John Denver - Greatest Hits (1973)

Country / Folk
Label: RCA

1. Take Me Home, Country Roads (3:12)
  2. Follow Me (2:56)
  3. Starwood in Aspen (3:14)
  4. For Baby (2:58)
  5. Rhymes & Reasons (3:15)
  6. Leaving on a Jet Plane (4:02)
  7. The Eagle & the Hawk (2:16)
  8. Sunshine on My Shoulders (5:12)
  9. Goodbye Again (3:39)
  10. Poems, Prayers & Promises (4:38)
  11. Rocky Mountain High (4:41)
in bezit
zomer 74

MrGuitar240
John Denver is een geweldig artiest. En dit is dan een super goede verzamelaar. Jammer dat Denver hier niet zo besproken word.

avatar van kort0235
In de jaren 70 was hij enorm populair, maar tegenwoordig schijnt het "niet done" te zijn om John Denver goed te vinden. Ik vind het een geweldige zanger met een fantastische stem! Platen van john Denver kun je voor een habbekrats in kringloopwinkels kopen.

Deze plaat is een juweeltje, met als uitzondering The eagle and the hawk, dat vind ik een slecht nummer.
Prachtige songs zijn: Poems, prayers and promises; Starwood in Aspen en Leaving on a jetplane.
Er schijnt ook een film te zijn over zijn leven. Is die te koop?

avatar van musiquenonstop
MrGuitar240 schreef:
Jammer dat Denver hier niet zo besproken word.

..... inderdaad, eigenlijk schandelijk, maar het zal wel niet in het jargon van de pop-"wetenschappers" zitten. Maar jaren '70 Denver is toch melodieuze goede muziek gezongen met een ongekend zuivere stem.

Het Spirit album van John Denver is niet eens te vinden om MuMe, deze had toch hoog in mijn top 10 gestaan wanneer deze te vinden was.

avatar van Wandelaar
geplaatst:
Zeer geschikt voor een zonnige zondagochtend, deze eerste Greatest Hits van John Denver. Een artiest die artistiek niet heel serieus is genomen, denk ik, bij leeftijdgenoten en andere erfgenamen van de ruige sixties. Laat ik voor mezelf spreken: ik ben een late ontdekker. Het is country, maar net zo goed folk. Heel duidelijk gaat het op deze verzamelaar om de eerste periode tot en met 1973. Calypso, Annie's Song en Thank God, I'm a Country Boy, ontbreken dan ook hier en zijn bewaard voor Greatest Hits Volume Two, ook in mijn bezit zoals verwacht (en gevreesd) mag worden.

Hoe groot die hits tot 1973 dan ook geweest mogen zijn, weet ik niet. In ieder geval brak Denver (echte naam: Henry John Deutschendorf) door met Take Me Home, Country Roads in 1971. Ook in Nederland wel bekend geworden (nummer 6 in de tipparade). Het werd later het officiële staatslied van West-Virginia. Echt goed deed Denver het in Duitsland en Oostenrijk, waar zijn familiaire wortels lagen. Hier gingen zijn platen royaal over de toonbank.

Het is vriendelijke muziek, voor bij het kampvuur. Een troubadour en een beetje tijdloos. Toch was Denver wel een man die ergens voor stond. Hij was een overtuigd pacifist, verduurzamer, armoedebestrijder en had ideeën die de huidige president van de VS ongetwijfeld verderfelijk gevonden zou hebben.
Daarbij was er een soort religieus levensgevoel rond de man te bespeuren. Een 'verbinder', om een moderne en inmiddels versleten term te gebruiken. Aardige mensen worden in de regel niet oud en ook John Denver deelde in dat droeve lot. Weliswaar door een besturingsfout crashte hij fataal met zijn pas gekochte eenmotorige Rutan Long-EZ. Hij werd slechts 53 jaar.

Mooi (en toepasselijk): Leaving, on a Jet Plane, maar ook: Starwood in Aspen, Sunshine on my Shoulders en Poems, Prayers & Promises. Eigenlijk wel helemaal in orde, deze verzamelaar. Nog heel oorspronkelijk en puur hier, waar later het repertoire wat meer richting pop verschoof en de emotie al te nadrukkelijk een handelsmerk werd.

avatar van nlkink
geplaatst:
Vreemd: Op het moment dat musiquenonstop schreef dat het Spirit album niet te vinden was op MM was dat album al zo'n 5,5 jaar opgevoerd. Misschien niet goed gekeken. Enniewee, een goede (vroege) verzamelaar van John Denver is altijd aardig.

avatar van Wandelaar
nlkink schreef:
Inderdaad, goed opgemerkt. Ruud Musiquenonstop is zelf ook al weer meer dan 10 jaar niet meer te vinden, helaas!