Ooit, terugkijkend op mijn jeugdjaren, als pubertje van net 16 die al bijna 2 jaar naar metal luisterde, dacht ik op een gegeven moment ook dat het cool was om mijn haar te laten groeien (stond me niet), metal-shirts te dragen (dat doe ik nog steeds zo nu en dan) en schijt te hebben aan de norm. Tja dat was natuurlijk wel wat op die leeftijd. En weet je, ik kijk er met een goed gevoel op terug. Het had ook wel weer wat! Ik zie er zeker dan ook een bepaalde vorm van charme in.
En...uiteraard is er één ding niet veranderd: mijn enthousiasme en liefde voor metal!
Niets is zo veranderlijk als de mens en zeker in de 'goede, oude tijd' was een geregeld uitstapje naar de platenboer om van mijn zuurverdiende centjes een aantal goede metal-CD’s te kopen, eerder regel dan uitzondering.
Ik weet dan nog goed dat ik wat verveeld door de metal-collectie aan het bladeren was en het vakje van Obituary tegenkwam. Drie albums op CD (40 gulden per stuk toentertijd!!!) staarden mij aan. Eentje letterlijk, namelijk het oog van de prachtige cover van Cause of Death, bleef mij aankijken en ik kon de CD's, nadat ik ze eens goed bestudeerd had, niet meer wegleggen. De covers van respectievelijk Slowly We Rot, Cause of Death en The End Complete hadden mij letterlijk bevangen. Wat een cover-art! Werkelijk fenomenaal. En dan dat bandlogo: OBITUARY!!! Geweldig!
Ik was toen al wel wat bekend met harde trash en death metal: Testament, Sepultura en uiteraard Metallica. Maar Obituary kende ik (nog) niet. Op basis van de album-covers besloot ik om de albums (de drie klassieke Obituary-albums) te kopen en thuis op me te laten inwerken. En ik was niet meteen verkocht. Ik kon niet wennen aan de zompige, modderige productie van de albums en de algehele stijl en sfeer bleek toch niet helemaal aan te slaan, m.u.v. Cause of Death, waar ik wel over te spreken was.
Echter, om de één of andere reden pakte het me allemaal niet voor de volle 100%. Tuurlijk, ik hoorde het wel, maar daar bleef het bij. Uiteindelijk besloot ik de albums van de hand te doen. Slecht besluit, want wat beleef ik tegenwoordig toch een hoop plezier bij de muziek van Obituary.
Na al die jaren kom ik dan dus toch weer terug bij deze band. Na uiteindelijk weer stuk voor stuk wat klassieke nummers beluisterd te hebben, besloot ik me dan ook om me weer opnieuw te verdiepen in deze legendarische death metal-band. Want, niets is zo veranderlijk als de mens!
De sound van deze band en zeker ook de strot van John Tardy is wat mij betreft uniek; er is geen band die specifiek zo klinkt als Obituary en dit bevestigen ze al decennia lang. Dat ze daarbij niet voor vernieuwing zorgen, maar continu in dezelfde modus blijven hangen qua stijl, is juist bij deze band zo belangrijk. Juist afwijken van de vertrouwde formule, zou geen goede zet zijn geweest.
Het debuut Slowly We Rot mag misschien wel gezien worden als het meest unieke album van de band. Op dit debuut klinken deze toentertijd nog zeer jonge knapen als een stel opgefokte pubers die even laten horen wat ze in hun mars hebben. Duidelijk is te horen dat er puurheid in de muziek zit; dit is gewoon een zeer spontaan in elkaar gezet album die het moet hebben van de kracht, de intensiteit, de sound en de impact die het album in zijn algemeenheid had op death metal in die tijd. Een product van zijn tijd, dat zeker, maar tegelijkertijd een ongelooflijk invloedrijk album waarmee Obituary eer bewijst aan de metalbands waar ze zelf de inspiratie vandaan halen: Slayer, Hellhammer, Celtic Frost, Venom en Metallica. Dit alles zwaar overgoten met een zompig, drassig geluid wat duidelijk een handelsmerk van de band zou gaan worden: geen cleane, nette producties, maar zware, logge producties met de laag gestemde gitaren van Trevor Peres en toenmalig lead-gitarist Allen West, de vettig klinkende drumsound van Donald Tardy, de ronkende basgitaar van de toenmalige basgitarist Daniel Tucker en natuurlijk de monsterlijke grunt van John Tardy, één van de besten binnen het genre. En niemand minder dan Scott Burns wist hoe death metal moest klinken en de unieke sound die zo kenmerkend is aan veel death metal-albums uit die tijd, staan op zijn conto.
Slowly We Rot is eigenlijk één groot feest voor death metal-fans. Het album verveelt geen seconde en de ene na de andere klassieker wordt er als het ware uitgespuwd.
“Internal Bleeding” opent de plaat op zeer overtuigende wijze en als de muziek er dan eenmaal in knalt en de eerste doodsrochel van John Tardy te horen valt, weet je gewoon dat er met deze gasten niet te spotten valt.
Sommige nummers lijken eerder schetsmatig dan als volwaardige composities te klinken, maar dat past zo wonderlijk binnen vooral deze eersteling van Obituary. Nummers als “Godly Beings”, het messcherpe “Gates to Hell” (met de meest abrupte fade-out ooit in metal-historie) en het razende “Words of Evil” bewijzen dit. Andere composities klinken weer wat meer ‘doordachter’, zoals de klassieker “’Til Death” en uiteraard het weergaloze, eveneens klassieke titelnummer.
De rest van de nummers zijn ook allemaal stuk voor stuk geweldig en zouden ervoor moeten zorgen dat iedere metalfan (en niet alleen fans van death metal), dit album in ieder geval op zijn minst gehoord moeten hebben. Het enthousiasme is namelijk in alles te horen en zorgen voor een heel puur en heel eerlijk album waarmee de Obi-boys als het ware willen zeggen dat ze inderdaad niet behoren tot de meest geniale muzikanten, maar dat ze wel duidelijk hun voorliefde voor harde metal hebben weten te vertalen in een zeer overtuigend neergezet debuut, die tot op de dag van vandaag niet alleen als één van de beste albums van Obituary beschouwd word, maar ook als terechte metalklassieker.
En alhoewel er meer zou komen (en één album zou Slowly We Rot op alle fronten overtreffen), is er in ieder geval één album die er zeker toe doet binnen de discografie van Obituary en dat is simpelweg dit debuut-album.
Slowly We Rot is verrot fantastisch!