Booker T. Jones - Potato Hole (2009)

Soul
Label: ANTI-

1. Pound It Out (4:18)

2. She Breaks (4:22)

3. Hey Ya (3:53)

met Drive-By Truckers en Neil Young

4. Native New Yorker (3:47)

5. Nan (2:08)

6. Warped Sister (4:47)

met Drive-By Truckers en Neil Young

7. Get Behind the Mule (4:10)

8. Reunion Time (3:49)

9. Potato Hole (6:50)

10. Space City (5:38)

met Drive-By Truckers

avatar van Klumpie
Eerste Booker T. Jones album sinds een lange tijd. De backing-band is dit keer Drive-By Truckers. En bij 9 van de 10 nummers komt niemand minder dan Neil Young langs om de lead gitaar op zich te nemen.

avatar van thelion
De plaat die Soul Legende Bettye Lavette met de Drive-By Truckers maakte was geweldig........

Als deze oude Soul "knar" met net zo iets moois al Bettye aankomt zetten dan komt het zeker goed......... Heb er alle vertrouwen in......
En tsja als mr Young dan ook nog langs komt dan kan het waarschijnlijk al helemaal niet meer stuk......

Down_By_Law
Ik had gelezen dat Neil Young op de hele plaat meespeelde. Is dus niet zo?

avatar van Klumpie
Booker T. Jones (bekend van Booker T. & the MG's) is terug, maar nu dus solo. Samen met de Drive-By Truckers en Neil Young heeft Booker T. eindelijk zijn rock album gemaakt. Ten tijde van zijn Stax periode wilde Booker T. al een rock album maken, maar dat mocht niet van zijn platenlabel.

Booker T. heeft goed opgelet, want met de DBT heeft ie één van de beste Rock N' Roll bands van dit moment ingehuurd. Maar ook de samenwerking van DBT met soulcollega Bettye LaVette zal Booker T. niet ontgaan zijn. Zet daarnaast 'Rock-Opa' Neil Young op lead-gitaar en de plaat kan niet mislukken.

De plaat is zoals we van Booker T. gewend zijn instrumenteel. En bevat leuke cover versies van Hey Ya en Get Behind the Mule. Potato Hole zit goed in elkaar en de Hammond B3 maakt het allemaal erg goed beluisterbaar. Beste nummers van deze plaat zijn Native New Yorker en Warped Sister. Voorlopig 4*

Nostalgie, ongecompliceerd en dus recht toe recht aan de instrumenten laten klinken. De Hamond klinkt zoals het hoort, maar is in de setting en sound soms te prominent aanwezig. Komt live waarschijnlijk nog beter tot zijn recht. Get behind the Mule zou bijvoorbeeld nog wat meer Southern and Swamp kunnen klinken. Wel leuk, maar niet heel erg goed. Een 3.5

avatar van Bartjeking
Deze moet ik eens even op mijn verlanglijstje gaan zetten. Was helemaal vergeten dat deze release er aan zat te komen, maar de combo met de truckers en Neil is op papier in ieder geval meer dan interessant.

avatar van Bartjeking
Viel me helaas een beetje tegen, aan de verwachtingen werd in ieder geval niet voldaan. Typisch een plaatje voor tussendoor. Vindt vooral jammer dat Neil Young met zijn gitaar niet echt goed tot zijn recht komt op de meeste nummers, maar goed het is ook een Booker T. Jones album tenslotte.

GuitarMan
Voor de promo-tour van dit album kwam hij ook even naar Nederland. Ik zag en hoorde Booker tijdens de Rhythm & Bluesnacht in Groningen (2 mei j.l.). Er waren helaas geen Drive-By's by. Ze speelden een flink aantal nummers van deze cd. Ene Troy (gitarist) was bij vlagen waanzinnig!
Het was een vrij statig optreden, maar wel heel strak. Net zoals deze CD eigenlijk. Goed dus.

avatar van heicro
Lekker in het gehoor klinkend plaatje, maar ook niet meer dan dat.
De soul sound van de jaren zestig heeft plaats gemaakt voor rock.

Stijn_Slayer
Hoe goed is de inbreng van Neil Young? Speelt hij lead of ritme gitaar? etc.

Stijn_Slayer
Toch eerst maar even geluisterd in plaats van blind kopen.

Dat Booker T. en Neil Young geweldig samen kunnen spelen was al bekend, kijk maar naar de tour uit 1993 die Neil met Booker T. & the MG's als backing band deed. Helaas was het album Are You Passionate? uit 2002 minder geslaagd. Potato Hole is gelukkig wel weer een geslaagde samenwerking.

Verwacht niet al te veel van Neil Young. Hij speelt dan wel leadgitaar, maar hij kleurt netjes binnen de lijntjes en alles staat duidelijk in het teken van Booker T. Het is een Booker T. album, en geen Booker T & Neil Young album dus. Drive-By Tuckers ken ik niet, maar zij laten zich hier horen als een prima begeleidingsband.

Het enige dat ik kan bedenken is dat ze er nog meer uit hadden kunnen halen met een krachtige blueszanger erbij, maar Booker T. maakt altijd instrumentale muziek. Of bijvoorbeeld een saxofonist om iets meer afwisseling te creëren.

Ik had deze sowieso wel gekocht (Neil Young doet nu eenmaal mee hè), maar nu zal ik er ook nog veel plezier aan gaan beleven.

beaster1256
ik vind dit een zeer goed album , instrumentaal met booker t op de voorgrond met zijn prachtig orgelspel , je hoort neil op lead maar inderdaad moest je het niet weten zou je niet weten dat het neil , alles binnen de lijntjes en de drive - by truckers zijn ok als verdere begeleidingsband , al bij al , een prachtige plaat ver boven het gemiddelde dat iedere week uitkomt !

avatar van Slowgaze
Get Behind the Mule

avatar van Gründafjørdøhur
Slowgaze schreef:
Get Behind the Mule

Cover van Tom Waits?

avatar van Ronald5150
"Potato Hole" is na lange tijd weer een album van Booker T. Nu niet met zijn MG's, maar onder zijn eigen volledige naam, Booker T. Jones dus. Als begeleidingsband fungeren Drive-By Truckers en Neil Young hanteert de lead gitaar. Daarnaast funkt Booker T. als vanouds op zijn hammond. Muzikaal is het dus allemaal wel dik in orde. Toch knaagt er iets. Ik weet dat Booker T. alleen maar instrumentale albums maakt, maar de aanpak dat Booker T. de vocalen vervangt door zijn hammond pakt op "Potato Hole" mijn inziens niet altijd even goed uit. Booker T. volgt regelmatig letterlijk de zanglijnen en dat vind ik niet altijd even geslaagd, soms klinkt het zelfs nogal kinderlijk. Hoewel ik instrumentale muziek prima kan waarderen, ga ik de vocalen na verloop van tijd toch missen op "Potato Hole". Zeker met een band als Drive-By Truckers erbij en Ome Neil op gitaar schreeuwt het bijna om een zanger of zangeres. Uiteindelijk vind ik "Potato Hole" een aardig album, niet meer en niet minder.