Megadeth - The System Has Failed (2004)

Label: Sanctuary

1. Blackmail the Universe (4:33)
  2. Die Dead Enough (4:19)
  3. Kick the Chair (3:58)
  4. The Scorpion (6:00)
  5. Tears in a Vial (5:22)
  6. I Know Jack (0:40)
  7. Back in the Day (3:28)
  8. Something That I'm Not (5:07)
  9. Truth Be Told (5:40)
  10. Of Mice and Men (4:05)
  11. Shadow of Death (2:15)
  12. My Kingdom (3:03)
  13. Time / Use the Man [Live] * (6:30)
  14. The Conjuring [Live] * (5:26)
avatar van Spock2011
Goede terugkeer van Megadeth. De meeste nummers luisteren heerlijk weg. Scorpion vind ik een van de betere die de band recentelijk heeft gemaakt. Alleen die afsluiters hadden voor mij niet gehoeven.

Maidenfreak
Dit album heeft me nog uit een depressie gekregen destijds. Geweldig album van Dave Mustaine. Dit was een zeer sterke comeback na een mindere periode (zeker live).
Moeilijk om favoriete tracks aan te duiden. Of Mice and Man is het minste nummer, spijtig genoeg is hier een mooie clip voor gemaakt. Destijds ook mooie interviews via Rock Tribune gelezen over de moeilijke periode van Mustaine zelf. Beste nummers zijn voor mij Kick the Chair, Blackmail the Universe en Back in the Day. Ook politiek is Mustaine weer goed bezig ( Bush era in Amerika )

avatar van Edwynn
Misschien overbodig hier te zeggen maar Mustaine is een republikein. Of ik moet je laatste zinnetje verkeerd intepreteren.

Maidenfreak
Edwynn schreef:

Dat hij gelooft in god weet ik, en dat hij zo'n rot egoïstisch karaktertrekje heeft wist ik ook, maar ik ga mij niet verdiepen in de republikeinen.

avatar van Edwynn
Nou ja, het zou de teksten wel in een iets ander licht kunnen zetten. Of je moet het ironisch bedoeld hebben. Dat kan ook. Ik houd zelf wel van de vileine oprispingen van Mustaine. Of ik het er nu mee eens ben of niet.

avatar van LinkinPark90
Maidenfreak schreef:

Nou man niet verderzeiken.

avatar van Lau1986
Een goede comeback van Megadeth. The System has Failed is een goed en afwisselend album geworden. Nummers als Blackmail the Universe, Kick the Chair en Back in the Day vind ik erg tof. De rest mag er trouwens ook zeker wezen. Goed album!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Wat een opluchting na de drie voorgaande studioalbums die ik maar matig kan waarderen. Rust In Peace blijft tot nu toe hun meesterwerk maar eindelijk presenteren Dave en compagnie weer eens een album waar een beetje venijn in zit, in tegenstelling tot de slappe kost van die drie voorgangers. Als album nummer tien lijkt hij een evenwicht te hebben gevonden tussen de eerste vier “speedy thrashers” en de volgende vijf “tragere rockers”, tussen de halsbrekende toeren en de catchy nummers. Eindelijk, dit album staat voor mij op hetzelfde niveau van Countdown to Extinction.

avatar van gigage
Hele degelijke plaat van Dave Mustaine en consorten. De aanklacht tegen Metallica in Something I'm not is best stevig met daarin het woord Ennissophobia (betekent de angst om kritiek te krijgen). Ik geloof niet dat ik een andere song ken met dat woord erin weer wat geleerd.
en dat maakt voor mij Megadeth verheven tot bovengemiddeld, altijd wel weer een tekst of een zin die pakt en het gaat ergens over, meestal dan. De rijm in het refrein van Scorpion vind ik ook heerlijk en ken ik uit mijn hoofd (als schorpioen zijnde)
Al maakt het je niks uit (en hoor je net zo lief ozzy zingen hoe crazy hij zichzelf vindt voor de vijftigste keer) dan nog is het een afwisselend plaatje met degelijke riffs en soloos.

Megadeth maakt hiermee een goede doorstart en er volgden nog twee knallers. Hopelijk lukt het ze dat nog een keer, maar ik realiseer me dat dat ook iets teveel gevraagd kan zijn anno 2014. Ach ja er is genoeg te kiezen uit de inmiddels 14 albums van deze metal band.

avatar van Edwynn
Ach ja, de haat/liefde verhouding tussen Mustaine en Ulrich vind ik zelf wat vermoeiend. Als Ulrich het vraagt, bedenkt Mustaine zich ook weer geen seconde om met Metallica het podium te beklimmen om een riedeltje te doen. Het is altijd nog een stille wens van mij dat Mustaine gewoon weer eens deel uit gaat maken van Metallica. Dat zou best een creatieve boost kunnen opleveren, mochten de ego's opzij geschoven kunnen worden
Voor wat betreft The System Has Failed ervoer ik het album als een soort wedergeboorte van Megadeth. Niet dat ik de voorliggende albums slecht vond, maar deze straalde een hernieuwde focus en frisheid uit waar ik moeilijk omheen kon. De solo's van van de opnieuwe aangehaalde Chris Poland dragen natuurlijk ook het één en ander bij.

avatar van gigage
Ik hou me er verder ook maar buiten. Al die gekrenkte miljonair egootjes, je kunt het slechter treffen.

die Chris Poland is zowat onherkenbaar nu met zijn hoedje
zijn damn the machine album uit 1993 moet ik ook nog es achterheen.

