Shocking Blue - Scorpio's Dance (1970)

Rock / Pop
Label: Pink Elephant

1. Scorpio's Dance (First Movement) (0:40)
  2. Alaska Country (3:54)
  3. Sally Was a Good Old Girl (3:29)
  4. Daemon Lover (6:05)
  5. Scorpio's Dance (3:47)
  6. Little Cooling Planet (4:02)
  7. I Love Voodoo Music (4:03)
  8. Seven Is a Number in Magic (3:00)
  9. Keep It If You Want It (2:54)
  10. Water Boy (2:35)
  11. Send Me a Postcard * (2:41)
  12. Mighty Joe * (3:15)
  13. Hello Darkness * (2:56)
  14. Pickin' Tomatoes * (3:18)
avatar van postman
Prachtig album van shocking blue, vooral demon lover is schitterend
Een aanrader voor de fans
Op de cd staan extra tracks , zeker mooi, maar die horen op een verzamelaar.

avatar van jurado
mmm... deze heb ik op lp , pink elephant label +poster.
Zou dat nog wat waard zijn buiten Nederland?

avatar van musician
Bijzonder. Heel bijzonder.

Ik vind dat toch zo merkwaardig. De oude LP's van Shocking blue duurden globaal een half uur: waarom toen al niet één van de vele hitsuccessen uit dezelfde tijd toegevoegd? Dat zou de commerciële kansen toch enorm vergroot hebben? Nationaal en wellicht ook internationaal.

We zijn/worden uiteindelijk doodgegooid met compilaties van de hitsingles van Shocking blue. De studio-cd's worden een beetje vergeten, lijkt het wel. Als je het aantal stemmen tenminste optelt op musicmeter.

Nú zet men een viertal hits als bonus achter het oorspronkelijke album. Net als hier, bij Scorpio's dance. Alleen het niet onaardige, laatste nummer, Pickin' tomatoes was de b-kant van Hello darkness.

Ik heb de extra nummers niet mee laten wegen in mijn beoordeling, ik wilde het originele album beluisteren.

Langzaam maar zeker wil ik alle studio cd's van Shocking blue hebben, zoals ik ze (veel) eerder ook al eens heb verzameld van een andere Nederlandse trots, Earth & fire. Ook trouwens een band die hitsingles en LP-werk goed wist te scheiden, maar nog niet zo fanatiek als Shocking blue.

Het verzamelen van oude studio cd's van Shocking blue betekent dus kennismaken met nieuwe nummers, nieuwe muziek. Een compilatie met de hits van Shocking blue is één ding, hier gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

Onbekend, wie staat hier ooit nog bij stil, geen bekende hits dus en vooral geen uitgebreide gedigitaliseerde catalogus die onder brede belangstelling werd uitgebracht. En de vrouw die daar nog voor had kunnen zorgen, zangeres Mariska Veres, is inmiddels overleden.

Van gitarist/componist Robbie van Leeuwen hoor je eigenlijk ook nooit meer. Zoveel prachtige muziek gemaakt tussen 1968-1974. Waar is hij gebleven? Ik geef wel toe, dat hij erg weinig gelouwerd is in Nederland, ondanks al zijn prestaties. Maar ik zou graag weer eens een nieuwe cd van zijn hand willen horen. Eens componist altijd componist, toch?

In ieder geval, mijn eerste aanschaf Scorpio's dance vind ik gelijk een schot in de roos. Een prachtig staaltje van kunde van Van Leeuwen e.a., prachtige rocknummers. De openingsnummers zijn direct sterk en eigenlijk neemt de cd in kracht alleen maar toe.

Deamon lover, Seven is a number in magic: het lijken volstrekt verloren gegane onbeminde en onbekende pareltjes maar ze bestaan toch echt. Eén van de redenen om door de aanschaf van al hun werk met terugwerkende kracht ook de belangstelling voor Shocking blue weer te doen herleven.

En ik blijf er maar op hameren: de officiële LP duurde 34 minuten. Een prima tijd om geïnteresseerd te blijven, een goed tijdspanne ook voor de band om zich alleen te concentreren op het goed uitvoeren van de allerbeste nummers. Wat zwak is valt af, zonder kunstmatige pogingen het alsnog toe te voegen. Wat natuurlijk vaak zo is bij de overdreven lengtes van de cd.

