Miek & Roel - Miek & Roel (1971)

Belgiƫ
Roots
Label: Vogue

1. Wie Wil Horen (3:00)

met Roland

2. Mijn Jeugd Rijdt Uit op Jacht (2:32)
  3. Vreemde Vogels (3:06)
  4. Niet Slecht Bedoeld (3:06)
  5. Jan met de Pet (3:12)
  6. Ballade van de Wereldbol (2:54)
  7. Bert en Bertje (3:15)
  8. Klaagliedje (1:56)
  9. Voorbij (2:34)
  10. Jij en Ik (2:20)
  11. Signatuur (2:57)
  12. Koop een Geweer (2:54)
Father McKenzie
De Elly & Rikkert van Vlaanderen. Maatschappijkritiek op muziek gezet.
Uit de tijd dat men dit protestzangers noemde, maar dit is gewoon chanson, want het woord kleinkunst is ook redelijk... achterhaald.

Miek en Roel is een Vlaams zangduo bestaande uit Monique Holvoet (Gent, 12 februari 1944) en Roel Van Bambost (Gent, 4 december 1942). Ze werden bekend in het kleinkunstgenre met hun sociaal geëngageerde teksten en zongen klassiekers als: Bert en Bertje, Jij en Ik, Wie wil horen, Het Verdronken Land van Saeftinge, Koop een Geweer, De Grote Revolutie en Jan met de Pet.

Dit is een compilatie van de eerste twee platen (5 nummers van de eerste en 3 van de tweede) en ook nog 2 nummers van de enige EP. Dan blijven er nog een paar nummers over, misschien singles ?
Eén nummer is bekend 'Vreemde Vogels' een cover van Elly en Rikkert. Zij zouden ook een bijdrage leveren aan het derde album met ook de titel 'Miek en Roel '.
Zoals Father McKenzie ook al hier schreef, de 'Elly en Rikkert' van Vlaanderen. Toch klopt dat niet helemaal. Miek en Roel zijn zeer maatschappij kritisch, qua teksten soms meer 'Bots'. Elly en Rikkert waren veel mystieker, ze zochten de waarheid en hun platen laten hun zoektocht zien. Ook wel maatschappij kritisch, maar dat was maar één onderdeel. Muzikaal waren Elly en Rikkert wat anders, door allerlei oosterse instrumenten te gebruiken.
Maar op zich vind ik het leuk om zo'n duo uit België te ontdekken met een geheel eigen stijl.
Het is het derde album dat ik van ze heb, allemaal uit de eerste jaren, waaronder ook het album met vertaalde songs van Tom Paxton. Zal ik ook nog eens van commentaar voorzien.