Drive-By Truckers - Pizza Deliverance (1999)

Rock / Roots
Label: Ghostmeat

1. Bulldozers and Dirt (4:28)
  2. Nine Bullets (4:05)
  3. Uncle Frank (5:28)
  4. Too Much Sex (Too Little Jesus) (3:16)
  5. Box of Spiders (3:29)
  6. One of These Days (5:18)
  7. Margo and Harold (4:51)
  8. The Company I Keep (7:01)
  9. The President's Penis Is Missing (4:11)
  10. Tales Facing Up (5:04)
  11. Love Like This (5:24)
  12. Mrs. Dubose (5:42)
  13. Zoloft (3:17)
  14. The Night G.G. Allin Came to Town (4:48)
avatar van Pietro
De Drive-By Truckers weten mij keer op keer te verrassen met fantastische albums, met het ultieme drieluik Southern Rock Opera / Decoration Day / The Dirty South als ultiem hoogtepunt. Deze Pizza Deliverance mag er ook zijn en is een mooie opmaat naar de genoemde albums.

De band rondom Mike Cooley en Patterson Hood zoekt hier nog een beetje naar de stijl die hun handelsmerk zou gaan vormen: stevige rootsrock waarbij de rode draad wordt gevormd door de verhalende teksten over het leven in het zuiden van de VS. De songs worden op smaakvolle wijze afwisselend ingekleurd door Patterson Hood en Mike Cooley, twee zangers met een totaal verschillende sound maar beiden vervullen hun rol met verve.

Het album is in vijf dagen opgenomen en dat hoor je er aan af. En dat is als compliment bedoeld, want de band klinkt spontaan maar ook gedreven. Vooral Hood is hier prima op dreef in prachtnummers als het rustige, ontroerende Bulldozers and Dirt en het Luister en het aanstekelijker Nine Bullets. Ook de heerlijk voortsjoekerende afsluiter The Night G.G. Allin Came to Town is een hoogtepunt op een album dat uiteindelijk toch als een van de minst sterke Truckers-albums kan worden gezien.

Dat zegt helemaal niets over de kwaliteit van dit album, maar over de ijzersterke platen die hierna nog kwamen. Deze authentieke band verdient het om ontdekt te worden door iedereen die rockmuziek een warm hart toedraagt: 4*.