Met: Charles Tolliver (trompet), Stanley Cowell (piano), Cecil McBee (bas) Jimmy Hopps (drums)
Begeleid door een flinke big-band met een grote kopersectie.
Music Inc... Onbekend maakt helaas vaak onbemind. Ik denk zelf dat het één van de sterkste jazzformaties ooit is. Ik ken nauwelijks een groep (oké Tranes kwartet uiteraard) die zo ontzettend op elkaar ingespeeld was, zo intens kon spelen en zo de juiste snaar wist te raken. Net als bij Trane wordt de band gedragen door elk band-lid. En deze plaat is weer zo ontzettend raak. En wat betreft intensiteit lijkt dit best vaak op Coltrane's werk. En met deze big-band wordt je dan ook soms teruggevoerd naar de Africa-Brass sessies.
Let wel: het is in die zin vergelijkbaar qua intensiteit en sfeer, maar de muziek is totaal anders gelukkig (creativiteit blijft voor mij persoonlijk toch één van de belangrijkste dingen in jazz). Ruthies Hart hakt er gelijk in en zet de toon. Prima postbop compositie waarop Tolliver zich direct onderscheid als de onderschatte gigant die hij was. Maar echt genieten wordt het bij Brilliant Circles. Wat een prachtige compositie: modaal, oosters, melancholisch en stevig tegelijk. Het is Cowell's compositie en hij krijgt dan ook de volle ruimte. En wat speelt hij hier mooi zeg. Zoals ik hem nooit eerder heb gehoord. Cowell is zoveel meer dan een Tyner kloon. Hij is direct herkenbaar: een wervelende techniek en dito snelheid maar hij houdt zich vrij ingetogen. De klanken lijken recht uit de piano te springen. Na een heerlijke solo van McBee valt de Big-Band weer in. Tolliver sluit af met zachte tonen. Abscretions is dan weer typisch big-band, maar na dat thema gaat het al snel door in een stuk postbop. Cowell bijt de spits weer af, de big-band regelmatig dreigend op de achtergrond. En wederom achtervolgt McBee hem weer. Laatst een ode aan Reggie Workman gedaan, bij deze mijn ode aan Cecil McBee. Wat kan die man bassen zeg.
Ook de rest van de stukken is het iedere keer weer raak (zo vaak durf ik nou ook weer geen 5 sterren uit te delen). Want naast de modale stukken, de straffe postbop, springt het bij Departure bijvoorbeeld weer volledig naar de funk. En zo is de plaat nergens saai, en wordt je constant gedwongen de luisteren. De onderlinge chemie is bijna magisch: het swingt, het grooved en het doet je op het puntje van de stoel zitten. Het grijpt je direct, of misschien juist niet, maar dat hier 4 klasbakken staan te spelen is een feit. En dat is Music. Inc. in een notendop: een band die alle kanten van de jazz opduikt, volledig in eendracht met elkaar.
De enige verklaring voor mij dat deze groep nooit een groter succes heeft gehad, is dat hun platen werden uitgebracht op Strata East. Dat is toch een tamelijk obscuur label. Of misschien was men destijds doof, ik weet het ook niet. Wat ik wel weet: hij is nu uitgebracht op vinyl op het geweldige Pure Pleasure Records. De remaster is zeer indrukwekkend. Aanschaffen!
Oh en anders:
Charles Tolliver - Mosaic Select (2005)
Music Inc - Impact (1972)
Net zo briljant of bijna net zo briljant.