The Allman Brothers Band - Gold (2005)

Blues / Rock
Label: Island

1. Don't Want You No More (2:25)
  2. It's Not My Cross to Bear (4:55)
  3. Black Hearted Woman (5:16)
  4. Trouble No More (3:46)
  5. Dreams (7:17)
  6. Whipping Post (5:20)
  7. Revival (4:03)
  8. Midnight Rider (2:58)
  9. Don't Keep Me Wonderin' (3:28)
  10. Hoochie Coochie Man (4:54)
  11. Statesboro Blues [Live] (4:18)
  12. Stormy Monday [Live] (8:48)
  13. Hot 'Lanta [Live] (5:20)
  14. In Memory of Elizabeth Reed [Live] (13:05)
  15. One Way Out [Live] (4:57)
  16. Ain't Wastin Time No More (3:40)
  17. Melissa (3:51)
  18. Stand Back (3:24)
  19. Blue Sky (5:09)
  20. Little Martha (2:08)
  21. Wasted Words (4:18)
  22. Ramblin' Man (4:48)
  23. Southbound (5:10)
  24. Jessica (7:29)
  25. Come and Go Blues [Live] (4:59)
  26. Can't Lose What You Never Had (5:50)
  27. Win, Lose Or Draw (4:44)
  28. Crazy Love (3:43)
  29. Can't Take It with You (3:34)
  30. Pegasus (7:31)
avatar van Blokkie
Mijn eerste kennismaking met the ABB. Nu ruim 2 jaar geleden. Heerlijke muziek.

avatar van BoyOnHeavenHill
De die-hard-Allman-fan die eigenlijk hun eerste vijf albums in hun geheel wil hebben kan ik geen ongelijk geven – niet voor niets stamt ongeveer 80% van het materiaal hier van die platen.

Wie echter op zoek is naar een goed overzicht dat meer biedt dan hun paar hitjes en beroemde albumtracks, maar aan de andere kant niet de diepte van bijvoorbeeld 33 minuten Mountain jam in wil gaan, moet zeker deze compilatie overwegen. Want wat vinden we hier:

• zes van de zeven nummers van hun debuutalbum The Allman Brothers Band uit 1969, inclusief het dodelijke Whipping post;
• vier van de zeven nummers van hun tweede album Idlewild South uit 1970, helaas zonder Please come home, en ook zonder In memory of Elizabeth Reed dat er echter wel in de live-versie van At Fillmore East op staat;
• ruim een half uur van dat klassieke live-album uit 1971, hetgeen genoeg aanknopingspunten biedt om te beslissen of je die plaat alsnog wilt aanschaffen (in de gewone of de DeLuxe-uitvoering) dan wel laat voor wat ie is;
• de belangrijkste studiotracks van het half studio-, half live-album Eat a peach (1972);
• vier van de zeven nummers van hun succesvolle Brothers and sisters-album uit 1973, inclusief uiteraard Ramblin' man en het onsterfelijke Jessica, en met een vijfde nummer in de live-versie van Wipe the windows uit 1976;
• en tenslotte van drie latere platen nog eens zes nummers, variërend van aardig tot sterk, en zodoende een aardig beeld schetsend van het vervolg van hun carrière in de jaren 70.

Kortom, een bijna ideale verzamel-CD, goed geannoteerd en met een uitstekende geluidskwaliteit.

avatar van Blokkie
Mooie review.

avatar van BoyOnHeavenHill
Dank je -- je oorspronkelijke posting was een goede aanbeveling.

Mssr Renard
Ook deze verzamelaar verzamelt de Capricorn-jaren, en laat de Arista-jaren en Epic-jaren achterwege.
In principe prima, want de twee begin jaren-tachtig-platen (Brothers of the Road en Reach for the Sky, die op Arista zijn verschenen, zijn niet al te geliefd).

De Epic-jaren duurden van 1990 tot ten minste 1995, en wordt algemeen beschouwd als een erg sterke tijd. Deze periode wordt magertjes gecompileerd op deze: Allman Brothers Band - The Essential (2004)

Hoe dan ook, ook deze verzamelaar loopt van 1969 tot 1979 en laat ook al het solomateriaal links liggen.