Finale - A Pipe Dream and a Promise (2009)

Label: Interdependent

1. Arrival & Departure (5:25)

met Awesome Dre

2. Style (2:40)
  3. Pay Attention / Interlude: Beat the Drums (4:50)
  4. The Waiting Game (5:00)

met Invincible

5. One Man Show (3:21)
  6. Jumper Cables (3:37)
  7. A Reason (2:47)
  8. Motor Music (3:27)
  9. Heat (4:31)
  10. Issues (5:28)
  11. Brother's Keeper (4:25)
  12. The Senator (3:07)
  13. What You Mean to Me (3:55)
  14. A Pipe Dream and a Promise (3:41)

met Monica Blaire en Allan Barnes

15. Paid Homage (R.I.P. J Dilla) (2:31)
  16. Walk * (3:44)
avatar van Osiris Apis
Wat een goede lijst aan producers: Black Milk, J Dilla, Kev Brown, Oddisee, Khrysis, M-Phazes en Flying Lotus. Ik ben benieuwd!

Maxmus
Dit album gaat zo hard!!

Detroit doet het weer in 2009.

De producties zijn van zeer hoog niveau, en de flow van finale gaat er perfect over heen!

een 5,0

avatar van Rhythm & Poetry
Weggeblazen. Simpelweg weggeblazen. Wat een geweldig album . Mijn mond is opengevallen. De eerste luisterbeurt overtreft alle verwachtingen die ik had. Productioneel is het geniaal; warm/soulvol maar eindelijk een eigen stijl. Black Milk, Jay Dee, Kev Brown produceren onder andere, tsja dan kan het niet fout gaan. Maar er wordt ook geweldig op gerapt, dan heb ik het met name over de flow van Finale, lyricaal mag het nog wel beter. Ja ik ga dit album direct weer beluisteren .

Na twee luisterbeurten begin ik met 4*. Hier geniet ik dus echt van, Finale's enthousiasme doet mij goed, zijn flow ligt fijn in het gehoor, aan zijn teksten kan hij nog werken (en dan heb ik er definitief weer een favoriete rapper bij). Productioneel is de plaat top, soulvol maar eindelijk op een eigen manier. Het zijn dan ook niet de minste producers die het album sieren.

avatar van jelmer19
Een kritische R&P in het jaar 2009 maar nu eens een positief bericht. Deze moet ik dan maar eens gaan checken moet dan wel goed zijn

Rhythm & Poetry schreef:

Ik las je pm en dacht al wow dit moet goed zijn (of je bent ziek)
Dus ik ga m zo thuis gelijk tjekken.........

Rene1979 schreef:

Ik las je pm en dacht al wow dit moet goed zijn (of je bent ziek)

Sowieso dat laatste , maar daarnaast is dit een gewoon een verdomd goed plaatje. Waiting Game (Khrysis productie) knalt er wel uit zeg .

Wat ik trouwens ook zo goed aan dit album vind, is dat ik het idee heb dat ik een radioprogramma aan het beluisteren ben. Er wordt tussen de tracks door ook wel eens iets op een fijne manier besproken, dit zorgt ervoor dat het album extra knus is.

avatar van nega
Producerslijst:

01 Arrival & Departure (Produced By V-Tech & Apollo Brown) ft. Awesome Dre
02 Style (Produced By Kev Brown)
03 Pay Attention (Produced By Slimkat) Interlude - Beat The Drums (Produced By Shamus O’Flannigan)
04 The Waiting Game (Produced By Khrysis) ft. Invincible Interlude ft. Prince Whippa Whip (Cold Crush)
05 One Man Show (Produced By Black Milk) (Scratches By DJ Presyce)
06 Jumper Cables (Produced By Nottz)
07 A Reason (Produced By Ta’raach)
08 Motor Music (Produced By Black Milk)
09 Heat (Produced By J Dilla) (Scratches By DJ Sicari)
10 Issues (Produced By Dimlite) Interlude ft. Prince Whippa Whip (Cold Crush)
11 Brother’s Keeper (Produced By Nottz)
12 The Senator (Produced By Waajeed)
13 What You Mean To Me (Produced By MPhazes)
14 A Pipe Dream And A Promise (Produced By Oddisee) ft. Monica Blaire & Allan Barnes (The Blackbrds)
15 Paid Homage (R.I.P. J Dilla) (Bonus Track) (Produced By Flying Lotus)