Je hoort hier de spelvreugde van af. Van Leeuwen schreef 10 topnummers in de beste Shocking blue tradities, de beste samenstelling van de band. Naast Veres maakten ook Klaasje van der Wal en Cornelis van der Beek deel uit van de groep. Ze leken volledig op elkaar ingespeeld.

Natuurlijk had Shocking blue z'n eigen aantrekkelijke kanten in de rockmuziek. Een andere dan de wat stevigere Golden earring (en z'n toen dwarsfluitende Barry Hay) en de symfonische rock van Earth & fire.

Maar het meest onthullende aan deze Scorpio's dance is eigenlijk dat Shocking blue daar nauwelijks voor onderdeed. De cd heeft ook nog eens ruim voldoende internationale kwaliteiten. Het is jammer, dat dat uiteindelijk alleen is gelukt met Venus. Een beetje internationaal gelouwerde manager had daar meer uit kunnen halen.

avatar van boterzonderham
In ieder geval een band waar Nederland trots op mag zijn.

Father McKenzie
Mariska, R.I.P. deze jongen hier is eeuwig en drie dagen fan, en draait echt vààk de muziek van deze prima hitband.

avatar van Blu-ray
musician schreef:
Bijzonder. Heel bijzonder.
Wie de originele studio-cd's van Shocking blue aan een nader onderzoek onderwerpt, zal al snel tot de constatering komen dat er nagenoeg geen hits op staan...
'Daemon Lover' is wel een hit op YouTube!

avatar van henk01
Idd, behoorlijk ondergewaardeerd!

avatar van JJ&Joan
Hier staat op als to(e)maatje het formidabele PICKING TOMATOES:
de heerlijkste sprankelende popsong ooit gemaakt.
Proef er nog es van en laat je bekoren door een overheerlijk guitarspel.

avatar van Rockfan
musician schreef:

Misschien heb je hier wat aan....

avatar van musician

Tja. Woont in Wassenaar en houdt van vissen.
Dat hij mensenschuw is, was ook al bekend.

Maar de vraag of hij niet weer eens nieuw werk zou willen uitbrengen wordt niet gesteld...

avatar van Rockfan
Vraag me af of hij dan antwoord had gegeven. Denk van niet. Over plagiaat durfden ze ook niet te beginnen...

avatar van Jan Wessels
Grappig trouwens om te lezen dat ze het vooral niet hebben gehad over de beschuldiging dat Van Leeuwen plagiaat zou hebben gepleegd (de melodie van Venus zou namelijk erg lijken op die van The Banjo Song van het Amerikaanse folktrio The Big 3). Ik ken dat nummer niet.

Wat me wel opvalt is dat Mighty Joe wel heeeel erg lijkt op The Price of Love van de Everly Brothers (en Bryan Ferry).
Of was dat bewust zo gedaan?

avatar van Arrie
Jan Wessels schreef:

Of was dat bewust zo gedaan?

Verrek, nu je het zegt. Zou er best door geïnspireerd kunnen zijn.

Maar het ligt er lang niet zo dik op als bij Venus/The Banjo Song. YouTube is your friend: https://www.youtube.com/watch?v=9uqnN3ek2v. Lijkt me persoonlijk geen twijfel over mogelijk dat Robbie van Leeuwen dit nummer als inspiratiebron heeft gebruikt.

avatar van Jan Wessels
Arrie schreef:
Verrek, nu je het zegt. Zou er best door geïnspireerd kunnen zijn.

Die link doet het niet maar ik heb 'm gezien. Inderdaad sterke overeenkomst! Maar die gitaar uit Mighty Joe is rechtstreeks overgenomen. Alleen de melodie erover heen is aangepast.
Shocking Blue - Mighty Joe 1969 - YouTube

avatar van postman
wat zeggen ze altijd beter goed gejat dan....

Mijn allereerste lp.

Ik draai deze plaat nog met enige regelmaat. Héérlijke lp en een ander geluid dan de singles die ze uitbrachten.

En met trots kan ik mededelen dat er na al die jaren geen kraak of ander ongewenst geluid te horen is..