coffee and Cigarettes (2:38)
avatar van BoyOnHeavenHill
Acht nummers met een gezamenlijke speelduur van 21½ minuut, dat kon indertijd kennelijk wel voor een album doorgaan, vermoedelijk ook omdat langspeelplaten ook wel als aparte EP's met vier nummers werden uitgebracht. Twee hits (Walkin' my baby back home USA #4 en All of me USA #12), twee originelen en vier nummers waarvoor werd geput uit de rijke schatkist van het "grote Amerikaanse songbook" van tussen 1930 en 1940 (net als voor de twee hits trouwens). Alles licht gearrangeerd met een viermanscombo met eventueel een sax en/of een koortje (van The Four Lads) en geproduceerd door Mitch Miller. De muziek blijft redelijk ingetogen, en Ray doseert zijn uithalen vrij goed, zodat hij bij de climactische passages voluit gaat maar in de kalmere coupletten zijn uithalen beperkt tot een emotionele trilling. Leuk voor wie houdt van 's mans intense voordracht en niet genoeg heeft aan een goede compilatie (zoals ik).
        Nu verkrijgbaar als een uitgave van Hoodoo Records uit 2014, samen met het complete album The big beat uit 1956 plus zeven bonustracks (inclusief de hits Cry [Ray's "signature song", USA #1] en Such a night [UK #1]), met prima geluid en een aardig boekje met zeer gedetailleerde credits (waar het in dit soort re-releases nog wel eens aan wil schorten). Alleen al vanwege het swingende duet met Frankie Laine in de gospel Up above my head (I hear music in the air) een aanrader.