10 jaar na de release is er alsnog een video online gezet
Well that was back in the day
And if you weren't there
It doesn't matter anyway
Because you wouldn't understand

Dus u bent gewaarschuwd: Megadeth - "Back In The Day" - The System Has Failed (2004) - YouTube

avatar van Kondoro0614
Ik ben nog steeds bezig met Megadeth om alle albums van deze fantastische trashmetalband eens langs te gaan, waarvan ik tot nu toe nog zeer verrast ben over de albums die ze neergezet hebben en dan toch wel te verstaan dat het voorgaande album op deze het slechts was van allemaal, tot nu toe. Maar dan toch weet de formatie met Mustaine het bij dit album weer omhoog te werken, knetter harde en goeie platen vliegen je om de oren en ze zijn stuk voor stuk erg gaaf. Al had ik op het eind een beetje een dip met dit album, in het algemeen klonk het erg goed en zeker de eerste paar nummers waren heel sterk. Megadeth weet zich weer te kennen met geweldige riffs, top zang en een goeie productie, ik vind dit toch onverwachts een heel sterk en goed album.

Ik breng vanaf nu ook tussen en eindstanden aan, overzicht is altijd wel net zo makkelijk.

Tussenstand:

01. Rest in Peace
02. Countdown to Extinction
03. Peace Sells... But Who's Buying?
04. Dystopia
05. The System Has Failed
06. So Far, So Good... So What!
07. Youthanasia
08. Cryptic Writings
09. Risk
10. Killing Is My Business... and Business Is Good!
11. The World Needs a Hero

avatar van LinkinPark90
Dit was een comeback album voor Megadeth na het ietwat tegenvallende The World Needs a Hero. Frontman Dave Mustaine had toen ook wat een donkere periode achter de rug.

De productie van de plaat is heerlijk en bevat een aantal erg sterke nummers zoals de openingstrack Blackmail the Universe, Back in the Day, Kick the Chair, Die Dead Enough en The Scorpion.

De twee albums die hierna kwamen, United Abominations en Endgame zijn ook erg goed.

avatar van gigage
De drummer van Zappa's Joe's Garage trilogie lijkt geen enkele moeite te hebben met het voorgeschotelde materiaal. Het is geen Metal beuker maar met verve gooit ook calaiuta er een dubbele basskick in indien nodig. Dat zal deze sessiemuzikant bij Sting niet vaak nodig gehad hebben. Of hij het zelf ook leuk vond weet ik niet, maar heb m nooit meer teruggezien aan het metal front.

avatar van milesdavisjr
Of het een met het ander te maken heeft blijft koffiedik kijken maar Dave werd ten tijde van dit schijfje een 'born again Christian' en hij levert direct een geïnspireerd schijfje af vol met afgemeten riffs, veel tempowisselingen, venijnige en originele zanglijnen en het broodnodige vuur. Alsof de tijden van Rust en Countdown herleven, daarnaast telt het plaatje enkele hoogtepunten in de vorm van het vlotte; Back in the Day, het door Mustaine venijnig gezongen Truth Be Told, de groove van Of Mice and Men en het kamerbrede; The Scorpion. Kortom; redelijk gevarieerd, een mooie afwisseling tussen snelle en midtempo stukken, een fijne productie en een handvol prima songs. Wat mij betreft een van de betere schijven in het oeuvre van Dave.

avatar van vielip
Helemaal met je laatste opmerking eens! Schitterend album dat mijns inziens te weinig aandacht krijgt van Dave zelf. Sowieso vind ik dit één van de betere 'latere' albums van de band. Productie is ook erg goed. Album klinkt geweldig.

Goede mix tussen meer melodieuze stukken en strakke riffs. Mustaine is ook prima bij stem. En toch klikt het niet helemaal. Misschien mist het album net een beetje agressie of zijn de riffs en hooks net niet memorabel genoeg. Megadeth heeft ze echter slechter gemaakt dan deze.

avatar van gigage
Er staan echt een paar drum hoogstandjes op het album. Zoals op Die dead enough en het continue met de riff meedrummen bij Kick the chair, geweldig, of dat Vinnie Colaiuta al jaren in de band zat. De zeer ervaren sessiemuzikant deed er dan ook drie dagen over. Niet over Kick The Chair maar over het hele album haha. Dan komt mijn favoriete the Scorpion nog (geen idee waarom, maar het is nou eenmaal zo) en ja dan zit ik er wel lekker in. Naar het einde toe wat wordt de aandacht wel wat minder goed vast gehouden. Het hakkelende refrein in Truth be told heeft niet de juiste flow, maar wel weer fantastische gitaarsoloos van Dave himself. En Shadow of death/My Kingdom komt ook niet echt los. Ach ja, ik zet Back in the day nog maar even aan, ga ik toch met een goed gevoel de nacht in.