H-Bomb - Attaque (1984)

2. Exterminateurs (3:56)
  3. Dressé à Tuer (3:14)
  4. Gwendoline (4:48)
  5. Substance Mort (3:20)
  6. Rêve de Puissance (3:31)
  7. Double Bang (4:11)
  8. Le Glaive (4:09)
  9. Crache et Crève (3:24)
  10. Fou Sanguinaire (4:37)
  11. La Horde (3:47)
Sir Spamalot (crew)
Heeft iemand dit op lp of cd want ik heb enorme twijfels bij de tracklist. Ik heb zelfs een versie met bijkomend nummer Substance à Mort en bij metal-archives.com zie ik ook verschillen. Ik had hem natuurlijk beter destijds gekocht .

avatar van Barfly
Na Gwendoline en voor Rêve de Puissance moet inderdaad Substance Mort komen.
Ik zal een correctie indienen. Prachtig album overigens, niets minder dan het debuut. De uitschieter is Double Bang.

Sir Spamalot (crew)
Awel, Barfly, aangename eerste kennismaking - dacht ik - en bedankt voor de opheldering want ik heb het liefst de originele versie zonder de poespas achteraf. H-Bomb heeft klassemuziek uitgebracht .

Sir Spamalot (crew)
Enig zoekwerk levert volgende tracklijst op, correctie ingediend en nu ga ik genieten:
1. Exterminateurs 04:31
7. Le Glaive 04:09
8. Crache et Crève 03:24
9. Fou Sanguinaire 04:37
10. La Horde 03:47
Hopelijk is Dame Fortuna me de komende weken gunstig gezind om hun album en EP's te kunnen aanschaffen en liefst op vinyl natuurlijjk. Op Ebay vroeg een zotten aap hier 40 US dollar voor, hij kan hem steken waar het zonlicht niet schijnt.

avatar van ozwald
dollar staat laag dus is het overwegen waard. komen wel wat extra verzendkosten bij
amazon_h-bomb

avatar van Barfly
Drie stemmen bij een absoluut pareltje uit de heavy metal geschiedenis komt bij mij vreemd over.
Het zal meetellen dat dit uit Frankrijk komt en in het Frans wordt gezongen, anders kan ik het niet verklaren.
Door alle liefhebbers van de jaren 80-metal zou dit blind aangeschaft kunnen worden, zonder spijt achteraf. Of je moet de de Franse taal echt niet trekken.
Zelfs anno nu levert deze plaat genoeg stof tot genot op. Ook de hier aan voorafgaande mini-lp is de aanschaf waard.

avatar van Kronos
Binnenkort komt er nog een stem bij want ik had vandaag het geluk deze lp te vinden. In goeie staat en voor nog weinig geld ook (6 eurokes).

Ik heb een correctie doorgestuurd voor de tracklist want kant a begint met een intro genaamd Attaque.

Klinkt erg goed dit album. Ik kende het nog niet maar we hadden vroeger wel de EP Coup de Metal in huis.

avatar van Barfly
Alvast veel plezier gewenst. Ben benieuwd naar je oordeel.

avatar van Kronos
Echt heel positief is mijn eerste indruk zeker niet. Maar mogelijk kijk ik er anders tegenaan als ik de nummers ken.

Als genre staat er rock/metal en dat klopt zeker. Daar zit voor mij echter een beetje het probleem.

De muziek is meer 'rock' dan ik had verwacht. Daarbij vind ik de mix en de productie met de gitaren vooraan eerder 'metal' en dus niet zo goed passen.

De klank is namelijk nogal droog en kaal plus dat de gitaarriffs soms erg cliché zijn in de zin van begeleidend bij de zang, terwijl die redelijk op de achtergrond zit, en tussendoor vind ik weinig meer dan wat al te typische fill-ins/overgangen uit boekje, hoe speel ik rockmuziek. De solo's zijn wel erg lekker.

Verder zit het tempo er altijd wel stevig in dus heel erg is de verveling bij die eerste luisterbeurt niet toegeslagen.

Omver geblazen ben ik niet, maar hoe dan ook een toffe plaat.

avatar van wizard
Kronos schreef:
Echt heel positief is mijn eerste indruk zeker niet.

Dat was mijn eerste indruk inderdaad ook niet. Ik had verwacht dat Attaque meer in het verlengde van Coupe de Metal zou liggen...maar ik vond het een stuk saaier.

Het is een groeiplaatje.
Ik weet nog dat ik hem in die tijd kocht om de toffe hoes (vond ik dan toch). De muziek viel me tegen en dan zingt die gast ook nog eens boven mijn mavo-niveau Frans.

Door de tijd heen ben ik dit album meer en meer gaan waarderen.
Deze elpee is muzikaal gezien niet vernieuwend geweest. Het brengt wel heel veel prachtige jeugdherinneringen voor mij terug. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ik meer heb met deze plaat.
Bij deze plaat zie ik mezelf weer zwemmend met vrienden in de Berkel. De tape met het nummer Double Bang schalt over het water, vissers die even verderop zitten kijken misprijzend onze kant op.
Wij hebben lol, het is zomer en aanstaand weekend wacht er ongetwijfeld weer een concert in de IJsselhal, of een klein optreden van een Achterhoeks metalbandje in een boerenzaaltje achteraf.

