The Only Ones - Live (1989)

Label: Mau

1. Trouble in the World (2:49)
  2. Programme (2:11)
  3. The Beast (5:45)
  4. The Happy Pilgrim (2:39)
  5. Lovers of Today (2:56)
  6. Strange Mouth (2:17)
  7. Why Don't You Kill Yourself (2:47)
  8. No Peace for the Wicked (2:06)
  9. As My Wife Says (3:09)
  10. Miles from Nowhere (3:41)
  11. The Big Sleep (4:36)
  12. Another Girl, Another Planet (2:55)
  13. City of Fun (3:07)
  14. Me & My Shadow (4:51)
avatar van BoyOnHeavenHill
Volgens de info bij de CD zouden deze opnames gemaakt zijn tijdens een concert in juni 1977 in de Speakeasy in Margaret Street in Londen, maar volgens andere bronnen (Discogs, Wikipedia) werd dit album opgenomen op 9 en 10 mei 1980 in de Electric Ballroom in Camden. En dat klinkt ook veel logischer, want in 1977 hadden de Only Ones nog niets uitgebracht, terwijl het materiaal van deze liveplaat komt van hun drie platen uit 1978 (The Only Ones, 4 nummers), 1979 (Even serpents shine, 2) en 1980 (Baby’s got a gun, 6), aangevuld met twee B-kantjes. Bovendien klinken ze hier bepaald niet alsof ze nog maar nèt samenspelen, want hier staat een geoliede machine met een bas die regelmatig agressief doorklinkt, een drummer die zich uit de naad werkt en een charismatische zanger die zo verstandig is om zijn sologitarist alle ruimte van de wereld te gunnen (met name in The beast, The happy pilgrim en Miles from nowhere). Het resultaat is een lekker vet concert met diverse hoogtepunten en de band in topvorm , met als enige minpuntje een rare edit van de set: vinylkant 1 heeft een fade-out tijdens een gitaarsolo, vinylkant 2 eindigt met een echo-effect uit de studio zonder dat je nog iets van een applaudisserend of juichend publiek verneemt. Gelukkig mag dat uiteindelijk de pret niet drukken. Fijn dat er van deze band (die helaas de cultstatus nooit ontgroeid is) nog zo'n mooi livedocument bestaat. (Oorspronkelijk verschenen op Mau Mau Records, in de USA uitgebracht als Live in London op Skyclad Records.)