Zoser Mez - Vizier of Wasteland (1991)

1 stem

Denemarken
Label: Zoser

1. Desert of Deception (5:05)
  2. The Crimson Moon (4:54)
  3. Another Time (5:19)
  4. Wasteland (3:20)
  5. Mesmerization Eclipse (3:46)
  6. Street Heat Zoser (4:53)
  7. Sweet Tzantza (4:35)
  8. Electizm (3:02)
  9. Desecration of Souls (5:12)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Heel opmerkelijk aan dit plaatje is de aanwezigheid van Hank Shermann en Michael Denner (beiden Mercyful Fate) op dit jaren '90 album. Het gitaarwerk doet soms wel aan Mercyful Fate denken, dat kan ook niet anders, en op zich is dit geen slecht album, weliswaar meer hardrock dan metal, maar ik vind de zanger beduidend minder. Nummer 9 "Desecration of Souls" is natuurlijk een cover van het Mercyful Fate nummer dat op het album Don't Break The Oath" staat, maar deze cover staat enkel op het originele Vizier of Wasteland album, niet op latere heruitgaves.

Voor de liefhebber en/of Mercyful Fate-verzamelaar wellicht een leuke curiositeit voor in de kast....

avatar van Kronos
Aha, met Hank Shermann en Michael Denner. Nu weet ik weer waarom ik deze cd ooit had.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ondanks de quasi “perfecte” lengte van een kleine drie kwartier ervaar ik dit album soms als een tamelijk lange zit. Het ligt niet aan de ex-Mercyful Fate gitaristen Hank Shermann en Michael Denner, wat ze spelen, is anders en trager dan bij het glorieuze Mercyful Fate maar je herkent toch hun stijl hoewel deze hier iets directer lijkt. Beiden zijn toch goede muzikanten.

Vermoeiend is de tamelijk zoutloze zang. Tamelijk eigenwijs, tegendraads en experimenteel is toch de muziek met aanvankelijk ongemakkelijk aanvoelende stukken, het vergt een inspanning. Elictizm is het snelste nummer op dit album, vind ik tevens het beste. Twee covers staan hier ook op. Mesmerization Eclipse zou van Captain Beyond zijn en die naam is mij volledig onbekend. Desecration of Souls is een cover van het mij maar al te bekende machtige Mercyful Fate. Natuurlijk kan de wel aardige versie van Zoser Mez niet tippen aan het origineel, laten we ernstig blijven en dit een stille wenk naar het verleden van Hank en Michael noemen. Het toont ook aan hoe de unieke combinatie van zanger King Diamond met de rest van Mercyful Fate een historisch album als Don’t Break the Oath hebben opgeleverd.

In 2008 bracht een Grieks label dit album opnieuw uit met vijf bonustracks: nogmaals Wasteland, Crimson Moon, Another Time, Land of Goshen en Destiny. Ik heb deze enkel op de peecee staan dus ik zou niet weten hoe interessant die bonustracks zijn.

Sir Spamalot schreef:
@ Kronos, toch niet de originele versie want volgens Metal Archives is die in zeer kleine oplage verschenen.

Ik heb deze in '91 gekocht, volgens mij in de toenmalige Brabo in A'pen, dus dat moet de originele versie geweest zijn. Als ik me goed herinner stond over dit album toen wel iets in de Aardschok/Metal Hammer.

Op Metal Archives ben ik eens gaan kijken maar ik zie er niks staan van zeer kleine oplage. Ik durf bijna niet op Discogs gaan kijken wat ze nu voor deze cd vragen....

avatar van Kronos
Niet dat ik aan mijn geheugen twijfel, maar toch even de platenlijst van toen erbij genomen. Die lp van Znöwhite is intussen ook wel wat waard, maar ook die heb ik niet meer.

Vooraan op de lijst de eerste letter van oudste broer, dan van middelste broer (ikke) en dan jongste broer. Achteraan telkens wie wat heeft op lp, cd of mc (cassette).