Meshuggah - I (2004)

Zweden
Label: Fractured Transmitter

1. I (21:02)
avatar van Jochempie
Saaie intro??? Ik vind de intro misschien juist wel het beste stuk van het nummer! Zo extreem met al die tempowisselingen. Alleen maar de bovenste snaar, ok maar kom op. Al die tempowisselingen zijn geniaal. Hoe ze het onthouden weet ik echt niet.

avatar van bennerd
Wat kan ik nu nog zeggen dat hier nog niet gezegd is?
Ik vind Meshuggah al een meesterlijke band, en I is echt een meesterwerk, dat niet veel anderen het hun kunnen nadoen.
Het is nog niemand (en dan bedoel ik ook echt niemand) gelukt om mij met een liedje van 21 minuten lang te blijven boeien, en dan luister ik naar dit.
Ik moet zeggen, ze blazen me weer eens omver!
Een lekker hakkende intro (jummie ) , gevolgd door lekkere riffjes, soms even rust en dan nog de geweldige zang, dat is een formule die menig metalfan doet watertanden (zoals bij mij is gebeurd).
Dit wordt zoeken voor een plaatsje in mijn top 10.

avatar van Jochempie
Man oh man, ik luister dit nummer nu de afgelopen tijd weer ontzettend vaak en ik blijf het beter vinden. Beste stukje is zeker de solo en het moment dat plaatsvindt op 6:48.

Eigenlijk ken ik weinig metal nummers of nummers in het algemeen die zo ontzettend geniaal zijn Ik zou dit eigenlijk wel tot beste metalnummer ooit kunne verklaren met een top 10 die er dan zo uitziet.

1 Meshuggah - I
7 Death - Story To Tell
8 Metallica - My Friend of Misery
9 Nile - Cast down the heretic
10 Tenacious D - Tribute

Ik weet dat het geen reet te maken heeft met I maar ik vond het gewoon leuk om even mijn favoriete 10 epische metal nummers op te schrijven.

Een beest van een nummer! Gedurende de eerste helft is de intensity-level zo hoog dat het is alsof je non-stop op je bek getimmerd wordt. Dan breekt het eerder genoemde 'Pink Floyd'-moment aan en wordt het geheel wat overzichtelijker, maar dit gaat niet ten koste van het algehele beklemmende sfeertje. Velen noemen het intro het mindere moment. Vind ik persoonlijk helemaal niet, want het klinkt lekker vet en dreigend op hoog volume.

avatar van Gajarigon
Hoge verwachtingen voor deze, straks zal ik kunnen horen of ze ingevuld zullen geraken.

Edit: Eerste indruk is alvast: 'lekker lekker lekker'

avatar van Jochempie
Man o Man, ik luister dit album de laatste tijd weer vaak en ik kan er werkelijk geen genoeg van krijgen. De tekst is ook erg goed en deed me eigenlijk denken aan een soort van Apocalypse Now. Hmm misschien is het slechts logisch dat mijn favoriete nummer ooit mijn favoriete film ooit reflecteerd.

Dat gedeelte vanaf 8:40...

avatar van misorabi
Dat stuk is inderdaad geweldig. Mijn favoriete gedeelte uit het lied.

luijsterburg
Tering, wat een "intro", eerder een plens koud water in je gezicht. dit word nog leuk.

avatar van BlueVelvet
Het intro is echt waanzinnig. Het hele nummer is waanzinnig. Ik heb altijd de neiging om dit kei- en keihard te zetten.

avatar van king_pin
HammerHead schreef:
Hmm, vooral het 2 minuten durende intro is zo eentonig dat ik er me na zo'n halve minuut aan begin te ergeren. Da's ook de reden dat ik er geen 5 sterren van kan maken voor dit EP'tje.

Voor de rest de term meesterwerk inderdaad wel van toepassing ja.

Dat intro bouwt de spanning op, zo erg dat je bijna al ontploft voordat het nummer dat doet!!! !

avatar van Paalhaas
De konijnen, wat een nummer.

avatar van dirkje25
GE-WEL-DIG niet meer en zeker niet minder

avatar van andnino
Ik geef toch "maar" een 3,5*. het neigt wel naar de 4*, en niet hoger omdat vooral de rustpunten (nog) niet helemaal doordringen. Vooral die eerste klinkt behoorlijk random, en daar houd ik niet van bij Meshuggah.

avatar van korenbloem
Goed bezig Pim. inderdaad een prachtig nummer.

avatar van Don Cappuccino
Ik had echt geluk met deze EP, hij lag bij de uitverkoop van de plaatselijke Music Store voor 1 EURO!!!!! Voor zo´n meesterwerkje! Dit is gewoon geweldig! En de riffs

leander?
Don Cappuccino schreef:

Nice!

avatar van andnino
Voor die prijs heb ik daar ook een keer Brian Setzer's Boogie Woogie Christmas opgepikt ;p ze weten blijkbaar niet wat voor muziek ze voor bijna gratis wegdoen.

Don Cappuccino schreef:

Dat noem ik een onvervalste Guus Geluk-erlebnis!

Ik luister nooit meer Meshuggah maar ik zou er toch veel voor over hebben om een live poging van I te mogen zien.

avatar van WILDE_FRANS
Een poging? Ik pm je mijn rekeningnummer!

Van Meshuggah uiteraard

co0per schreef:

Tomas Haake kijkt wel uit!

Ik blijf het wat vreemd vinden. Op I werk afleveren van een octopus op steroïden en dan een drumcomputer gebruiken voor rechtlijnerige Catch 33...

Bij het stuk tussen 3:34 en 4:54 krijg ik altijd het idee alsof Haake een vlieg probeert dood te meppen...

avatar van andnino
Doet 'ie dan wel met zulke atomaire precisie dat het wonderbaarlijk is dat ie 'm niet in één keer raakt.

avatar van king_pin
kaztor schreef:

Tomas Haake kijkt wel uit!

alles voor t experiment

Beide zjin voor mij t beste wat Meshuggah heeft gemaakt.obZen was dan ook een kleine tegenvaller (ze waren zo goed in de juiste richting aan t gaan)

Misterfool
R.I.P Misterfool
5 minuten geleden overleden door 21 minuten lang muzikaal gebeuk.
De dader schijnt Meshuggah te heten. De authoriteiten zoeken nog naar de juiste waardering voor dit album. Ergens tussen 4 en 5.

avatar van niels94
Zojuist mijn eerste luisterbeurt erop zitten en ik kan alvast vertellen dat ik nog veel plezier ga beleven met deze EP! Het hakt, beukt en stampt als een machine. Mij doet het ergens wat aan industrial denken, maar dan veel harder en nóg zwaarder.

avatar van korenbloem
Leuk dat ie bevalt, Niels!