Michel Fugain et Le Big Bazar - Fugain & Le Big Bazar (1972)

Alternatieve titel: Fais Comme L'Oiseau

Frankrijk
Label: CBS

1. Attention Mesdames et Messieurs (3:02)
  2. Fais Comme L'Oiseau (3:07)
  3. Notre Société (2:25)
  4. Les Gens Irremplaçables (2:43)
  5. Une Belle Histoire (3:16)
  6. Leda, Leda (3:05)
  7. L'Arche de Noe (2:51)
  8. Les Cerises de Monsieur Clement (2:10)
  9. Nous Sommes (3:24)
  10. L'Oiseau (1:43)
  11. Allez Bouge-Toi (3:10)
avatar van Zachary Glass
"Une belle histoire" - wat een zomerse tune. Doet me terug denken aan de picknick-periode met m'n grootouders. De Volkswagen-bus van mijn opa had zo'n héél oude radiocassette-speler en ik had één cassette: deze "Fais comme l'oiseau" ("geleend" van m'n moeder). Mooie herinneringen: boterhammen eten aan de Semois terwijl we luisterden naar "Une belle histoire"

avatar van Kos
Kos
Geweldig nummer inderdaad.

avatar van T.O.
Toevallig zijn vrienden van mij ook met zo'n busje naar Frankrijk gegaan, met een bandje waarop ik 'Une Belle Histoire' had gezet. Zij hebben nu ook van dat soort herinneringen

avatar van T.O.
Ik hoorde vandaag een cover van Paul de Leeuw van 'Une Belle Histoire'. Doe me dit niet aan

avatar van Kos
Kos
Inderdaad heel erg, is nota bene plaat van de week op radio 2 .

avatar van Lukas
T.O. schreef:

zo jammer he dat soort dingen.

EVANSHEWSON
Al dit hier de enige plaat is van deze Franse gigant in het chansongenre dan is het hier triestig gesteld.

Hij heeft betere en uitgebreidere compilaties.

Ik mis veel nummers, bijvoorbeeld Rang-a-dang, les Acadiens, la fête, en zoveel meer nog.

Maar ja, Frans chanson is hier duidelijk stiefmoederlijk behandeld, tja, dit is geen Vlaamse site, waar dat genre toch nog veel meer in trek is dan in Nederland;

Maar dat heeft er volgens mij mee te maken dat jullie Nederlanders de mooie taal van Molière niet zo best begrijpen, denk ik dan, ik heb makkelijk praten, ik ben tweetalig opgevoed!

Enfin, voor dit geheel onvolledig overzich toch maar een
3.5 dan ***1/2

avatar van T.O.
Dit is ook geen compilatie.

Je kunt ook zelf albums toevoegen he, Patrick.

En de meeste scholieren krijgen wel Frans op de middelbare school, maar chansons zijn doorgaans niet echt populair inderdaad.

avatar van divart
EVANSHEWSON schreef:

Hij heeft betere en uitgebreidere compilaties.

Enfin, voor dit geheel onvolledig overzich toch maar een
3.5 dan ***1/2

Dit is natuurlijk geen compilatie. Ik ben al ruime tijd op zoek naar tracks en hoesjes van het oudere werk van Fugain (om ze hier op de site te zetten, want het is inderdaad wel erg karig). Maar het mag dan een gigant in België zijn... de albums zijn niet te vinden

avatar van Cerclezot
Prachtge plaat met absoluut hoogtepunt "une belle histoire" jammer dat je zijn albums zo moeilijk vind op cd.

avatar van musician
In totaal heeft Michel Fugain samen met z'n Big Bazar tussen 1972 en 1976 maar liefst zeven cd's gemaakt (er staan er slechts 2 op Musicmeter) en daarna nog eens drie met een gebleekte kloon daarvan, sa Compagnie, in de periode 1976-1978.

Ik moest het even opzoeken op de Franse Wikipedia want gek genoeg is er naar verhouding maar weinig informatie over hem en deze periode van voor handen.

Gek misschien, maar aan de andere kant, wie zit er nog te wachten op theatrale Franse chanson-rock van een oude hippie met uitgebreide aanhang?