Dat is een beetje de sfeer die Attaque bij me oproept.

@wizard,

Ik zal Coup de Metal nog eens beluisteren om te vergelijken.

avatar van wizard
Na Coup de Metal vind ik dit nog steeds wat een teleurstelling. De spontaniteit en gretigheid van de genoemde EP lijkt op deze LP wat verdwenen. Deels ben ik het wel met de analyse van Kronos eens: de riffs zijn tijdens de gezongen delen ondersteunend en weinig spannend, waarna ze iets meer op de voorgrond treden als de zanger z'n mond houdt. Qua solo's zit het hier inderdaad wel goed.
Dat de zang in het Frans is, bevalt me wel, hoewel ik er niets van versta. Waarschijnlijk vind ik het de moeite waard omdat de meeste muziek die ik luister in het Engels gezongen is. Daarbij vind ik Frans ook wel een fijne taal om naar te luisteren, zeker als ik er niet in word aangesproken of verwacht word wat terug te zeggen.
Al met al wel een aardig plaatje, dat nergens echt spectaculair wordt. Ik houd het maar bij Coup de Metal.

3.0*

Sir Spamalot (crew)
Na de smakelijke EP Coup de Métal in 1983 verschijnt de eerste en enige full length album Attaque in 1984. Op één van de gitaren werd Christian Martin vervangen door Paul Ferreira, zou die de broer zijn van de andere gitarist Paul Ferreira?

De EP is één van mijn favoriete platen omwille van het ongebreideld en enthousiast snelle tempo van die plaat. Hier lijkt de snelheid een beetje ingedamd en is ook een zuiverder productie waarneembaar. Ik vind het wel een beetje ten koste gaan van de charme die de EP wel had. Geen full throttle meer, de versnellingspook wordt al eens een tandje lager geschakeld. Soms vind ik de tweede gitaar tijdens de solo’s te ver weggedrukt, zoals bij Substance Mort.

De eerste paar luisterbeurten vond ik een afknapper, opnieuw wegens die EP, een mens kan het niet laten om te vergelijken. Het gaat al een tijd beter. Wat Kronos en Wizard al hebben aangegeven, klopt wel, de onavontuurlijke riffs ondersteunen de zang maar als ze eens mogen losbreken tijdens de solo’s, is het voor mij wel genieten geblazen. Ik voel nog een verschil, ik mis absolute krakers zoals die EP er wel had. Hier duid ik Double Bang en Fou Sanquinaire aan als favorieten.

In 1986 verscheen nog een 12” picture disc EP met drie Engelstalige nummers dan nog. Hij staat op de peecee maar nog niet op Mume. Verdere info op Metal Archives: H-Bomb - To Feel Is Pain - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives - metal-archives.com. Geen hoes beschikbaar, zou dat de reden zijn? Ik heb alvast de aanvraag tot toevoeging ingediend. We zien wat er gebeurt.

Edit: hij staat erop! Daar is 'em: H-Bomb - To Feel Is Pain (1986). Met dank aan de crew natuurlijk!

buizen
Vet dat dit album gewoon op musicmeter 'staat' en (dus) bekend is zeg. Echt onzettend goede gedreven synistere snelle overrompelende metal.
Heb H-Bomb zelfs eens zien optreden, in ik meen Borne in Twente. In een manege ofzo. Manowar was er hoofdact op een festival. Je had wel meer van die steengoede onbekende albums toen. "One nation underground" van Hawaii bijvoorbeeld. Of dingetjes van Accept.

buizen schreef:
Vet dat dit album gewoon op musicmeter 'staat' en (dus) bekend is zeg.

Dat is het leuke van deze site natuurlijk. Hier kom je soms van de meest obscure albums nog andere liefhebbers tegen. Hawaii, One Nation Underground met de jonge Marty Friedman bijvoorbeeld.

avatar van Edwynn
En ook nog dingetjes van Accept. Weetjewel.

buizen
H-Bomb zelfs eens zien optreden, in ik meen Borne in Twente.

Ben er nog even achteraan gegaan en het betrof het zgn. 'Headbangersball' (slechts eenmalig georganiseerd) en het was niet in Borne maar in Enschede.
Man o man wat een (achteraf bezien) bijzondere optredens van bands daar toen
. Acid (Belgie)
. Alaska
. H-Bomb
. Helloise
. Manowar

Die manege waarmee ik in de war was, is Kaatsheuvel natuurlijk (1986). Motorhead daar gezien, en Exciter en Lee Aaron.. Je stond daar gewoon in het zand en de Hells Angels deden de 'ordedienst'. Weet echt niet meer hoe wij daar kwamen en uberhaupt weer terugkwamen (in die tijd dronken wij allemaal vrij veel bier). Niemand had een auto. Volgens mij liftend. Trein konden we niet betalen.

Zo zijn wij ook wel eens liftend naar en van Venom in Paradiso gegaan in februari, dat concert kostte toen tien gulden entree.., steenkoud, op een maandag, en werden wij halverwege de terugrit uit de auto gesodemieterd. Maar dat is een verhaal apart. Een verhaal over de jaren '80.