menu

Fiona Apple - When the Pawn Hits the Conflicts He Thinks Like a King What He Knows Throws the Blows When He Goes to the Fight and He'll Win the Whole Thing 'Fore He Enters the Ring There's No Body to Batter When Your Mind Is Your Might So When You Go Solo, You Hold You (1999)

Alternatieve titel: When the Pawn...

mijn stem
3,81 (207)
207 stemmen

Verenigde Staten
Pop / Rock
Label: Epic

 1. On the Bound (5:23)
 2. To Your Love (3:41)
 3. Limp (3:31)
 4. Love Ridden (3:23)
 5. Paper Bag (3:41)
 6. A Mistake (4:58)
 7. Fast as You Can (4:40)
 8. The Way Things Are (4:19)
 9. Get Gone (4:11)
 10. I Know (4:57)
 11. Across the Universe * (4:27)
 12. Never Is a Promise [Live] * (6:25)
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 42:44 (53:36)
zoeken in:
The Oath
De titel ziet er redelijk emo uit

avatar van Kill_illuminati
The Oath schreef:
De titel ziet er redelijk emo uit

Eerder erg lang, stel dat dit de enige manier is om het album te bij de naam te noemen als je er naar wil vragen in een platenzaak. Dan ben je minstens een uur bezig.

avatar van Pooiertje
3,5
Er staat volgensmij op deze site een album met een nog veel langere titel.
En dat vragen in de platenzaak zal vast geen probleem zijn

The Oath
wrm moet die titel zo lang?
Das toch enkel naar aandacht zoeken?

avatar van Kronos
4,0
Wat een gezaag over een titel...

Veel extra aandacht zal die niet opleveren. Voor ik hier op de site kwam had ik nog niet eens door dat de hele tekst op de hoes eigenlijk de titel was. In het vet staat enkel 'When The Pawn' en op de zijkant van het CD-doosje en op het schijfje zelf staan ook enkel die drie woorden.

De titel in zijn geheel blijkt een gedicht te zijn dat Fiona Apple schreef na het lezen van een artikel dat haar in een negatief daglicht stelde.

When the pawn hits the conflicts he thinks like a king
What he knows throws the blows when he goes to the fight
And he'll win the whole thing 'fore he enters the ring
There's no body to batter when your mind is your might
So when you go solo, you hold your own hand
And remember that depth is the greatest of heights
And if you know where you stand, then you know where to land
And if you fall it won't matter, cuz you'll know that you're right

Het boekje is mooi uitgevoerd. De tekst staat op een rode doorzichtige omslag en de foto van Fiona daarachter is een gewone kleurenfoto op de volgende pagina.

avatar van Gajarigon
5,0
De Japanners krijgen er als bonustrack nog de cover van "Across the Universe" bij.

avatar van Rudie
4,0
Inderdaad, wat een gezeur over een titel. Ik heb het altijd leren kennen als 'When the Pawn Hits' en heb dan ook nooit moeite gehad met het bespreken van dit album met andere.

Wel een bijzondere plaat, verder volledig onbekend met het werk van de dame in kwestie maar nog regelmatig weet ik dit album met plezier te beluisteren.

avatar van herman
Gajarigon schreef:
De Japanners krijgen er als bonustrack nog de cover van "Across the Universe" bij.

Geweldige cover is dat. Staat ook op single van Fast as You Can.

avatar van Gajarigon
5,0
The Oath schreef:
wrm moet die titel zo lang?
Das toch enkel naar aandacht zoeken?


Op de iTunes Originals rond Fiona Apple geeft ze daar tekst en uitleg bij.

avatar van De-noir
4,5
Mede door de goede kritieken hier MuMe op de gok gekocht en ik moet zeggen: zeker geen spijt van. Fiona toont zich haast een soort vrouwelijke versie van Greg Dulli. Tenminste die vergelijking kwam bij me op bij het beluisteren van deze plaat (de rest van haar werk ken ik niet). Ze heeft een zelfde portie zelfdestructie in haar teksten en voordracht zitten die ik in het werk van The Whigs ook hoor. I'm gonna fuck it up again, gonna do it on purpose of And I'll be your girl, if you say it's a gift, And you give me some more of your drugs ..dat soort dingen dus Eigenlijk presenteert Fiona zich op dit album als een vrouw waar je als man helemaal niks mee te maken wilt hebben, maar toch oefent ze een vreemde aantrekkingskracht uit waardoor je de plaat steeds weer opzet. Mede ook door de prachtige jazzy arrangementen. Ja, prachtig album. Veel interessanter dan de Winehouses en Duffy's van tegenwoordig.

