Mijn kennismaking met Styx vond eind jaren '70 plaats met wat ik slappe hitsingles vond. Reden om de groep links te laten liggen, totdat ik in 2017 single
Radio Silence hoorde, getipt door magazine Classic Rock. Pas eind 2022 kocht ik het bijbehorende album
The Mission. Dat kreeg zes (ja, 6) sterren van mij.
Van eind februari tot begin juli dit jaar ging ik hun discografie door, vanaf het debuut uit 1972 tot live-afscheidsalbum
Caught in the Act uit 1984. Vanaf album nummer 5
Equinox kocht ik ze op vinyl. Steeds weer goede albums, zij het nooit het niveau van
The Mission halend. Voor trouwe fans van Styx wellicht een rare constatering? Het zij zo. Deze week kreeg ik zin om het vervolg te horen, om te beginnen met hun comebackalbum
Edge of the Century uit 1990.
Het waren de jaren van hairmetal en MTV was net als bij Styx' afzwaaien in '83/'83 heel invloedrijk. Hardrock/metal was heel populair geworden in de Verenigde Staten, zelfs mainstream op tv en radio, in 1989 goed voor 40% van de plaatverkopen in populaire muziek (zo leerde ik uit een biografie van Gary Moore door Harry Shapiro).
Op Wikipedia lees ik dat gitarist Glen Burtnik de vervanger van Tommy Shaw was. Dat suggereert dat de groep de draad oppikt waar ze was gebleven. Foute gedachtegang.
Bij opener
Love is the Ritual lijkt het wel alsof ik Bon Jovi hoor. Had Jon Bongiovi een liedje voor Styx geschreven?
Show Me the Way is een saaie ballade met in het intro keyboards, zoet als marsepein. Daarna weer een rockertje: het titelnummer klinkt wederom als Bon Jovi en met
Love at First Sight is daar alweer de tweede ballade.
All in a Day's Work is akoestisch met toetsen en de typische Styxkoortjes, het derde nummer in pop-/balladestijl. Iemand die een jaar later
To Be with You van Mr. Big goed vond, kan dit vast waarderen. Ik verveel me echter.
De tweede helft.
Not Dead Yet is pas het derde steviger nummer, niet eentje die me pakt. Akoestisch en toch stevig is
World Tonite, maar het o-ho-ho-koortje in het refrein is plat en de mondharmonica kan de slappe compositie niet redden. Met
Carrie Ann, de volgende meisjesnaam in het oeuvre van Styx, is daar ballade nummertje vier. Gaap.
Pas met het één na laatste nummer hoor ik iets waarin ik het niveau en de stijl van voorheen en nadien herken:
Homewrecker is stevige adult oriented rock die verre van vernieuwend is, maar wel een dikke voldoende.
Slotnummer
Back to Chicago bevat blazers, iets wat de band sinds
Cornerstone (1979) ook een enkele maal deed. Op zich een aardig nummer met zijn stevige poprock en bovendien sterke zang, maar de klarinetsolo pakt me niet.
Ik bekijk de credits eens. Aha, alles wat ik niks vond is afkomstig van Burtnik! En
Homewrecker, het enige nummer dat ik wel goed vond, is geschreven door oudgedienden Young en DeYoung.
Eerder vandaag noteerde ik twee sterren; ik haal er een halfje vanaf in de wetenschap dat het ergens weer goed zou komen met Styx. Benieuwd hoe het hen verging toen grunge een jaar later de complete hairmetal omver schopte, daarbij de betere hardrocknamen niet sparend.