Klaus Schulze feat. Lisa Gerrard - Rheingold (2008)
Alternatieve titel: Live at the Loreley
Wellgunde (14:56)
Nothung (11:20)
Nibelungen (31:27)
geplaatst: 3 november 2008, 19:37 uur
Ziet er qua verpakking interesant uit. Het doet wat denken aan een boek wat over de Middeleeuwen gaat. Ben nu al benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Zit het in het verlengde van Farscape of is het totaal iets anders? Wacht, ik zet hem wel op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas gezien de datum wanneer het op de markt komt.
geplaatst: 3 november 2008, 21:23 uur
Ja het is gedeeltelijk Farscape. En het mooie is dat je kunt kiezen of de 2 CD set, of de 2 DVD set, en ja ook nog de 2 CD/2DVD set.
geplaatst: 5 november 2008, 21:48 uur
Gerards Dream schreef:
Ik was bij dit concert en ja, het is deels in de lijn van Farscape maar dan qua uitersten wat extremer. Farscape is bijna een meditatie qua sfeer. Tijdens het concert verkenden Schulze en Gerrard duidelijk meer de extreme mogelijkheden die hun combi met zich mee kan brengen. Dit pakte wat mij betreft zelfs soms nog beter uit dan op Farscape. Tenminste, dat vertelt mijn herinnering, ben benieuwd of dat nog steeds overeind blijft na het bekijken en beluisteren van dit pakket.
Ter info: de hele boel is gemixt in de Real World studios van Peter Gabriel en op de dvd staat ook nog een interview met KS dat is afgenomen door Steven Wilson (Porcupine Tree, no-man, Bass Communion, Blackfield).
geplaatst: 5 november 2008, 22:07 uur
Dat klinkt in ieder geval hoopvol, dat het wat extremer is dan Farscacpe, want wat meer dynamiek had voor mij daar wel gemogen. Afwachten dus en vol verwachting klopt mijn hart dus.
geplaatst: 20 november 2008, 09:57 uur
Nou, ik heb gisteren de promoversie binnengekregen
Eerste indruk (heb een groot gedeelte van de eerste dvd gezien): erg sfeervol, met veel (soms lawaaierig!) publiek in het geluid. Camerawerk is goed, maar men had bij sommige recorders toch beter voor een wat stabielere opstelling mogen kiezen (statief of een zgn. 'bodyconstruct').
Ook ik was bij het concert (met o.a. ChrisX
Waarom ik deze release 'completer' vind dan Farscape (die overigens ook goed is te noemen), is dat hierin werkelijk alle elementen zitten die Schulze's muziek zo speciaal maken. Met name de uitgestrekte korengeluid (uit de Emu) en de Minimoog-solo's... en dan die vage klanken uit de Waldorf Wave in 'Loreley' waarop Gerrard prachtig anticipeert (of is het andersom?).
De komende dagen waag ik mij aan het bekijken van de toegiften. plus de bonus dvd. De bonus track 'Nibelungen' is een outtake van de Farscape-sessies: een stuk dat Schulze -net als de andere- had opgenomen om te gebruiken voor de vocalen van Gerrard, maar dat uiteindelijk toch op de plank is blijven liggen.

Ook ik was bij het concert (met o.a. ChrisX
) en het gaat voor mij de boeken in als één van de beste die ik dit jaar heb gezien. Daarnaast vond ik het concert eentje die voor de electronische muziek zó ontzettend compromisloos was, dat het tijdens het festival na die 'knallende' TD-set bijna als een soort ontlading aandeed.Zelden heb ik zo nagenoten van een concert en als ik "Rheingold" bekijk, dan komen de herinneringen één voor één weer boven.
geplaatst: 20 november 2008, 19:03 uur
wowter schreef:
Ai.. meen je dat van dat 'shaky' beeld? Ik was er al bang voor op basis van de trailers online. Het komt op mij een beetje amateuristisch over (net als die dvd van The Tangent) en dat is toch iets wat je eigenlijk als producent niet zou willen.
geplaatst: 20 november 2008, 22:48 uur
ChrisX schreef:
Amateuristisch is het zeker niet en totaal niet te vergelijken met de Tangent dvd.
Het is ook niet echt 'shaky' eerlijk gezegd: ik zeg alleen maar dat, als ik de regisseur was geweest, een paar camera's op statief had gezet. Verwacht dus zeker geen 'bibber'-beelden

geplaatst: 24 november 2008, 14:23 uur
ChrisX schreef:
Toevallig kreeg ik vorige week wat te horen van het concert dat Schulze en Gerrard op 12 november in Berlijn gaven en dat week sterk af van wat ze op Loreley deden. Nog minimaler en extremer (zeker wat betreft de zang!). Ik was zeer aangenaam verrast.

