Amp Fiddler / Sly & Robbie - Inspiration Information (2008)

Soul / Funk
Label: Strut

1. Crazy Day (4:26)
  2. Drama Inside (4:13)
  3. I Feel on the Wagon (3:39)
  4. U (4:32)
  5. Black House (Paint the White House Black) (4:34)
  6. Be Alright (4:35)
  7. I Believe in You (4:48)
  8. Serious (4:12)
  9. Lonely (4:35)
  10. Vibrationship (4:18)
  11. Changes (4:28)
  12. This World (3:55)
avatar van sq
sq
Tsja, kweetetniet. Ik kende Amp Fiddler al en Sly en Robbie zijn natuurlijk erkende grootheden. Ik was wel nieuwsgierig hoe dit samen zou komen. Een beetje met de hoop dat Sly en Robbie nog eens iets zouden kunnen maken als in de samenwerking met Grace Jones (Album ´Nightclubbing´).

Ik ben er niet erg enthousiast over. De bij hun eigen muziek normaal sterke ritmesectie van Sly en Robbie vindt geen weg in de rustige songs. Omdat er naast het orgeltje weinig anders meer is aan instumentarium rest er een steriel soort R&B en dat levert mij toch zwakke songs op als I Believe in You of geforceerde ´soul´ als Black House. Bij de reggae-nummers is het daarentegen ritmisch in orde maar dan blijkt onze ´ghetto fly´ toch te licht of op zijn minst geen overtuigende rasta. Enkele sterke momenten zijn er zeker wel. In Drama Inside komt de stem en typerende zangstijl goed tot zijn recht en komt er bij mij zelfs een plezierige associatie met Marvin Gaye op, zonder dat ik me daar dus aan erger. Ook Serious zie ik als een lichtpuntje op het album; een wat vlotter, maar niet-reggaenummer, waarbij de samenwerking ineens wel lijkt te kloppen.

Allemaal geen rommel met deze professionals, maar wat mij betreft ook zeker geen album van een combinatie die groter is dan de som der delen, en die bovendien te weinig blijvende composities bevat.