Dan Deacon - Bromst (2009)

Electronic
Label: Carpark

1. Build Voice (5:28)
  2. Red F (4:38)
  3. Paddling Ghost (4:06)
  4. Snookered (8:04)
  5. Of the Mountains (7:16)
  6. Surprise Stefani (7:46)
  7. Wet Wings (2:53)
  8. Woof Woof (4:44)
  9. Slow with Horns / Run for Your Life (6:35)
  10. Baltihorse (6:22)
  11. Get Older (6:30)
avatar van Kaaasgaaf
Bij nadere inspectie op het internet blijkt de voormalige conservatorium-student Dan Deacon uit Baltimore al een hele tijd platen te produceren die lovend ontvangen worden, maar tot twee weken geleden had ik nooit van de beste man gehoord. Binnenkort maar achter zijn oude werk aan gaan, want zijn nieuwste plaat getiteld Bromst bevalt mij uitermate goed. Ik werd erop geattendeerd door een vriend met wie ik over het algemeen een liefde voor gevoelige luistermuziek deel en daarom was ik in eerste instantie wat geshockeerd door het hoge rave-gehalte dat mijn koptelefoon binnen kwam beuken toen ik op play drukte om deze vrienden-tip aan een luisterend oor te onderwerpen. Bromst begint nog wel vriendelijk, met een repeterende vocale melodie en een dromerig geluid. Maar al gauw gaan alle remmen los en worden Steve Reich-achtig minimalisme (repeterende keyboard-loops), Kraftwerk-electronica en psychedelica die af en toe aan Animal Collective doet denken gecombineerd met supersnelle break-core en drum 'n' bass. Deze muziek is plat en diep, complex en simpel tegelijk, het is maar hoe je ernaar wil luisteren. Wandelend door een zonovergoten stad laat ik me makkelijk meeslepen door deze repetitieve klanken die steeds weer toewerken naar een climax van extase. Dan Deacon treedt 8 juni op in de Paradiso en daar wil ik zeker bij zijn, want bij mijn internet-inspectie kwam ik vooral veel lof voor zijn shows tegen. Hij brengt zijn muziek live met een gigantisch ensemble en haalt daarnaast rare fratsen uit met het publiek. Deacon schijnt namelijk naast muzikant ook stand up-comedian te zijn. Zijn muziek tovert ieder geval al een zeer brede lach op mijn gezicht.

Bron: http://kasblog.punt.nl/