Het schijnt overigens dat het concert in Warschau (13 november) ook is gefilmd, zodat wellicht volgend jaar al weer een opvolger van deze 'Rheingold' kan worden verwacht?
geplaatst: 24 november 2008, 14:25 uur
'Gedeeltelijk Farscape'?
Nou, daar ben ik het totaal niet mee eens. Was jij bij het concert of heb je de dvd al gezien?
Het eerste stuk 'Alberich' bevat dezelfde basis als 'Liquid Coincidence 1' (en dus zonder zang van Gerrard), maar verder houdt iedere vergelijking met Farscape wat mij betreft op.
geplaatst: 12 december 2008, 11:37 uur
DVD heb ik gezien, en de elementen, niet altijd even duidelijk met uitzondering van Alberich, van Farscape hoor ik hier en daar toch terug, dus daarin verschil ik van mening. Het concert had ik graag naar toe gewild alleen dor familie omstandigheden toen kon ik niet maar ik had Klaus graag live gezien.
geplaatst: 30 december 2008, 01:20 uur
tangmaster schreef:
Farscape hier en daar terughoren?
Hmmm, vind ik knap. (op de al aangestipte overeenkomst tussen Alberich en Liquid Coïncidence 1 na dan).
De gehele werkwijze en uiteindelijke sfeer van beide projecten (zoals ik het maar even noem) verschillen zo sterk van elkaar, dat ik vind dat beide weinig overeenkomsten vertonen. Rheingold blinkt uit in spontaniteit en interactie tussen Schulze en Gerrard. Wat de één doet, leidt tot een reactie van de ander. Ik vind dat dat op Farscape niet zo is; die is veel meer gemaakt met voorbedachte rade (wat ook door Schulze in menig interview al uit de doeken is gedaan).
Ik raad dan ook om met name alle 'Farscape-haters' (ze zijn er, lees de reacties maar) eens naar Rheingold te kijken/luisteren. De samenwerking tussen deze artiesten is namelijk heel anders tijdens dit live-concert.
geplaatst: 14 januari 2009, 21:59 uur
Na op Farscape kennis te heben gemaakt met Lisa Gerrard was ik wel benieuwd geworden hoe deze samenwerking met Klaus Schulze live zou klinken. Over Farscape wat ik niet echt enthousiast, maar een dike voldoende was dit album me wel waard.
Met wat experimentele klanen gaat cd 1 van start en daarna volgt iets wat plechtig aandoet. Langzaam maar zeker komen delen na voren die me aan Farscape doen denken. Mooie sfeer volle klanken uit de electronica-winkel van Schulze. Het doet me denken of ik in een kerk zit en niemand wat durft te zeggen omdat de organist en het koor nog wat aan het oefenen zijn voordat de mis begint. Daarna blijft de muziek statig en heb ik tot nu toe alleen Schulze gehoord, waardoor het idee ontstaat of Lisa Gerrard haar vliegtuig heeft gemist. Dit klopt ook als je het niet te letterlijk neemt, want haar stem komt op Alberich niet voor. Hiermee is dit stuk een lange prelude op wat er nog te wachten staat, wat overigens niet onplezierig is on na te luisteren. Heel ingetogen is het begin van Loreley, een bergje langs de rijn waar een sage over bestaat van een nimf die zo mooi zong dat er schepen er tegen te pletter sloegen. Heel in de verte hoor ik een koor van nimfen uit de electronica-winkel komen. Hierna volgen haast klassieke tonen uit de door Schulze bespeelde instrumenten. Wat later volgt een deel wat met sterk doet denken aan de kosmische muziek. Ook is daar ineens de stem van Lisa Gerrard die erg mooi is en goed bij de electronica past. Wat later in de composite wordt een eerste climax bereikt. Er wordt wat tempo gemaakt en in gedachte zie ik Schulze in de weer met toetsen. De stem van Gerrard doet me wat denken aan klaagzang uit het Midden-Oosten. Hierna volgt een mooi deel wat lijkt op een voorbij trekkend landschap, wat een mooi statig vervolg krijgt. Hierop is mooi te horen wat Gerrard met haar stem kan. Het einde van Loreley is om de rilling van te krijgen al zit het bijna tegen het valse aan. Als er een bescheiden applaus te horen is zit deel één erop.