Aant luisteren, bij track 2 dope shit. en RP beterschap

Haha
Was weer extra overwerk hiero....
Nog een uurtje en dan ben ik wel thuis ga gelijk luisteren....

avatar van nega
Nogmaals thnx voor de tip RP. Echt een lekker album, als geheel goed.. luisterd goed weg.. Raps zijn goed, maar niet bijzonder. En wat is Style toch een lekker nummer. Kev Brown steekt er boven uit met zijn productie vind ik. een dikke 4*

Rene1979
R&P bedankt voor de head's up met dit album!
Hellemaal weggeblazen ook en detroit is nu zker mijn hip hop capitol!

avatar van Seedorf
Vind het maar een matige plaat.

avatar van Rhythm & Poetry
Vind dat maar een matige mening (van een matige user ).

Rhythm & Poetry schreef:
Vind dat maar een matige mening (van een matige user ).

Oew on point...

avatar van Osiris Apis
Ik vind Finale wel wat weghebben van Pacewon. Er staan een aantal goede nummers op. Maar ik ben nog niet heel enthousiast over het hele album.

Gekkenhuis
Damn die Dilla beat op Heat...

bowi01
lekkaaaaaah, nottz killing it! en wat komt die invicible toch weer dope. toch een van de weinige dope female mc's

Gekkenhuis
Sterk plaatje. Het venijn zit hem in de staart, want vanaf Heat is het absoluut genieten geblazen.

Ik kan me nog niet echt aansluiten bij de positieve reacties hier, tijdens mijn eerste luisterbeurt. Finale doet me qua flow/raps wat aan Black Milk denken, terwijl ik naar hem juist vooral voor de beats luister...
De beats zijn zeker niet slecht op dit album, maar ze beuken nog niet zoals ik dat van Detroit verwacht.

avatar van Game
Shizzle, ik kan alleen maar een versie vinden met 15 tracks ipv 18...

Edit:

Ik zie al dat de 3 interludes achter de tracks zijn geplakt
Mijn fout.

Rene1979
Waar kan ik dit krijgen waar ik met ideal kan betalen? Anyone

Rene1979
Nog een paar dagen dan heb ik deze origineel...
Dat wordt smullen.!

avatar van Game
Wie dit album dope vind, moeten ook zeker de mixtape T.I.M.E. (Think Innovate Move Endure) checken die vlak voor dit album uitkwam. Deze is echter moeilijk te vinden op het internet omdat Finale deze mixtape alleen tijdens zijn optredens heeft weggegeven.

Ik heb een link gevonden. Maar ik weet niet of ik die mag posten op deze site. In iedergeval, wie de mixtape niet kan vinden moet me maar even PM'en. Het is echt een aanradertje, het is in dezelfde stijl als dit album (zonder schreeuwende DJ's).

mixtape mag toch gewoon worden gelinkt die worden gratis gereleased dus niks illegaals, ben wel benieuwds naar deze plaat btw.

avatar van Game
Hij is niet gratis gereleased, want bij de optredens moest je ervoor dokken. Hij is alleen niet digitaal te verkrijgen.

ik denk dat ik de mixtape beter vind dan het album.., sowieso relaxt dat er niet doorheen wordt geschreeuwd

avatar van Game
Dit album heeft een grote indruk op me gemaakt. Het heeft een sound die ik nog niet kende, bij het horen van de eerste nummers was ik al verkocht. De producties zijn genieten geblazen en Finale zelf kan er ook wat van. In het begin had ik wat moeite met zijn flow, waardoor ik niet echt kon horen wat de beste man te zeggen had. Nu weet ik de helft van het album uit m'n hoofd, zo vaak heb ik dit album gedraaid de afgelopen weken. Vooral de laatste 5 tracks zijn schitterend.

