Twaalf jaar na zijn dood blijkt Christopher Wallace, beter bekend als The Notorious B.I.G., nog steeds niet uit de harten van de hiphopluisteraars te zijn verdwenen. Om die reden probeert een aantal mensen nog wat geld te verdienen aan de raplegende uit Brooklyn. Nadat er albums zijn gereleased na zijn dood met bekende commerciële artiesten is het nu tijd voor een Biggie-film. Notorious moet het leven van Big schetsen en een groot publiek aantrekken. Helaas is na de trailer één ding met zekerheid te zeggen: hoofdacteur Jamal Woolard is géén Biggie. De acteur is, evenals de rapper die hij moet vertolken, groot, dik en afro-amerikaans, maar daar houdt de vergelijking tussen beide heren op.
Het is ook niet makkelijk om Biggie te spelen, want hoe legt men de vinger op wat deze rapper zo speciaal maakte? Het had niet alleen met zijn grote gestalte te maken, maar het ging om het geheel. Zo kon The Notorious met zijn slowflow en dikke stem toch venijnig uit de hoek komen. De rapper zag eruit als een grote knuffelbeer en tegelijkertijd als iemand die je niet in een donkere steeg wilde tegenkomen. Hoewel het woord swagger in 2008 meerdere malen verkracht is geweest, is het op Biggie zeker van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat hij een volledige eigen stijl heeft, die een meerwaarde geeft aan zijn muziek. Notorious zou bijvoorbeeld sneller weg komen met matige lyrics door de manier waarop hij het brengt. Biggie heeft zijn legende status behalve aan zijn skills ook aan zijn dood te danken. Maar de conclusie is dat de sound van The Notorious B.I.G niet na te apen is.
Gelukkig is er voor de soundtrack van Notorious ook bijna alleen origineel materiaal gebruikt van Biggie. Men kan voor negentig procent de bekendere tracks van de rapper op het album verwachten: Hypnotize, Notorious B.I.G., Juicy en The Warning. Dit is op zich goed en logisch, omdat dit gewoon het beste werk van Biggie is. Helaas is het ook zo dat de mensen die al bekend zijn met zijn muziek niet echt naar het album hoeven uit te kijken. Naast de tracks van de raplegende zelf zijn er ook twee tracks die naar hem zijn gericht. Ook is er een remix van One More Chance/The Legacy met de zoon van Biggie CJ die over en door zijn vaders stem rapt. De luisteraar hoort als het ware twee stemmig gerap van vader en zoon en soms neemt CJ het zelfs over van zijn overleden ouder.
Op de bekende nummers komen Biggies kwaliteiten als rapper naar voren. Hij wist goed verhalen te vertellen op catchy beats van Badboy records. Zo heeft hij bijvoorbeeld op The Warning ook personages bedacht en laat hij ze rappenderwijs een dialoog aangaan. Op Juicy krijgt de luisteraar een begeleiding door het leven van Biggie en weer weet hij het goed te brengen. Ook kon B.I.G agressief klinken zonder te hoeven schreeuwen als bijvoorbeeld DMX en dat gaf hem een extra kwaliteit als gangsterrapper. Ook zijn deze nummers op het album grijsgedraaid in clubs en heel vaak op tv gekomen, waardoor ze heel vertrouwd aanvoelen.
Letter to Big van Jadakiss (met Faith Evans) moet een brief voorstellen aan de overleden rapper. Op deze monoloog van Kiss komt alles terug wat de luisteraar had kunnen verwachten. Naast aardige woorden voor en over de nabestaanden, en de verheerlijking van Biggie kon Jadakiss het niet laten om zichzelf nog even op de schouder te kloppen: “The game got cheaper// Rappers is more commercially successful now, but the heart’s a lot weaker//You know me still got the flow that’ll pop speakers//First option on offense the top feature.” Deze matige track stoort echter niet veel omdat het een beetje afwisseling geeft van de tracks van Biggie, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
In Brooklyn (We Go Hard) horen we een Jay-Z op automatisch piloot over een heerlijke beat van Kanye West. Jay doet misschien niet zijn best op deze track, maar de beat en het begeleidende gezang van Santogold krikken het niveau van deze track flink omhoog. Men hoeft naast de Biggie-tracks geen geniale tracks te verwachten, maar commerciële nummers die snel zijn gemaakt en gemakkelijk wegluisteren.
Naast de al uitgebrachte tracks van Biggie zijn er drie onuitgebrachte demo tracks toegevoegd van de “King of New York”. Microphone Murder, Guarenteed Raw en Love No Hoe zijn qua geluid van een minder goede kwaliteit dan de andere tracks, maar zijn zeker een welkome toevoeging aan het album voor de mensen die de rest van tracks al kenden. De demotracks zijn precies wat je van een jonge Biggie verwacht. Rauwe raps die moeiteloos over lekkere beats worden gespit.
Het album Notorious kan gezien worden als een tweede Greatest Hits of The Notorious B.I.G. De grote hits van de raplegende uit Brooklyn komen nogmaals uit op dezelfde plaat. Dit is opzich niet erg, maar doet wel af aan de originaliteit van het album. De tracks van Jay-Z, Jadakiss en ook die met CJ luisteren makkelijk weg, maar zijn zeker geen muzikale hoogstandjes. De mensen die het werk van Biggie niet goed kennen, zullen deze plaat kunnen waarderen, maar de rest hoeft helaas niet veel nieuws te verwachten. Hoewel Notorious op zichzelf een goede plaat is, voelt het aan alsof de legendarische status van Biggie voor de zoveelste keer wordt misbruikt door Badboy records om gewoon extra inkomsten te genereren.
Bron:
www.hiphopleeft.nl