Cd twee begint gelijk met spannende klanken die wat doen denken aan het afvoerputje, maar dan drastisch versterk. Klaus Schulze gooit er gelijk wat tempo in en er zijn klanken te horen die aan een elektrische gitaar doen denken. Later volgen klanken die aan een alarm doen denken, maar bovenal zit er veel tempo in. In gedachte zie ik dan de Germaanse god Wotan zijn ronde doen. Deze compositie houdt mij danig in de greep. Hierna volgt een terecht applaus. Met alleen de stem van Gerrard begint Wellgunde, het doet me denken aan een hymn voor het leven. Als daar later de toetsen van Schulze bijkomen wordt de sfeer echt sacraal. Hier wordt echt duidelijk hoe toonvast Gerrard is. Met wat speelse tonen begint Nothung en weldra is een mooie drive te horen die Schulze tot Schulze maken. In gedachte zie ik het publiek bij de Loreley even helemaal los komen. Ook ik kan niet stil zitten bij deze heerlijke drive. Het doet me helemaal los komen van de materie. Op het einde is nog goed hoorbaar dat er ondanks de gezondheidsproblemen van Schulze nog genoeg leven in de man zit. In alle rust begint Nibelungen. Al vrij snel zit ik in een sfeer die aan Farscape doet denken. Niet dat dit erg is, want na het uiterst swingende Nothung is wat rust niet erg. Heerlijk uitgesponnen muziek vult de kamer en als ik de ogen dicht doe vlieg ik over mooie gebieden van de wereld. Als daar op sommige plaatsen de stem van Gerrard is te horen is de sfeer compleet.
Ja, en dan is na een lange zit die te vlug voorbij is gegaan er toch een einde gekomen aan dit bijzondere album, wat zeker nog vaak de binnenzijde van de cd-speler mag zien. Daarnaast is de dvd ook erg interesant al is het wel schrikken bij het zien van hoe het met Schulze gaat. Echt gezond is hij niet meer, maar hopelijk blijft hij nog onder ons en mag hij gaan genieten van de rust. Zijn muziek blijft voorlopig bij mij voortleven. Dat heeft hij met ups en downs wel bewezen.
geplaatst: 31 januari 2009, 20:30 uur
Zojuist gehoord vanuit 'Schulze Welt', de opvolger van Rheingold:
"Dziekuje Bardzo"
Live, Warschau, 13 november 2008.
Dubbel cd. Verschijnt in april bij SPV.
Zijn ook filmopnames gemaakt... maar helaas deze keer (nog?) geen dvd.
"Dziekuje Bardzo"
Live, Warschau, 13 november 2008.
Dubbel cd. Verschijnt in april bij SPV.
Zijn ook filmopnames gemaakt... maar helaas deze keer (nog?) geen dvd.
geplaatst: 1 maart 2009, 23:02 uur
Heb zojuist de 'Limited Edition' gekocht, 2 maal dvd, 2 maal cd.
En ik was zeer onder de indruk!
De sfeer die in en om het muziek van meneer Schulze hangt is geweldig!
Zie de track 'Wellgunde'... Luister hoe Gerrard opgaat in het geluid van Schulze. Dat geef een geweldig gevoel en extra kick in het nummer!
Ik geef een welverdiende 4.5 punt!
En ik was zeer onder de indruk!
De sfeer die in en om het muziek van meneer Schulze hangt is geweldig!
Ik geef een welverdiende 4.5 punt!
geplaatst: 6 maart 2009, 13:40 uur
Voor wie geen genoeg kan krijgen van de combinatie Schulze/Gerrard, en dan met name 'Rheingold': ik heb net de laatste info binnengekregen over de nieuwe live-cd/dvd:
"Dziekuje Bardzo".
Verschijnt op 29 mei bij SPV.
- als 3CD (met complete opnamen van de concerten in Berlijn en Warschau, van 12 en 13 november 2008).
- als aparte DVD, met het complete Warschau-concert, plus interview met Gerrard, de 'Spaanse'-toegift van het Berlijn-concert en een stuk 'making of' van de optredens.
Verwacht muzikaal gezien wat anders dan Farscape of Rheingold. De optredens in Berlijn en Warschau waren een stuk minimaler van karakter!
"Dziekuje Bardzo".
