Kayak - Night Vision (2001)

Label: Proacts

1. Icarus (8:25)
  2. Miracle Man (4:55)
  3. Cassandra (4:25)
  4. A Million Years (4:37)
  5. Water for Guns (4:09)
  6. The Way of the World (4:36)
  7. Hold Me Forever (3:29)
  8. Tradition (8:00)
  9. All over Again (5:06)
  10. Life Without Parole (4:12)
  11. How (4:57)
  12. Carry on Boy (4:04)
  13. Good Riddance (4:14)
  14. Rings of Saturn (4:04)
  15. Never Before * (3:41)
avatar van Marco van Lochem
"NIGHT VISION" was het 2e album na de reünie 1999 en helaas had Max Werner besloten er mee te stoppen...of besloten de anderen niet met hem verder te gaan. Bert Heerink nam zijn plaats in, samen met Rob Vunderink, ex-gitarist van Diesel, die ook regelmatig te horen is als (achtergrond) zanger. Op dit album staan 14 songs en zoals wel vaker in het cd tijdperk is dat, wat mij betreft te veel. Misschien met 2 á 3 songs minder had deze plaat hoger gescoord. Het gaat geweldig van start met "ICARUS" en "MIRACLE MAN" waarop Heerink laat horen een prima zanger te zijn. Verder vind ik het door drummer Pim Koopman geschreven "TRADITION" een geweldige track. Verder staan er te veel vullertjes op deze plaat, waarvan vooral het slome "CASSANDRA" mij absoluut niet kan boeien. "NIGHT VISION" was de laatste plaat met Rob Winter als gitarist. Hij koos voor Marco Borsato. Overigens is Diesel anno 2017 weer bij elkaar en het Vunderink.

Night Vision is een aparte, wisselvallige plaat en het best vergelijkbaar met het album 'Merlin' uit 1981: het beste en het slechtste wat Kayak heeft opgenomen samen op 1 plaat. Bij de vinylplaat 'Merlin' een ijzersterke serie over Merlin, de keerzijde van de plaat een aantal songs die Kayak onwaardig zijn. Hetzelfde geldt voor Night Vision: met Icarus, Water for guns en vooral Tradition telt het album 3 zeer goede songs. Het is bijna niet voor te stellen dat dezelfde band aan het spelen is op dieptepunten als 'Rings of saturn' of 'Carry on boy'. Haal het goede eruit en vergeet de rest: dan houd je een sterke EP over die beslist de moeite waard blijft!