Michel Fugain belichaamt echter voor mij sinds 1975 het nieuwe les geven op de middelbare school in mijn tijd: het vak Frans ondersteunt door het luisteren naar/ en veel theater op video van inderdaad Fugain en zijn wereldverbeterende circus van de muziek. Met veel dans, spektakel e.d.

Ik geloof dat ik dit jaar voor de 25e keer naar Frankrijk op vakantie ben gegaan en roep al evenzovele keren dat ik ook beslist op zoek zou gaan naar het complete werk van Fugain et Le Big Bazar (het zou toch makkelijk voor handen moeten zijn, bij die chauvinistische Fransen) maar eigenlijk kwam ik Michel Fugain relatief gezien maar weinig tegen in het land van oorsprong.

Ja, wat nieuwer werk maar geen Big Bazar. Dit jaar kwam ik dan min of meer toevallig voor het eerst deze tegen in een serie die het best valt te omschrijven als "niet te missen Franse albums in je collectie" en het klonk onveranderd nog steeds naar mijn lessen Frans, inclusief welgemeende oproepen tot een betere wereld e.d.

Ik moet zeggen, dat is dan nog enigszins gedateerd, maar het enthousiasme van alle muzikanten/acteurs is er niet minder om. Integendeel, velen zouden er nog van kunnen leren. Het heeft ook zeker nog een aanstekelijke uitwerking, dus in die zin heeft het z'n doel wel bereikt.

Voor mij leidde het nieuwe lesgeven tot weinig: een onvoldoende voor Frans (ik heb het na de 2e laten vallen) maar heb nu in ieder geval wel een van de bijbehorende cd's....

avatar van nlkink
Momenteel komt Une Belle Histoire af en toe voorbij in een reclamefilmpje (vraag me niet welke) en meteen word ik gecatapulteerd naar 1972/1973. Het verbaasd me nog steeds hoe sterk de uitwerking van een liedje is dat je voor pakweg je tiende levensjaar heb gehoord. Nu ik weet dat dit een liedje is van Michel Fugain et le Big Bazar is valt het kwartje ineens. Ik herinner me de shows op televisie, uitgezonden door de KRO. Ik weet ineens ook weer dat Hans van Willigenburg (wie zegt u?) laaiend enthousiast was over Fugain & co. Een mengeling van theater, circus en muziek, en het ging ook nog eens ergens over. Omdat Van Willigenburg zich ook had ingezet om The Muppets op de Nederlandse televisie te krijgen, had ik hoge verwachtingen. Het viel me toen echter vies tegen. Nu komen een handvol videoclips af en toe voorbij op 192TV en kan ik het beter waarderen. Fugain en zijn hippies (kort door de bocht) waren toen niet aan mij besteed. Vandaag de dag is het nostalgie. Maar......deze zomer mag Fugain van mij best weer een hit hebben met Une Belle Histoire.

Inderdaad komt Michel Fugain er maar matig vanaf hier op Music Meter. In 2016 heb ik hem met een nieuwe groep nog op zien treden. Hij is toen ook nog in Nederland geweest en de recensies waren lovend. De nieuwe groep bestaat uit jonge muzikanten en Michel kan uit een groot repertoire putten. Zelf zag ik hem op een 1 mei festival in Nord Frankrijk (deluxe insteek rond Lens). Dat1meifestival was georganiseerd door de (nog bestaande) communistische partij en je waande je in een andere tijd. Het optreden van Michel was gratis en werd goed bezocht. Ondanks zijn leeftijd had Michel nietsverloren van zijn charisma en de chansons klonken opvallend fris. Of we nog in het oude USSR waren viel de installatie 2 keer uit, maar niet getreurd, Michel ging gewoon akoestisch verder met zijn groep. Veel van de nummers kwamen nog deze plaat. Het was gen spektakel als toen, maar muzikale klopte het als een bus. Enkel 'the printemps' kwam niet langs, maar dit nummer was in Nederland een grotere hit dan in Frankrijk.
Hij heeft later nog veel solo albums gemaakt, zeker niet onverdienstelijk.