avatar van Devoo
Een bespreking geven van dit album met toch wel een degelijke lengte is niet zo moeilijk. Ik vind het album van Fiona Apple - When the Pawn Hits the Conflicts He Thinks Like a King What He Knows Throws the Blows When He Goes to the Fight and He'll Win the Whole Thing 'Fore He Enters the Ring There's No Body to Batter When Your Mind Is Your Might So When You Go Solo, You Hold You best wel een tof album!

avatar van Lexcoaster
5,0
Pop/Rock?

Ik noem dit eerder Jazz-achtig...

sxesven
Noem het wat je wilt, maar jazz is het niet, hoor.

avatar van Lexcoaster
5,0
Vind ik wel, sommige songs hebben naar mijn idee best wel wat jazzy invloeden. Rock zit er soms ook wel in verwerkt, maar in mindere mate.

sxesven
Welles nietes.

avatar van Lexcoaster
5,0
Haha.

Vergeet niet dat jazz in een grote mate een divers genre is. Jazz is niet alleen maar de kamer muziek van Miles Davis of Big Band-achtige muziek. Vooral als je luisterd naar liedjes zoals Paper Bag, Love Ridden en A Mistake, zit daar veel meer jazz in dan rock.

Rock zit dan misschien verwerkt in de snellere liedjes zoals Fast As You Can en Get Gone (vanwege de aanwezige drums), toch vind ik dat meer up-tempo jazz dan rock.

Maargoed, waarom alles tot in den treure classificeren en in hokjes stoppen? Fiona heeft een eigen sound gecreëerd, daar kunnen veel MTV sterren wat van leren.

sxesven
Dat jazz breed is, ja, natuurlijk - dat hoef je me, zie stemmenlijst en/of top 10, heus niet te vertellen. Een popplaat als When the Pawn... ontbeert echter elk kenmerk van jazz - kwalificatie 'jazz(y)' voor een plaat als deze snap ik dan ook niet zo. Hetzelfde als bij van die hippe jazz-hip-hop-platen uit Japan, of zo'n Caro Emerald - men samplet jazz, of meet zich een jazzy imago aan, en plots sta je op North Sea Jazz, waar jazz ruim baan moet maken voor pop, soul, hip-hop, noem het maar op. Waar gaat het toch mis...

Maar goed, classificeren, handig, verder niet echt nodig inderdaad - wat mij betreft volstaat pop hier.

avatar van Lexcoaster
5,0
Toch vind ik hier veel meer jazz invloeden in zitten dan rock. Pop muziek alleen volstaat hier niet denk ik.

Wat betreft het feit dat Jazz steeds meer ruim baan moet maken voor populairdere muziek op festivals, in kan me helaas wel vinden in die trieste constatering.

James Sawyer
Fiona Apple - When the Pawn... (1999)

Na het lezen van enkele berichten van 'sxesven' heb ik deze cd maar er eens geleend van de Bibliotheek. Maar zo vrolijk als 'sxesven' ben ik er niet van geworden. De muziek klinkt redelijk origineel en de titel is dat absoluut ook, maar toch heeft het mij absoluut niet geraakt.

Had haar andere twee albums 'Extraordinary Machine' en 'Tidal' ook geleend maar die ga ik ook niet eens meer luisteren. Dit is niet voor mij weggelegd, er is zoveel betere pop/rock te vinden.

Ik lees hierboven of onder me dat Lexcoaster vind dat er meer Jazz invloeden inzitten dan rock. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik hoor hier juist echt geen Jazz invloeden in. Door mijn vader (een grote Jazz fan) is dat genre mij een beetje met de paplepel ingegoten, maar je hoort hier overduidelijk meer rock in terug. Maar goed dat zal wel een discussiepunt blijven. Ik hoor het er in ieder geval niet in.

