Drive-By Truckers - Pizza Deliverance (1999)

Rock / Roots
Label: Ghostmeat

1. Bulldozers and Dirt (4:28)
  2. Nine Bullets (4:05)
  3. Uncle Frank (5:28)
  4. Too Much Sex (Too Little Jesus) (3:16)
  5. Box of Spiders (3:29)
  6. One of These Days (5:18)
  7. Margo and Harold (4:51)
  8. The Company I Keep (7:01)
  9. The President's Penis Is Missing (4:11)
  10. Tales Facing Up (5:04)
  11. Love Like This (5:24)
  12. Mrs. Dubose (5:42)
  13. Zoloft (3:17)
  14. The Night G.G. Allin Came to Town (4:48)
avatar van jurado
The Night G.G. Allin Came to Town

avatar van jurado
Tering wat een lage score voor zo'n geweldige plaat

avatar van hadiederk
jurado schreef:
Tering wat een lage score voor zo'n geweldige plaat

Tja, ik heb 'm een 4.0 gegeven. Er moet natuurlijk wel wat ruimte blijven om de drie meesterwerken die hierna kwamen hoger te waarderen.

avatar van BenZet
Beter dan zijn voorganger. Vind hem nog niet top. Voorlopig 3,5 sterren. (dus niet boos worden voor de lagere score, dit kan nog veranderen )

Kingsnake
Score weer wat omhoog geschroefd.....

DutchViking
Welk album ik ook aanschaf van deze band, ze overtuigen stuk voor stuk. Ook deze Pizza Deliverance staat weer vol met swamp rock van de bovenste plank, voorzien van een flinke scheut americana en roots. De nieuwigheid was er voor mij wel enigszins af, omdat ik vrijwel alle andere platen van de band al in mijn bezit had toen ik dit album de nodige luisterbeurten gaf.

Het is een album waarbij ik gemengde gevoelens heb. Positieve gevoelens krijg ik bij opener Bulldozers and Dirt, een heerlijk ingetogen en melancholisch nummer, dat me bij vlagen doet denken aan The Deeper In van Decoration Day. Nine Bullets is vervolgens een feest van herkenning met haar dampende ritmes en aanstekelijke refreinen.

Geen enkele song valt in negatief opzicht echt uit de toon, hoewel ik minder gecharmeerd ben van Box of Spiders. Het rasperige zanggeluid van Patterson Hood klinkt prima, maar de song pakt me niet echt. Hetzelfde geldt voor One of These Days, met Mike Cooley op zang. Ook hier is weinig op aan te merken, maar de song vind ik niet sterk genoeg.

Margo and Harold kan ik echter wel weer waarderen, maar ik moet er wel bij zeggen dat dit een tandje minder sterk is dan het materiaal op pakweg The Dirty South. Hetzelfde geldt voor een song als Tales Facing Up. De band zoekt hier duidelijk nog naar een eigen stijl, daar waar het smoelwerk op latere albums een stuk beter vormgegeven is. Met de sterkte tracks Zoloft en The Night GG Allin Came to Town overtuigen de Truckers daarentegen wel weer.

Ondanks dat op deze Pizza Deliverance weinig aan te merken is, zijn de latere albums (en dan vooral het ultieme tweeluik Decoration Day / The Dirty South) toch ietsje beter en evenwichtiger. Dat neemt niet weg dat hier een goede beoordeling uit voortkomt: 4*.

beaster1256
op mijn exemplaar staat een extra nummer ' the president's penis is missing '

heel goeie swamp rock ; al hoor ik de ene zanger liever dan de andere

avatar van jeroenheinz
beaster1256 schreef:
op mijn exemplaar staat een extra nummer ' the president's penis is missing '

heel goeie swamp rock ; al hoor ik de ene zanger liever dan de andere

Dat nummer staat er bij mij ook op. Heb deze plaat pas geleden aangeschaft en ben hem nu voor het eerst aan het beluisteren. Zoals verwacht klinkt het tot nu toe weer erg lekker, al word nog niet het niveau gehaald van bijvoorbeel the dirty south. Maar dat was hier al eerder gezegd Beoordeling volgt later..

avatar van platedraaier
Cynische, grappige en goeie teksten in combinatie met erg lekkere swamp rock/country. Hele lekkere sfeer. Een waar meesterwerkje deze cd. Ik vind de hoes ook erg mooi.

avatar van Madjack71
Ik moet de eerst van de Drive By Truckers nog tegenkomen die mij niet weet aan te spreken. Vlotte pakkende muziek, met een eigen geluid en voldoende variatie. Als deze Truckers een keer Drive Byen dan ga ik zeker aan de kant staan kijken.

Dit album is nog wat rauwer dan later werk. Lo-fi zou ik het niet noemen, maar mid-fi toch wel. Mij bevalt dat wel. Lekkere rockertjes met een lome sfeer en leuke ballad-achtige nummertjes. Een lekkere dosis humor en platte, ietwat puberale grappen zijn ook aanwezig in zowel de titels als de teksten.

Kan niet tippen aan The Dirty South, maar vind het eigenlijk beter dan de andere albums die ik al van deze band gehoord heb. Moet gezegd worden dat ik Southern Rock Opera iets hoger zou beoordelen als het album wat korter was. De lengte interesseert me niet heel veel in theorie, maar merk toch dat ik op 3 kwart van dat album een beetje Truckers moe word, had een half uurtje af gemogen

Has anyone seen the president's Penis
Is er trouwens een versie van de plaat waar Preseident's Penis niet op staat? Discogs zegt van niet, maar in de tracklist hierboven mist ie dus?

