Proem - Socially Inept (2004)

Electronic
Label: Merck

1. I Don't Know How to Tell (3:48)
  2. Bites Their Tongue (4:17)
  3. Invisible for All (3:52)
  4. Little_A (4:20)
  5. Pinching Point (3:46)
  6. Place Gun to Head (6:06)
  7. When Frailty Fails (4:02)
  8. Out of Phase (3:47)
  9. Da.vironmint (3:23)
  10. Carpark Kitten (3:39)
  11. Deep Like Airline Failure (3:55)
  12. Sleep Is for Lunch (5:48)
  13. No Imback (5:32)
  14. Socially Inept (4:05)
avatar van Onderhond
Nieuwe ontdekking, beetje richting de rustige nummers van Gridlock, al gaat Proem nog een versnelling lager. Heerlijke chille wegdroommuziek met genoeg extra clicks en ratels om niet te vervallen in de banaliteit.

avatar van cichlisuite
heerlijke softe idm, reeds het 4de album van richard bailey.
Het album "negativ" is ook zeker een aanrader, klinkt wat dynamischer als dit album.

Ook onlangs verschenen op Merck >> Helios-unomia
zal ook wel bevallen.

avatar van Onderhond
Proem is zoals cichlisuite al wat aangaf "softe" IDM, een project dat ik leerde kennen via een remix van een Gridlock nummer, in combinatie met het uitgraven van het Component Records label. Hun twee bekendste CDs hebben ze echter uitgegeven op het Merck label (mij verder onbekend).

Het album begint in ieder geval ongelooflijk mooi. "I Don't Know How To Tell". Prachtige melodieën maar sporadisch overgoten door zacht IDM klanken. Halverwege komt een heerlijke voice sample en wordt het kwalitatief allemaal nog een stukje sterker. Altijd leuk om met een topper te openen, en de track zet ook meteen de juiste sfeer neer. "Bites Their Tongue" zet die sfeer in ieder geval zeer mooi door. Zeer warme, melodieuze track met zacht geratel over. Stilletjes sluipt de IDM wat meer in het album. "Little_A" klinkt wat electronischer, maar Proem behoudt mooi de focus en zorgt dat de IDM invloeden nooit overheersen. De intro van "Pinching Point" is zelfs ruw te noemen, maar als snel kabbelt het terug naar de rustige chille sferen. "Place Gun To Head" is terug een versnelling lager met heerlijke ambient waves. Tweede deel van het nummer is wat geanimeerder, met korte melodie samples, maar het blijft wegdromen geblazen.

"When Frailty Fails" en "Out Of Phase" vormen een klein dipje, met wat minder volle klanken, maar "Da.vironment" maakt dat weer ruimschoots goed. Enkele speciale samples en lekker roffelende ritmes. In "Carpark Kittens" wordt er voor het eerst wat geëxperimenteerd met voice samples, en best indrukwekkend. Perfect binnen de sfeer van het album passend en toch redelijk uniek. Proem maakt het album mooi verder af, met "Sleep Is For Lunch" nog als noemenswaardige track, maar vooral ook "Socially Inept", de titeltrack van het album (beetje onconventioneel als laatste geplaatst). Het album eindigt zoals het begon, met een geniale 5* track. Ultieme wegdroomtrack, met goddelijke waves en zeer subtiele begeleidende samples.

Al bij al een uiterst goed album, met een klein dipje in het midden, maar sterke openers en afsluiters. Zeer solide album dat niet al te veel variatie biedt, maar wel een uiterst mooie sfeer weet neer te zetten. 4.5*, een zeer positieve ontdekking dit.

avatar van bas
bas
volle emotionele electronica, lekker aan de rustige kant, maar zeer helder en prachtige melodieen die me echt doen verlangen naar meer van proem. Ik vind 'songs 4 the citybus' wel iets sterker, iets krachtiger, wat me toch wel bevalt. maar hier: 4,5* Uitmuntend.

avatar van orbit
Ben deze net aan het beluisteren, en slecht is het allerminst!! Het lijkt wel een beetje op Orbital, Ochre, Autechre of andere melodieuze 'ambient' idm-acts. Maar vloeit heerlijk door je oorschelp naar binnen als een warme deken. Organische idm zou ik dit genre willen dubben Staan bij de eerste keer al enkele opvallende tracks op zoals Deep Like Airline Failure (extreem chill), I Don't Know How to Tell en het ietwat aparte Carpark Kitten. Ik zal dit zeker nog wat luisterbeurten ten beste geven! Maar goede kennismaking met deze act. Met de omschrijving 'Avant-Garde' ben ik het overigens volstrekt niet eens, dat moge duidelijk zijn..

avatar van VanDeGriend
Wat is dat toch met Proem. Dit is een van de drie cd's die ik ervan heb. In eerste instantie alle drie als "wel aardig" in de kast gezet maar sinds You Shall Have Ever Been met de draaibeurt beter blijkt te worden ook deze er weer bij gepakt. En met hetzelfde resultaat. Ook Socially Inept overtuigt meer bij iedere draaibeurt. Ik ga maar eens op zoek naar andere releases ook.

avatar van bas
bas
Ik vind de albums 'negativ' en 'among others' nog het beste, en inderdaad wordt het alleen maar beter na meerdere malen luisteren. Ook een koptelefoon doet wonderen, dan hoor je zoveel meer als dan wanneer het rustig als achtergrond door de huiskamer gaat (waar het ook heel goed voor geschikt is)