India.Arie - Testimony: Vol. 2, Love & Politics (2009)

Soul

3. Ghetto (3:13)
  4. Chocolate High (4:44)

met Musiq Soulchild

5. He Heals Me (4:59)
  6. Interlude: Grains (0:55)
  7. Pearls (4:23)

met Dobet Gnahoré

8. River Rise (3:57)
  9. Yellow (2:56)

met Terrell Carter

10. Better Way (3:30)

met Keb' Mo'

11. Interlude: Grains (1:06)
  12. Long Goodbye (4:05)
  13. Psalms 23 (5:15)

met MC Lyte

14. The Cure (4:41)

met Sezen Aksu

15. Outro: Grains (0:33)
  16. A Beautiful Day * (3:51)
avatar van Reijersen
Het is duidelijk. India.Arie is weer eens terug met een nieuw album en ze heeft ons weer veel te vertellen.
De titel Love & Politics zie je herkenbaar terug in de songs. Eigenlijk kan je elk nummer wel in één van deze twee onderwerpen stoppen.

India.Arie, de uitvindster van de acoustic soul (zo was immers de titlel van haar 1e album), brengt ons het bekende recept. Gitaar- en pianoriedeltjes ondersteunt door treffende en catchy producties. En soms gewoon elkker acoustic met alleen maar gitaar.
Daar komt dan nog de warme stem van India bij en je hebt een geslaagd concept waar ik alleen maar keihard "ja" tegen kan zeggen.

De 4 interludes/Grains gaan over God's creatie van de mens. Iets waar India.Arie altijd veel meedoet in haar albums. En dan de songs, onderverdeeld in de 2 thema's

- 'Therapy' = Love:
Catchy en erg herkenbaar R&B-achtig Arie nummer. Klinkt gewoon erg lekker en catchy. Blijft lekker in het hoofdje zitten. Tekstueel spitsvondig

- 'Psalms 23' = Love
Tsja, de titel zegt het al. Wederom bezingt India haar liefde voor de Heavenly Father. Ach ja, het hoort een beetje bij haar. Niet het beste nummer van dit album, maar zeker boven de middelmaat. Wel leuk om de spreuken door het nummer heen te horen.

- 'Chocolate High' = Love
Dit is eigenlijk een mierzoete love-ballad met Musiq Soulchild, maar daardoor niet minder lekker. De stemmen van India en Musiq passen bijzonder goed bij elkaar. Het refrein blijft meteen lekker hangen. Goede song zeg!

- 'He Heals Me' = Love (of God)
Zoals bij haar andere 3 albums bespreekt India.Arie ook hier weer veel de liefde voor God die zijj zeker met zich meedraagt. In 'He Heals Me' bezingt ze de positieve vibe die God haar als persoon geeft.
Muzikaal erg minimalistisch mooi gehouden nummer, hierdoor komen de prachtige vocalen van India erg goed tot haar recht in deze gospelballad.

- 'Pearls' = Politics
Herkenbaar gitaarriedeltje en mooie Afrikaanse invloeden geven dit nummer gestalte.
Erg mooi nummer die een soort aanklacht tegen de politiek is. Ze doen niks terwijl er zoveel te doen is, aldus India in haar teksten.
Zonder twijfel één van de betere nummers van dit album.

- 'River RIse' = Love (for God)
Wederom een gospelballad van de hand van India.Arie. Wederom mooi klein gehouden. God neemt al haar twijfels weg, aldus India.

- 'Yellow' = Love
Grappige tekstuele metaforen in de dit nummer. Zolang haar geliefde bij haar is ziet ze mooie vrolijke kleuren. Is hij weg dan wordt alles grauw.
Misschien wel het meest catchy nummer van dit album. Swing-a-long.

- 'Better Way' = Politiek
India goes electrische gitaar. Ja dat horen niet vaak. India goes funky. Er lekker nummer zeg! Vooral omdat het zo'n verrassende muzikale keuze is. Topsong!

- 'Long Goodbye' = Love
Misschien wel het mooiste nummer van het album. Bijzonder breekbaar en klein nummer. De vocalen van India dragen dit nummer. Heerlijke song wederom.

- 'Ghetto' = Politics
India.Arie beschouwt in elk land als een ghetto. Want misstanden en verschillen in levensstandaarden vinden we overal. Iets dat India.Arie in dit meeslepende nummer graag aan wil kaarten.

- 'The Cure' = Love
Een dedication song. Het gaat om de haat die mensen zo in zich dragen. En dat het enige medicijn voor deze haat de liefde is. Mooi sfeervol nummer.

- 'A Beautiful Day (bonus track)'
Typisch India.Arie nummer. Treffende productie met het gitaartje. Meeslepend gezongen. Ja, het is een mooie afsluiter van een mooi album.

India.Arie weet dus ook met haar 4e album te overtuigen. Muzikaal gezien misschien niet zo verrassend (op één nummer na). Maar wel erg goed uitgevoerd. En de warme stem van India neemt je simpelweg altijd makkelijk mee naar betere oorden.