Hendrik68
Ik heb dit album in zijn geheel via Spotify leren kennen, daar staat dat nummer ook bij. Ik heb zojuist een exemplaar binnengekregen waar hij niet op staat. Dat kan nog wel eens een reden zijn om er een halfje bij op te drukken de komende tijd. Ik vind het met afstand het slechtste nummer, een smetje op de songschrijverreputatie van Hood. Voor de rest is dit een geweldig album natuurlijk. Een album uit de begintijd waarbij ze vuige southern rock koppelen aan sociale betrokkenheid. Iets dat de latere albums ook zo zal blijven.

Hendrik68:Ok, is het dan logisch om te concluderen dat de originele persing van deze plaat het nummer wel had en de remaster niet? Of betreft jou versie niet de heruitgave op New West Records? Zoja, klinkt die heel anders?

Het verschil met dit album en andere vind ik trouwens vooral het sarcasme wat er soms vanaf druipt, op een track als Too Much Sex, Too little Jesus bijvoorbeeld.

Hendrik68
Ik heb hem 2e hands van Bol.com Achterop de hoes staat C & P 1999 Soul Dump Records en helemaal onderaan 2000 Zane Productions. Ik zie nergens een ander jaartal. Dus ik heb het idee dat dit redelijk oud is. Het woord New West Records kom zo 1,2,3 nergens tegen. Hij klinkt in ieder geval uitstekend.

Edit: Ik denk dan juist dat de originele persing het nummer niet had. Maar zeker weten doe ik dat dus niet.

avatar van Ducoz
Heeft jou CD de code SDR-003, Hendrik?

Dan 'isie, in goede staat, minstens 30 euro waard en is de kans aanemelijk dat je een origineel hebt.. Hij kwam origineel uit op Soul Dump en is erg lastig te krijgen, op New West is hij ook niet meer verkrijgbaar, maar die is minder bijzonder.

Hendrik68
Ik zie die code niet staan, maar er staat nogal een hoop aan tekst in. er staat wel bij dat de voorganger Gangstabilly onder code SDR-002 also available is. Code SDR-003 zie ik echter niet zo snel. En hij is inderdaad wel "Issued under license from Soul Dump Records".

avatar van Ducoz
Kijk even op zijn ruggetje, daar waar de artiest - titel - serienummer staat.

Hendrik68
Daar staat naast Drive-By Truckers - Pizza Deliverance alleen nog ZANE ZNCD1015. Meer niet. Is ie zeker nep?

avatar van Ducoz
Nep isie niet, ik probeer nu uittevogelen wat hij wel is.. Het is iniedergeval een uitgave uit 2000, zover ben ik wel...

avatar van Ducoz
Het is wel een beetje een vaag labeltje, ik kan mijn vinger er niet goed opleggen.. ze hebben hun webshop ook tijdelijk moeten sluiten..
: : zane records : : - zanerecords.com

Lijkt me een relatief goedkoop label dat (bijna) rechtevrije releases opnieuw de markt op mikt en albums die in bepaalde landen/delen van het land geen distributie kanaal hebben. Misschien kwam dit alum in eerste instantie uit als een eigen uitgave, maar gaander weg ook via dit label uitgebracht om de distributie te vergroten. Ik heb op internet 1 exemplaar gevonden dat ook op Zane zit, verder niet via Discogs oid te vinden.. maar dan betaal je 20$ + 6$ shipping dus heb je een item van toch al gauw 20 euro in handen.
Ik weet natuurlijk niet wat jij er voor hebt betaald, maar ik kan je vertellen dat Drive-By truckers toch lastig te vinden zijn en je hebt toch wat leuks in handen. Als je eentje hebt op enkel Soul Dump dan loopt het bedrag op tot 30 euro, in very good staat(bekrast, vlekken, etc maar speelt wel.) en een hoes die eigenlijk naar de gallemiezen is. Reken dus het dubbele voor een mint copy

Maar het gaat natuurlijk vooral om de muziek!

Hendrik68
Inderdaad. Leuk dat je dit zo even uitzoekt. Dank je. Ik heb hem zoals je hierboven al kon lezen 2e hands bij Bol besteld, gewoon omdat ik hem verder nergens kan vinden. Het zou dan wel heel grappig zijn als ik heel toevallig een heel duur exemplaar goedkoop op de kop had getikt, maar ook niet meer dan dat.

avatar van Pietro
De Drive-By Truckers weten mij keer op keer te verrassen met fantastische albums, met het ultieme drieluik Southern Rock Opera / Decoration Day / The Dirty South als ultiem hoogtepunt. Deze Pizza Deliverance mag er ook zijn en is een mooie opmaat naar de genoemde albums.

De band rondom Mike Cooley en Patterson Hood zoekt hier nog een beetje naar de stijl die hun handelsmerk zou gaan vormen: stevige rootsrock waarbij de rode draad wordt gevormd door de verhalende teksten over het leven in het zuiden van de VS. De songs worden op smaakvolle wijze afwisselend ingekleurd door Patterson Hood en Mike Cooley, twee zangers met een totaal verschillende sound maar beiden vervullen hun rol met verve.

Het album is in vijf dagen opgenomen en dat hoor je er aan af. En dat is als compliment bedoeld, want de band klinkt spontaan maar ook gedreven. Vooral Hood is hier prima op dreef in prachtnummers als het rustige, ontroerende Bulldozers and Dirt en het Luister en het aanstekelijker Nine Bullets. Ook de heerlijk voortsjoekerende afsluiter The Night G.G. Allin Came to Town is een hoogtepunt op een album dat uiteindelijk toch als een van de minst sterke Truckers-albums kan worden gezien.

Dat zegt helemaal niets over de kwaliteit van dit album, maar over de ijzersterke platen die hierna nog kwamen. Deze authentieke band verdient het om ontdekt te worden door iedereen die rockmuziek een warm hart toedraagt: 4*.