Vitalis is een band van Nederlandse bodem en is niet erg bekend bij het grote publiek. Dat is overigens wel jammer, want ik vind de muziek van deze band boven het gemiddelde niveau van de Nederlandse muziekscene uitstijgen. Overigens bestaat de band niet meer onder de naam Vitalis en is opgegaan in The Q-Club. Op "Bugs & Boogeymen" laat Vitalis een prettig en gevarieerd geluid horen, waarbij met name de donkere, warme en hese stem van de zanger opvalt. Het is muzikaal gezien niet heel vooruitstrevend of vernieuwend, maar het klinkt gewoon erg goed in de oren. De opener "Temptation" heeft een funky vibe en de korte maar krachtige gitaarsolo zet mij direct op scherp. De sfeer op deze plaat is een beetje zoals de titel en de hoes doen vermoeden. Het heeft een dreigend karakter, dit wordt bevestigd door titels als "Love is Cruel", "Trapped in the Web" en het gelijknamige titelnummer "Bugs & Boogeymen". Overigens wordt het niet te beklemmend of te benauwd. "Bugs & Boogeymen" was voor mij destijds een verrassing, waarbij ik met name gecharmeerd ben van de prettige mix van pop, rock en een vleugje electronica. Hadden we maar meer van dit soort vaderlandse bands.