Wat betreft dit album vind ik het laatste nummer een erg mooie afsluiter, en ook gelijk het mooiste nummer van het album. De bonustracks stonden niet op mijn geleende cd. Dus met laatste nummer bedoel ik 'I Know'

avatar van Lexcoaster
5,0
Jammer dat je het niet kon bekoren. Als je haar stem niks vind, kan het ook niks worden. Raar overgens, want velen vinden haar een prachtige stem hebben.

Over smaak valt niet te twisten.

avatar van jellecomicgek72
When the Pawn Hits the Conflicts He Thinks Like a King What He Knows Throws the Blows When He Goes to the Fight and He'll Win the Whole Thing 'Fore He Enters the Ring There's No Body to Batter When Your Mind Is Your Might So When You Go Solo, You Hold You.

...Juist.

avatar van Gajarigon
5,0
Neen, eigenlijk niet juist.

avatar van jellecomicgek72
Hoe kom je er als artiest in vredesnaam bij om zo'n titel aan je album te geven. Tegen de tijd dat je die titel volledig hebt opgezegd zonder te struikelen over je eigen woorden ben je een 3 uur verder.

avatar van herman
Ik heb de alternatieve titel maar even weggehaald, aangezien ie dermate lang is dat ie niet volledig in het veld past. En om nu een onjuiste titel weer te geven... Zijn we ook meteen van discussie over de titel (die hier de helft van de berichten inneemt) af.

Heb de volledige titel in de eerste post bij de albumdiscussie gezet.

avatar van Manuel
4,0
Kronos schreef:
(...)
Het boekje is mooi uitgevoerd. De tekst staat op een rode doorzichtige omslag en de foto van Fiona daarachter is een gewone kleurenfoto op de volgende pagina.


Dan heb je een mooiere versie dan ik.. Maar die van mij was ook wel erg cheap bij CD-Wow..

sxesven
Manuel schreef:
(quote)


Dan heb je een mooiere versie dan ik.. Maar die van mij was ook wel erg cheap bij CD-Wow..

Heb zelf beide versies; die met rood papier gewoon een keer bij de Plaatboef weggeplukt. Ogen open houden dus, misschien heb je mazzel!

avatar van Kronos
4,0
Terwijl ik naar Silk & Soul luister van NIna Simone besef ik plots dat Fiona Apple daar wel schatplichtig aan is. Hun lage stemmen met snel vibrato lijken ook op elkaar.

avatar van Ataloona
3,5
Ik wist eigenlijk niet wat ik kon verwachten bij dit plaatje, ik dacht gewoon: 'Laat ik Fiona Apple eens luisteren.' En ik ben wel blij dat ik dat gedaan heb, want wat is dit een prachtige plaat. Fiona heeft een prachtige stem, de nummers zijn van zeer hoge kwaliteit en het heeft soms wel wat een bombastische sfeer die dan weer overgaat naar rustige momenten. Veel afwisseling en dat maakt dit ook tot een genot. Prachtige popplaat

avatar van coldwarkids
jellecomicgek72 schreef:
Hoe kom je er als artiest in vredesnaam bij om zo'n titel aan je album te geven. Tegen de tijd dat je die titel volledig hebt opgezegd zonder te struikelen over je eigen woorden ben je een 3 uur verder.


Idd belachelijk!

avatar van The_CrY
4,0
geplaatst:
Ook dit album luistert heerlijk weg. Wederom een lekker eigenzinnige sfeer. Misschien nog wel een tandje beter dan haar meest recente worp.

avatar van Cor
4,5
Cor
geplaatst:
Kan soms knap onrustig worden van de gedachte dat er nog zoveel moois en onontdekt ligt te wachten. Neem nou Fiona Apple. Kende ik niet, nooit iets van gehoord, maar de reuring rondom 'Fetch The Bolt Cutters' is aanleiding om te gaan luisteren en vaak pak ik dan de backcatalogus er ook nog even bij. En wat een fijne ontdekkingsreis is dat. Na 'Tidal' is ook dit 'When The Pawn....' weer een klein meesterwerkje. Die jazzy loopjes in de bas, het krachtige en dwingende pianospel en dan de teksten met zoveel zeggingskracht neergezet. Ben nu al fan van Fiona. Op naar album nummer 3.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:57 uur

geplaatst: vandaag om 05:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.