Verschijnt op 29 mei bij SPV.
geplaatst: 8 april 2009, 20:11 uur
wowter schreef:
We zullen zien. Als Farscape zo'n beetje je grootste nachtmerrie is, dan heb je begrijpelijk niet erg veel vertrouwen in Rheingold...
geplaatst: 27 april 2009, 20:42 uur
Heeft al aardig wat luister beurten gehad dit album. Dit is een meesterwerk.
geplaatst: 8 juni 2009, 18:02 uur
Alberich: een persoon uit Götterdämmerung.
Loreley: verwijst naar het concert en naar de legende waaronder meer Heinrich Heine een gedicht over schreef. Friederich Schiller schreef er in 1837 muziek bij waar Wagner nog al gek op was, de enige titel die niet in de opera cyclus voorkomt.
Nibelungen: Slaat op de opera cyclus Der Ring Des Nibelungen.
Good old Klaus die met zijn Timewind al verwees naar Wagner. Op deze manier kijken naar het album wordt het steeds beter en beter.
geplaatst: 8 juni 2009, 22:18 uur
Mooie uiteenzetting, tangmaster. Het geeft goed weer dat Klaus Schulze erg met geschiedenis bezig is en haar symboliek en die vervolgens omzet naar bijzondere muziek. Als ik nu alleen al naar de hoesfoto kijk roept dit met jou verhaal erbij een veel diepere gedachte op. Het handvat van het zwaard is het begin van een zoektocht door diverse filosofieën. Zal binnenkort dit album weer eens in de cd-speler doen, ben erg benieuwd wat ik in gedachte krijg te zien.
geplaatst: 9 juni 2009, 18:47 uur
Nibelungen: Slaat op de opera cyclus Der Ring Des Nibelungen.
Op de tweede disc bij de dvd-versie vertelt Klaus ook over de link van "Rheingold" met Wagner en andersom.
geplaatst: 10 juni 2009, 19:18 uur
geplaatst: 1 juli 2009, 17:59 uur
geplaatst: 2 juli 2009, 07:25 uur
Vind je het stuk niet een beetje teveel doorkabbelen?
Nee dit is echt een meester werk van Klaus, het duurt zelfs nog te kort.
CorvisChristi (crew)
geplaatst: 18 oktober 2009, 12:42 uur
Een meesterwerk duurt altijd te kort, wat mij betreft. Hoe meer je erin opgaat, hoe sneller het afgelopen is, en dat geldt zéker voor dit magnifieke album die ik alweer een tijdje geleden op de kop wist te tikken in de unieke CD/DVD-uitvoering.
Sfeer en een sterke vorm van verbeeldingskracht omzetten in weliswaar minimale, maar toch zeer overtuigend gebrachte electronische muziek. Laat het maar aan Klaus Schulze over. Deze legendarische synth-pionier hoeft zich voor de echte liefhebber natuurlijk niet meer te bewijzen. Ook met Rheingold hoeft dat niet. Toch klinkt Schulze op deze CD (en DVD) fris, geïnspireerd en als herboren. Wellicht geldt dit vooral voor dat laatste, want ten tijde van dit album, had Schulze qua gezondheid niet zo'n beste periode achter de rug.
Rheingold is de live-registratie van Schulze's geweldige optreden tijdens het Loreley-festival, met als speciale gast Lisa Gerrard (ex-Dead Can Dance). Met haar heeft hij het schitterende Farscape gemaakt, waarop Rheingold eigenlijk een soort logisch vervolg van is.
Rheingold borduurt namelijk voort op de thema's en muzikale wegen die Schulze al bewandelde op Farscape. Dus krijgen we muziek voorgeschoteld die dan weer wel en dan weer niet rechtstreeks van het Farscape-album afgeleidt lijkt te zijn. Met daaroverheen natuurlijk de buitenaardse en ongrijpbare zang van Lisa.
Schulze trapt af met de 25 minuten durende inleiding "Alberich". Zoals wel vaker neemt Klaus lekker lang de tijd om zijn muziek op te bouwen en hij neemt het er dan ook van harte van. Geluiden die klinken als radiogolven drijven als een klanktapijt m'n speakers uit, om vervolgens met warme en galmende synth-akkoorden een wat traditioneler Schulze-geluid neer te zetten. Mooie Emu-koorklanken, (een welbekend geluid waar Tangerine Dream ook veelvuldig gebruik van maakt), versterken de sfeer en laten samen met de andere sferische klanktapijten de boel langzaam tot leven wekken. De manier hoe de sequencers zich langzaam ontwikkelen, gevolgd door staccato-achtige accenten die als het ware op de sequencers meedeinen, kan alleen maar meesterlijk genoemd worden. Nadat een opvallende lead-solo er tegelijkertijd voor zorgt, dat de sequencers afnemen, is het na een klein half uurtje alweer gebeurt. En dat terwijl het Schulze z'n bedoeling niet eens was om te stoppen. Maar ja, wat wil je, als het publiek ineens enthousiast begint te applaudiseren.