Rene1979
tot nu toe het beste album van 2009 samen met District daimond nek aan nek....

avatar van Rhythm & Poetry
Artiesten als Eminem, Esham en wijlen Jay Dee lieten eerder zien wat Detroit aan hiphop te bieden heeft. Nu is het opnieuw tijd voor een frisse wind uit de stad: Finale staat ditmaal in de schijnwerpers. De rapper zit al tien jaar in het vak, maar eerdere soloalbums leverde dat nog niet op. Wel maakte hij samen met producer Spier1200 het album Develop, een sterke cd die het op de grote markt helaas minder deed. Finale zelf lijkt daar met A Pipe Dream and a Promise verandering in te willen brengen, op de schijf werkt hij namelijk samen met topproducers als Black Milk, Oddisee en Flying Lotus.

Grote namen achter de knoppen alleen is niet genoeg, het album zal ook goed gepromoot moeten worden door het label. En Interdependent is, met alle respect, niet een label dat hier geld voor heeft. Het is een kleine platenmaatschappij, albums die hier op uitkwamen zijn op een hand te tellen. Maar laten we niet vergeten dat A Pipe Dream and a Promise hier inhoudelijk wordt beoordeeld.

En met de inhoud zit het wel snor; het blijkt al snel dat A Pipe Dream and a Promise vooral een erg toegankelijk album is. Finale heeft gekozen voor frisse producties, die erg overzichtelijk blijven omdat er maar van een klein aantal lagen gebruikgemaakt wordt. Deze zijn dan vaak ook erg bombastisch, zoals op Style, een nummer dat zich kenmerkt door de fijne drumlijn, die uitgevoerd lijkt te zijn door een echt drumstel, en daarnaast een lekker gitaarrifje bevat. Met een dergelijke productie zorgt Kev Brown voor een goede ondertoon voor de raps van Finale. Deze heeft een rauwe stem die een beetje doet denken aan de vroegere 50 Cent. Hij klinkt gevaarlijk, heeft een slis in zijn stem en komt oprecht over als hij zijn verhalen vertelt.

Deze verhalen zijn niet ingewikkeld, want ze gaan veelal over het rappen zelf, de thuishaven Detroit en zijn levensstijl. Deze teksten zullen naar alle waarschijnlijkheid deze generatie tieners aanspreken. Net als de producties zijn ze namelijk krachtig en worden ze op een rauwe manier gebracht. Het zijn dus echte recht-voor-je-raap-raps, lyricale hoogtepunten levert het echter niet op. Wat dat betreft is Finale het best te vergelijken met collega-rapper en stadsgenoot Guilty Simpson.

Hoe doen de topproducers het? Zij trekken op voorhand toch wel de meeste aandacht. Black Milk levert op One Man Show een heerlijk knallende beat af, die perfect past bij de stijl van het album. De kick/snare-combinatie is van hoog niveau; Black Milk staat met recht bekend om zijn drums. Daarnaast zijn de scratches aan het eind van absolute meerwaarde, ze zorgen voor een prachtig totaalplaatje. Naast Black Milk is ook Oddisee verantwoordelijk voor een prima beat. De titeltrack, die hij samen met de gastheer op zijn rekening mag zetten, is meer jazz georiënteerd. Het zit dan ook vol met blazers, waardoor het nummer een ouderwets warme gloed over zich heen krijgt. Dit keer zijn het niet de scratches maar is het het pianospel die voor net dat beetje extra weet te zorgen.

A Pipe Dream and a Promise is geen wereldvernieuwend album, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Het is gewoon een project dat Detroit nogmaals op de kaart zet, want het frisse geluid van de producties in combinatie met de harde raps van Finale is prima. Finale is geen rapper die met ingewikkelde materie op de proppen komt maar dit kan, om eerlijk te zijn, tussen alle ‘bewuste rappers’ die de undergroundwereld voortbrengt, ook als verademing worden beschouwd

avatar van pascal83
Bij het onderdeel producers geen aandacht in je recensie voor de (nu al legendarische) remix van J Dilla's beat van 'Fall in Love' door Flying Lotus?

avatar van Rhythm & Poetry
Je ziet het, om een track die een paar duizend man kent nu al legendarisch te noemen (en dan is het nog een remix ook) vind ik sterk overdreven. Ik noemde Flying Lotus al bij de topproducers.