Een geweldige start dus, en Lisa moet zich nog introduceren...
En dat doet ze met verve op het geweldige, volledig geïmproviseerde "Loreley", een nummer wat grofweg bestaat uit 3 secties: sectie 1 is als het ware het intro, wat Klaus zeer sfeervol opbouwt middels een prachtige lead-line. De mooie en ietwat mistroostige melodie krijgt wat meer bijval, zodat er een mooi electronisch landschap ontstaat, waarin op een gegeven moment ruimte wordt gecreëerd voor de stem van Lisa, die het op een prachtige, maar soms ook wat naargeestige manier invult. Sectie 2 is dan al begonnen, en kent een zeer indrukwekkende sequence-sectie, die Klaus op een intense manier naar grotere hoogten weet te leiden en uiteindelijk in een heftige ritme-sectie overgaat. Daaroverheen klinkt een kabbelende aanvulling die in de verste verte wel wat weg heeft van het 2de nummer van Farscape. Uiteindelijk valt alles letterlijk stil en wordt er met slechts minimale aanslagen op de synthesizers ruimte gecreëerd voor de bevreemdende, maar zeer originele en grillige vocalen van Lisa, die ondanks dat, erg mooi klinken. Alhoewel ik me kan voorstellen, dat het echt niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Het is, al met al, zeer bijzondere muziek, waar je letterlijk helemaal in op kan gaan en daar is het uiteindelijk voor bedoeld.
Met "Wotan" trekt Schulze meteen maar álle registers open en trakteert me op een stevig potje sequence-werk, waarmee hij laat horen dat hij zijn kunstjes op zijn oude dag nog niet verleerd heeft. Het is bijna niet mogelijk om stil te zitten tijdens dit nummer, die zelfs voor Schulze-begrippen, eigenlijk maar erg kort duurt, maar daarom niet minder goed is. Vrij plotsklaps, maar met veel bombarie eindigt hij dit nummer en maakt tijdens het volgende nummer ruim baan voor Lisa, die haar originele zangkunsten ten toon mag spreiden tijdens "Wellgunde".
"Wellgunde" is een typisch voorbeeld van hoe Klaus zijn muziek laat afhangen van de zangkunsten van Lisa, die na eerst een stukje a capella gezongen te hebben, langzaam begeleidt wordt op de mooie sfeervolle klanken die Klaus op een plechtige manier uit z'n instrumentarium haalt. Het nummer straalt iets desolaats en droevigs uit, maar is tegelijkertijd erg mooi om naar te luisteren. Lisa weet andermaal hoe ze op tedere, maar ook aangrijpende wijze, haar zang alle kanten lijkt op te laten gaan, zonder dat ze daarover ook maar de minste controle verliest. Klaus laat het hierbij ook helemaal van haar afhangen, en heeft vooral in dit nummer een bescheiden rol, wat tevens de afwisseling erin houdt.
Klaus sluit de live-set af met "Nothung", wat veel meer in de traditionele Schulze-stijl ligt. Lekker opzwepend, met niet al te veel poespas, stampt Klaus dit laatste nummer er met lekker veel vaart doorheen, en alhoewel het niet verrassend klinkt, is het zeker niet verkeerd om met vertrouwd klinkend materiaal te eindigen.
De bonustrack "Nibelungen" is een left-over van de Farscape-sessies en biedt eigenlijk niet veel wat ik al niet eerder gehoord heb. Het is vooral een variatie op thema's die me nogal doen denken aan "Liquid Coincidence Part II" en "Loreley". Op een gegeven moment komen er nogal typerende, midden-oosterse invloeden om de hoek kijken, maar dat is dan ook het enige gegeven wat er écht anders aan klinkt. Toch is het als bonustrack best een leuke toevoeging.
Deze geweldige box-set is natuurlijk voor elke doorgewinterde Schulze-liefhebber verplichte kost. Het is mede door de inbreng van Lisa Gerrard een geweldige toevoeging aan het Farscape-album. Zelfs liefhebbers van Dead Can Dance zouden zich hier wel eens in kunnen vinden. Kortom: gewoon een top-album!!!
Een geweldige start dus, en Lisa moet zich nog introduceren...